TNC za TNS

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
pit84
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 50
Rejestracja: sob maja 29, 2010 22:11
Lokalizacja: Polska

TNC za TNS

Post autor: pit84 » śr mar 20, 2019 20:01

Koledzy, pytanie z praktyki - hala produkcyjna po przebudowie, zasilanie jednego budynków zostało przerobione na TNS, ale cześć odbiorów (oświetlenie zewnętrzne)z tej rozdzielnicy zostało w starym systemie TNC (czyli mamy układ TNC zasilany z TNS) . Czy może taka sytuacja przejść pozytywnie pomiary okresowe?



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3119
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

TNC za TNS

Post autor: opornik » śr mar 20, 2019 20:10

Nie ma opcji aby z TN-S zrobić TN-C. Nie znam schematu Twojego przypadku ale możemy mieć do czynienia z TN-C-S.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

pit84
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 50
Rejestracja: sob maja 29, 2010 22:11
Lokalizacja: Polska

TNC za TNS

Post autor: pit84 » śr mar 20, 2019 20:26

zostały wymieniony WLZ. Z układu TNC zrobiono TNS. Natomiast część odbiorników została w starym systemie. Nie ma PENa.

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3119
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

TNC za TNS

Post autor: opornik » śr mar 20, 2019 20:35

pit84 pisze:
śr mar 20, 2019 20:26
Z układu TNC zrobiono TNS. Natomiast część odbiorników została w starym systemie.
Błąd w sztuce. Wlz do rozdzielnicy powinien pozostać w TN-C.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

pit84
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 50
Rejestracja: sob maja 29, 2010 22:11
Lokalizacja: Polska

TNC za TNS

Post autor: pit84 » śr mar 20, 2019 20:39

ok, czyli iść raczej w kierunku powrotu zasilania do TNC niż upierać się przy wymianie zasilania obwodu zewnętrznego na TNS?

Awatar użytkownika
e-sparks
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 457
Rejestracja: pn mar 03, 2008 22:24
Lokalizacja: Suwałki

TNC za TNS

Post autor: e-sparks » czw mar 21, 2019 8:15

W takiej sytuacji upierać się przy wymianie zasilania obwodu zewnętrznego na TN-S, tak jest lepiej i bezpieczniej.
Pozdrawiam, Wiesław

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1811
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

TNC za TNS

Post autor: Simcode » czw mar 21, 2019 22:02

pit84 pisze:
śr mar 20, 2019 20:01
Koledzy, pytanie z praktyki - hala produkcyjna po przebudowie, zasilanie jednego budynków zostało przerobione na TNS, ale cześć odbiorów (oświetlenie zewnętrzne)z tej rozdzielnicy zostało w starym systemie TNC (czyli mamy układ TNC zasilany z TNS) .
Myślę zę raczej kolega to źle opisał. Zasilanie jednego z budynkow w TN-S dzielić ten obwód. czyli przed rozdziałem mamy TN-C . Druga sprawa to możliwość podłączenia obwodów TN-C przed rozdziałem PEN by wydzielić ten obwód.
opornik pisze:
śr mar 20, 2019 20:10
Nie ma opcji aby z TN-S zrobić TN-C.
Jako elektryk nie powinieneś nawet pytać o takie zagadnienia.
pit84 pisze:
śr mar 20, 2019 20:39
ok, czyli iść raczej w kierunku powrotu zasilania do TNC niż upierać się przy wymianie zasilania obwodu zewnętrznego na TNS?
Nie obrażaj się ale daj te pomiary komuś kumatemu do wykonania jeśli zadajesz takie pytania.

pit84
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 50
Rejestracja: sob maja 29, 2010 22:11
Lokalizacja: Polska

TNC za TNS

Post autor: pit84 » ndz mar 24, 2019 23:37

dziękuje za podpowiedzi. Kolego Simcode możesz wytłumaczyc jaśniej co miałeś na myśli tu:
Simcode pisze:
czw mar 21, 2019 22:02
pit84 pisze:
śr mar 20, 2019 20:01
Koledzy, pytanie z praktyki - hala produkcyjna po przebudowie, zasilanie jednego budynków zostało przerobione na TNS, ale cześć odbiorów (oświetlenie zewnętrzne)z tej rozdzielnicy zostało w starym systemie TNC (czyli mamy układ TNC zasilany z TNS) .
Myślę zę raczej kolega to źle opisał. Zasilanie jednego z budynkow w TN-S dzielić ten obwód. czyli przed rozdziałem mamy TN-C . Druga sprawa to możliwość podłączenia obwodów TN-C przed rozdziałem PEN by wydzielić ten obwód.
opornik pisze:
śr mar 20, 2019 20:10
Jeszcze raz zilustruje sytuacje: Rozdzielnica x miała zasilanie w układzie TNC; odbiorniki z X także TNC. Inwestor wymienił WLZ i mamy w rozdzielnicy x zasilanie TNS, ale odbiorniki zostały po staremu.
Simcode pisze:
czw mar 21, 2019 22:02

Nie obrażaj się ale daj te pomiary komuś kumatemu do wykonania jeśli zadajesz takie pytania.

Nie obrażam się, aczkolwiek nie rozumiem takiego "odgórnego" szufladkowania. Nie wszystkie myśli da się jasno wyartykułować za pośrednictwem takiej drogi komunikacji, i obraz wiedzy z forum może zupełnie mijać się z rzeczywistością. Pytam o praktyczne podejście do tematu.

Awatar użytkownika
bezpiecznik123
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 600
Rejestracja: wt mar 04, 2014 7:29

TNC za TNS

Post autor: bezpiecznik123 » wt mar 26, 2019 12:31

pit84 pisze:
ndz mar 24, 2019 23:37
Jeszcze raz zilustruje sytuacje: Rozdzielnica x miała zasilanie w układzie TNC; odbiorniki z X także TNC. Inwestor wymienił WLZ i mamy w rozdzielnicy x zasilanie TNS, ale odbiorniki zostały po staremu.
Kolego jeżeli ta wymiana WLZ-etu jest kablem o odpowiednim przekroju dla PEN-a, to w rozdzielni mamy N i PEN.

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1811
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

TNC za TNS

Post autor: Simcode » wt mar 26, 2019 18:41

Podejście praktyczne jest proste. Choćbyś "na uszach stawał " to mimo wymiany WLZ na TN-S rozdzielnica twoja będzie w reżimie TN-C. Do czasu usunięcia z niej ostatniego starego obwodu.

ODPOWIEDZ