Wyłączniki nadprądowe w instalacjach eletrycznych
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
-
- Elektryk zadeklarowany
Mam pytanie odnośnie stosowania wyłączników nadprądowych w instalacji elektrycznej w domu jednorodzinnym.
Mianowicie chodzi o to, że spotkałem się ostatnio z wieloma głosami, że od jakiegoś czasu gniazdka w domu zabezpiecza się wyłącznikami B20, a obwody oświetlenia wyłącznikami B16.
Proszę o informację czy jest jakiś przepis mówiący jakie zabezpieczenia należy stosować?
Ja stosuje zawsze na gniazdkach wyłączniki B16, a na oświetlenie B10.
I tego się trzymaj.Mich@l1986 pisze: ↑pt sty 15, 2021 9:08Ja stosuje zawsze na gniazdkach wyłączniki B16, a na oświetlenie B10.
Niech te głosy podają jakikolwiek przepis , normę że wolno takie wartości stosować. Bo ja znam przepisy że należy stosować w gniazdkach 16 A. Jeśli nie podają ci takiego to nich idą się paś na łąkę.Mich@l1986 pisze: ↑pt sty 15, 2021 9:08z wieloma głosami, że od jakiegoś czasu gniazdka w domu zabezpiecza się wyłącznikami B20, a obwody oświetlenia wyłącznikami B16.
Przepisów raczej na to nie ma. Ale zdrowy rozsądek mówi, że nie wyłącznik o prądzie znamionowym 20A raczej słabo zabezpieczy gniazdo instalacyjne, którego prąd znamionowy wynosi 16A

Nie wspominam już o samoczynnym wyłączeniu, ale to i tak indywidualna sprawa, bo i tak za każdym razem trzeba wykonać pomiar.
-
- Elektryk zadeklarowany

Co z tego, że do gniazda 230V pociągniesz 10mm2, jak gniazdo ma dopuszczalne obciążenie 16A. Więc wyzwalacz ma zabezpieczyć najsłabszy punkt, w tym wypadku to styki gniazda.