Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Pamiętaj!

Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
Proszę się zalogować aby zobaczyć linki Proszę się zalogować aby zobaczyć linki
wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 95
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: wojciech59 » pt kwie 21, 2017 13:06

Witam,
ZE napisał w warunkach przyłączenia domku, że w ZK z licznikiem w linii ogr. jest układ sieci TNC i w instalacji wewnętrznej należy zrobić rozdział PEN na PE i N oraz wykonać uziemienie .
No a jak to w życiu bywa, elektryk nie do końca się zastosował.
No i jak tu odebrać taką instalację ?
Załączniki
warunki-ze.jpg
warunki-ze.jpg (65.86 KiB) Przejrzano 1299 razy



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Trójfazowy tester zabezpieczeń elektroenergetycznych. Trzy prądy fazowe max: 3x40A lub 120A, 4 napiecia fazowe.Wyjątkowa oferta cenowa!
Wyjątkowa promocja
Sklep dla Elektryków
 

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: Ramzes2 » pt kwie 21, 2017 14:01

Jak się da to połączyć tą listwę PE (schemat) z PEN za licznikiem, i powinno z tego wyjść TN-C-S.
SEP do 1kV + kontrolno-pomiarowe + pomiary eksploatacyjne + zabezpieczenia i automatyka (10.).
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 95
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: wojciech59 » pt kwie 21, 2017 14:35

Ramzes2 pisze:Jak się da to połączyć tą listwę PE (schemat) z PEN za licznikiem, i powinno z tego wyjść TN-C-S.


Witam,
wiem, ale dlaczego elektrycy nie czytają Warunków ?
A klasycznie winno być jak niżej :
Załączniki
Winno być.jpg
Winno być.jpg (60.44 KiB) Przejrzano 1287 razy

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: Ramzes2 » pt kwie 21, 2017 15:02

wojciech59 pisze:...elektrycy...


Zdarzało mi się wymieniać głowice i uszczelki w bateriach, przy liczniku wody i innych miejscach. Czy czyni to mnie hydraulikiem? Moim zdaniem nie.
SEP do 1kV + kontrolno-pomiarowe + pomiary eksploatacyjne + zabezpieczenia i automatyka (10.).
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 705
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: electrics » pt kwie 21, 2017 15:41

wojciech59 pisze:
Ramzes2 pisze:Jak się da to połączyć tą listwę PE (schemat) z PEN za licznikiem, i powinno z tego wyjść TN-C-S.


Witam,
wiem, ale dlaczego elektrycy nie czytają Warunków ?
A klasycznie winno być jak niżej :


Chce Kolega powiedzieć, że ten schemat jest poprawny???

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1537
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: Simcode » pt kwie 21, 2017 16:55

Ramzes2 pisze:Jak się da to połączyć tą listwę PE (schemat) z PEN za licznikiem, i powinno z tego wyjść TN-C-S.

Kolego która koncepcja jest prawidłowa twoja czy 2 rysunek kolegi Wojtka?

bezpiecznik123
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 574
Rejestracja: wt mar 04, 2014 7:29

Re: Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: bezpiecznik123 » pt kwie 21, 2017 17:04

Też nie wiem dlaczego ten rysunek jest prawidłowy ?

wojciech59 pisze:A klasycznie winno być jak niżej :


Także niech kolega go poprawi i zapoda poprawną wersję, zgodną ze sztuką i normami.

Awatar użytkownika
Ramzes2
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 214
Rejestracja: wt gru 27, 2016 23:25
Lokalizacja: Kraków

Re: Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: Ramzes2 » pt kwie 21, 2017 17:07

Simcode, czy koncepcja szukania sprzeczki na siłę jest zasadna? Boisz się o to rcd? Nie chce mi się szczegółowo analizować tych rysunków, mimo że są proste, aż za bardzo. Gdybym to zrobił i cokolwiek napisał, to znając życie na tym forum, pojawiły by się dywagacje że tak nie wolno, a zaraz znajdzie się jeszcze inna osoba z jeszcze innym zdaniem. Wystarczy mi w zupełności nerwów związanych z przedzwanianiem i szukaniem przewodów w praktyce, a jeszcze będę analizować schematy bo komuś wybitnie się nudzi. Jeszcze chwila a będziemy z dwóch jakicholwiek kresek tworzyć schemat, bo tak.

Jak autor będzie sobie chciał zrobić krzywdę robiąc samemu instalację to my nic z tym nie zrobimy.
SEP do 1kV + kontrolno-pomiarowe + pomiary eksploatacyjne + zabezpieczenia i automatyka (10.).
Bardziej elektronik niż elektryk.
Z gazem, z prądem i z komarami nie ma żartów.
Moja pomoc jest czysto teoretyczna. Za Twoją ew. pracę odpowiadasz wyłącznie Ty.

bezpiecznik123
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 574
Rejestracja: wt mar 04, 2014 7:29

Re: Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: bezpiecznik123 » pt kwie 21, 2017 18:26

Ramzes2 pisze:Nie chce mi się szczegółowo analizować tych rysunków, mimo że są proste, aż za bardzo.

Tutaj chodzi i to żeby na tym forum podawać rozwiązania zgodnie z normami i przepisami, a to które zostało przedstawione ich nie spełnia.
Ramzes2 pisze:Boisz się o to rcd?

I nic tutaj RCD nie ma do rzeczy.

wojciech59
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 95
Rejestracja: ndz gru 11, 2016 18:00

Re: Warunki przyłączeniowe z ZE a życie

Postautor: wojciech59 » pt kwie 21, 2017 19:04

Panowie wyluzujcie,
i cofnijcie się do 1-go postu.
Na max. ograniczonym fragmencie wejściowej instalacji chciałem tylko wywołać temat dlaczego elektrycy nie czytają wymogów ZE , a w domyśle czy to jest nagminne czy mały % z waszej praktyki .

W ZK ma układ TNC, zgodnie z warunkami powinien zrobić w rozdzielnicy TNC-S, wykonać uziom i całą resztę po bożemu.
A co zrobił - jakaś hybryda TT.
Gdyby zrobił TNC - wiadomo RCD wypada (stąd celowo na rysunku)
Nie ciągnijcie tego wątku w różnych kierunkach typu : a gdzie wyłącznik, a gdzie nadmiarówki, a gdzie przepięciówki a GSU itd ?
Nie o to tu chodzi
Pozdr


Wróć do „Urządzenia, maszyny, sieci i instalacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google i 12 gości