Tauron - nowe klucze

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
elsitko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 22
Rejestracja: ndz lip 25, 2004 15:45
Lokalizacja: Milicz

Tauron - nowe klucze

Post autor: elsitko » ndz mar 29, 2015 19:33

Tauron /ZE Wrocław/ wprowadza nowe wkładki do zamków. Gdzie można zdobyć tzw. "surówki" ?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3127
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Re: Tauron-nowe klucze

Post autor: opornik » ndz mar 29, 2015 19:43

Masz na myśli system Master Key? System ten umożliwia kilka poziomów dostępu w zależności od uprawnień. Mieszkaniec ma najniższy poziom i może otworzyć tylko swój zestaw pomiarowy, inkasent może otworzyć wszystkie pomiary ale nie otworzy złącza kablowego, stacji trafo i innych urządzeń i obiektów. Do wszystkich wcześniej opisanych urządzeń dostęp mają osoby z trzeciego poziomu. Z tego co się orientuję klucza tego dorobić nie można.
W Tarnowie system ten już funkcjonuje.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

elsitko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 22
Rejestracja: ndz lip 25, 2004 15:45
Lokalizacja: Milicz

Re: Tauron - nowe klucze

Post autor: elsitko » pn mar 30, 2015 10:08

Pytanie do kol. Opornika. Jak nową sytuację oceniają pracownicy utrzymujący sieć dystrybucyjną / niskiego napięcia/ i miejscowi elektrycy.

Awatar użytkownika
Rosol44
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 406
Rejestracja: śr sie 27, 2014 15:40

Re: Tauron - nowe klucze

Post autor: Rosol44 » pn mar 30, 2015 16:06

Ten system obowiązuję w TAURONie od kilku lat na terenie byłego GZE, ogólnie wygląda do tak że jest klucz klientowski do liczników, rejonowy ( otwiera wszystkie zamki na rejonie) i tak zwana zerówka otwiera wszystko. Co tu oceniać jeden klucz do wszystkiego sama wygoda.

Awatar użytkownika
piotrg1967
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 273
Rejestracja: ndz lut 12, 2006 20:26
Lokalizacja: Węgorzewo
Kontakt:

Re: Tauron - nowe klucze

Post autor: piotrg1967 » wt mar 31, 2015 17:28

Taki system funkcjonuje od dawna w PGE Białystok. Mam jeden klucz i mogę otworzyć każde złącze :)
"Ceń słowa! Każde może być twoim ostatnim."
S.J. Lec

mariuszgim
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 143
Rejestracja: czw sty 24, 2008 20:01
Lokalizacja: Rynarzewo
Kontakt:

Re: Tauron - nowe klucze

Post autor: mariuszgim » wt mar 31, 2015 20:45

piotrg1967 pisze: Mam jeden klucz i mogę otworzyć każde złącze :)
Jesteś:
a. prywatną firmą
b. pracownikiem dostawcy energii?

Jeżeli punkt a to dostałeś ten klucz oficjalnie?

sq9mem
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: wt mar 30, 2010 18:45

Re: Tauron - nowe klucze

Post autor: sq9mem » ndz kwie 05, 2015 23:17

W rejonie krakowskim (dawny ZEK Kraków, Enion, obecnie Tauron) taki system funkcjonuje co najmniej od 10 lat. Skąd dostać klucz ? Siedząc w branży to żadna filozofia - zawsze znajdzie się jakiś znajomy który taki klucz ma. I da dorobić. Ja o klucz na początku mojej działalności starałem się około roku bo nie mogłem znaleźć nikogo, kto chciałby udostępnić taki klucz do dorobienia. A sam temat kluczy jest dosyć ciekawy i dyskusyjny - pracownicy zakładu wzbraniają się niesamowicie przed udostępnieniem klucza a faktem jest że szafka pomiarowa czy złącze jest własnością klienta i nic zakładowi do tego. Sam klucz przydaje się dosyć rzadko ale bywają sytuacje, że jest on niezbędny. Z dorobieniem nie ma problemu - jest to niby zastrzeżony wzór LOB-a dorabiany tylko za okazaniem karty kodowej ale praktyka pokazuje, że wystarczy znaleźć punkt który ma takie surówki i za parę dodatkowych złotych dorobi klucz bez karty.

Awatar użytkownika
piotrg1967
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 273
Rejestracja: ndz lut 12, 2006 20:26
Lokalizacja: Węgorzewo
Kontakt:

Re: Tauron - nowe klucze

Post autor: piotrg1967 » ndz kwie 12, 2015 5:51

Jesteś:
a. prywatną firmą
b. pracownikiem dostawcy energii?

Jeżeli punkt a to dostałeś ten klucz oficjalnie?

Jestem prywatną firmą.
Oficjalnie nie można dostać takiego klucza :)
Ale jak powiedział kol.sq9mem
sq9mem pisze:Siedząc w branży to żadna filozofia - zawsze znajdzie się jakiś znajomy który taki klucz ma. I da dorobić.
Zresztą jest to na rękę pracownikom ZE. Inaczej musieli by jeździć za każdym razem i otwierać mi szafki złączowe :)
Często też usuwam awarie, które powinien ZE usunąć ale przecież klient nie będzie czekał kilka lub kilkanaście godzin podczas kilkustopniowego mrozu na usunięcie awarii przez pracowników ZE, którzy akurat mają poważniejsze prace na sieciach. A ja , mając klucz, usuwam taką awarię (wymiana np BM w złączu) w parę minut i wszyscy są zadowoleni.
"Ceń słowa! Każde może być twoim ostatnim."
S.J. Lec

waldekfras
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: śr gru 14, 2011 12:02

Re: Tauron - nowe klucze

Post autor: waldekfras » wt kwie 21, 2015 13:46

A ja mam inne pytanie w temacie zamków.

Sprawa bardziej prawna niż techniczna, więc post jest poniżej
http://ise.pl/index.php?option=com_jfus ... 59#p137459

ODPOWIEDZ