Siły użytkowe słupa ŻN bliźniaka
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Mam pytanie odnośnie wytrzymałości i sił użytkowych słupa posadowionego jak na zdj.
Jakie taka konfiguracja ma siły użytkowe bo jak bym nie liczył przy przęśle 60m i zwisie 3% przy wyborze najmnieszych możliwych grubości tego kabla co wisi, czyli AsXSn 4x50
wychodzi mi o wiele za dużo. po drugiej stronie przęsła stoi odporowy E10,5/10
Dodam że tego przyłącze widoczne na zdj. już nie istnieje (było tymczasowe) a linia dodatkowa jest oświetleniową więc 2x25 najpewniej.
- Załączniki
-
- 20190502_145358275_iOS.jpg (113.79 KiB) Przejrzano 858 razy
siły użytkowe słupa ŻN bliźniaka
siły użytkowe słupa ŻN bliźniaka
- żerdź 10/200 oraz 12/200 - 454 daN
Karta Ratownicza
dla założonego zwisu 3% czyli 1.5m, naciąg podstawowy samego tylko przewodu lini głównej w 60m przęśle wg katalogu nie powinien być 670daN ? a pod spodem wisi jeszcze oświetlenie.
Gdzie popełniam błąd?
Napisz wprost z czym masz problem. Czy Twoje pytanie jest akademickie czy coś projektujesz czy wreszcie może wykonujesz?
Jaka strefa?
Dla AsXSn 4x50 i przęsła 60m albumowy naciąg Fn to 600 daN przy naprężeniu 30 MPa. Co do oświetlenia ulicznego AsXSn 2x25(35), wiele albumów nie podaje naciągów dla takiego przęsła. Skoro jest podwieszony to można przyjąć, że Fn > 250 daN. Czyli od samych przewodów masz już 850 daN. A gdzie parcie wiatru na słup, przewody i oprawę?
Czy chcesz usłyszeć, że teoretycznie słup powinien się złamać? A bestia stoi i nawet nie bardzo się wygiął.
Karta Ratownicza

Strefa WI, korzystam z tablic ENSTO. Tam jest przy założeniu zwisu 1,5m i przęśle 60m naciąg dla 4x50=670daN co już przekracza możliwości tego słupa nawet nie uwzględniając 68daN składowej Py :/
Myślałem, że coś się inaczej przyjmuje w obliczeniach przy tych bliźniakach obróconych o 90°

A przy okazji, to czym się różni bliźniak typu a od bliźniaka typu b? z moich danych ten drugi na użytkową Px o 150daN większą ale takie samo Py. Wydawało mi się że to właśnie jak są ustawione te bliźniaki świadczy czy jest tym a czy b, ale w tym przypadku powinny opory wiatru nie mogą być przecież takie same???