Wymiana instalacji w samej łazience

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
danielek5674773
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: czw sie 25, 2016 10:41

Wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: danielek5674773 » czw sie 25, 2016 12:53

Witam, mój wujek chce abym położył mu na nowo instalacje w łazience w domu jednorodzinnym na wsi.

Aktualnie instalacja w jego domu wykonana jest jako TNC z aluminiowymi przewodami, uziemienie znajduje się w przyłączu, zasilanie domu odbywa się z innego budynku oddalonego o 5 m.

Czy mogę w samej łazience położyć instalacje miedzianą trójprzewodową ?
Chciałbym to wykonać w taki sposób, że w piwnicy zamontowałbym rozdzielnicę, którą uziemiłbym szpilkami tak, aby rezystancja wynosiła poniżej 30 Om. W rozdzielnicy zamontowałbym wyłącznik różnicowoprądowy.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
disaster
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 659
Rejestracja: śr gru 28, 2005 1:31

Re: wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: disaster » czw sie 25, 2016 13:01

Całkowicie błędne podejście. Całkowicie błędne rozwiązanie.
Niech wujek wezwie kogoś kto się na tym zna.

Awatar użytkownika
CYRUS
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 1236
Rejestracja: pt maja 14, 2004 0:57
Lokalizacja: Warszawa

Re: wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: CYRUS » sob sie 27, 2016 20:58

Obecnie wykonywanie instalacji odbiorczych TN-C jest zabronione.
Nie masz pojęcia jak się do tego zabrać.

Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Re: wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: Alberciczek » sob paź 01, 2016 14:52

No chyba nie do końca jest tak, jak panowie piszą. Instalacja jest wykonana w układzie sieciowym TN-C i dalsza rozbudowa czy remont, zobowiązuje do zastosowania układu sieciowego TN-C-S. Czyli trzeba rozdzielić przewód PEN na PE i N. Można zabudować różnicówkę, ale tylko dla łazienki. I bezpieczniki dla tej łazienki - osobny dla oświetlenia 10A i osobny dla gniazdek 16A.
Dobrze by wyglądało, aby przewody miedziane pociągnięte do różnicówki były pociągnięte od wyjścia z licznika, a nie łączone gdzieś w puszce z aluminiowymi. Wiem - licznik jest zaplombowany. Ale to nie problem, bo licznik można rozplombować - jednak należy to zgłosić w zakładzie energetycznym. Wcześniej warto zadzwonić, ponieważ z doświadczenia wiem, że róznie ZE do tego podchodzą - np. Tauron chce, by zgłaszać fakt zerwania plomb przed ich zerwaniem, a np. w Enerdze można zgłosić ten fakt po zakończeniu prac.
Jeżeli się mylę, to niech mnie koledzy poprawią, w czym i dlaczego się mylę.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: STANCA » ndz paź 02, 2016 17:26

Witam
prosty temat jak by się zdało, ale ........
Czy w tej starej instalacji aluminiowej na pewno był układ sieci TN-C?
Jakie normy chcesz zastosować przy tej przeróbce?
Rozdział na TN-CS też musi się odbyć przy odpowiednich przekrojach.
Te 30 om co napisałeś to do czego?

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Re: Wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: Alberciczek » pn paź 03, 2016 9:42

Panowie - nie róbcie problemów z prostej roboty...
Od wyjścia z licznika do różnicówki niech da przewód miedziany ( najlepiej linka, tylko że trzeba będzie zakuć końcówki ) o przekroju 4mm, od różnicówki do jednego i drugiego bezpiecznika też niech da 4mm, potem od bezpiecznika 16A ( pod gniazdka ) to wiadomo - 3x2,5mm, a od bezpiecznika 10A ( oświetlenie ) da 3x1,5mm. Proste. Różnicówka może być 40A 30mA. Będzie wystarczająca. I nie chrzańcie o róznicówce 10mA. Przy rozdziale sieci z TN-C na TN-C-S linka żółto-zielona 16mm. I jakie wy tu problemy widzicie?

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1832
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: Simcode » pn paź 03, 2016 16:08

Alberciczek pisze:I nie chrzańcie o róznicówce 10mA
A kto tu coś pisał o 10mA wskaż w tekście , nawet chyba nie wiesz do czego służą takie RCD skoro tak piszesz.
Alberciczek pisze: I jakie wy tu problemy widzicie?
My nie widzimy, ale ty możesz robić za projektanta to na pewno. Zaprojektowałeś koledze instalację w kilka sekund szkoda że do bani.
Do autora.
danielek5674773 pisze:Czy mogę w samej łazience położyć instalacje miedzianą trójprzewodową ?
Musisz taki jest wymóg prawny.
danielek5674773 pisze:Chciałbym to wykonać w taki sposób, że w piwnicy zamontowałbym rozdzielnicę
Dlaczego w piwnicy , dość nietypowe miejsce jak na rozdzielnicę.
danielek5674773 pisze:którą uziemiłbym szpilkami tak, aby rezystancja wynosiła poniżej 30 Om.
Łączy się z uziomem przewód PE, a nie rozdzielnicę.
Po wykonaniu instalacji odbiorczej w TN-S montaż RCD obligatoryjny .

Marcus
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 159
Rejestracja: pn paź 17, 2005 13:45
Lokalizacja: Wrocław - okolice

Re: Wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: Marcus » śr paź 05, 2016 13:59

Widzę, że nie warto tutaj pytać o cokolwiek. Człowiek zapytał w dobrej intencji i od razu dostał zj...kę (tylko kol. Alberciczek cokolwiek odpowiedział do rzeczy). Panowie, jak będziecie tak zachowywać się, to nikt nie zapyta o cokolwiek, tylko zrobi po swojemu, niekoniecznie dobrze. Na tego typu robotę w domu jednorodzinnym nikt nie zleci wykonania projektu, zapomnijcie o tym, cokolwiek będą stanowiły normy, rozporządzenia, itd. Zaraz pewnie spadnie na mnie lawina krytyki i pomyj, że wyłamuję się z branży, zachęcam do .... :lol:

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 1832
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Re: Wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: Simcode » czw paź 06, 2016 21:37

Marcus pisze:Widzę, że nie warto tutaj pytać o cokolwiek.
Warto , warto tylko nie warto pisać postów co nic nie wnoszą . Oskarżasz nas o to że nie udzieliliśmy odpowiedzi to dlaczego ty jej nie dałeś , zawstydzając nas.
Marcus pisze:. Na tego typu robotę w domu jednorodzinnym nikt nie zleci wykonania projektu, zapomnijcie o tym,
A gdzie w tym temacie napisaliśmy że ma być projekt wskaż . Tak dla twojej informacji żaden projekt instalacji elektrycznej na dom jednorodzinny nie jest potrzebny .
Czasami brak dokładnych informacji wynika z troski o bezpieczeństwo autora lub jego rodziny .
Pozdrawiam.

Alberciczek
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 147
Rejestracja: ndz sie 24, 2014 19:44
Lokalizacja: Tychy

Re: Wymiana instalacji w samej łazience

Post autor: Alberciczek » pt paź 07, 2016 14:39

Simcode pisze:A kto tu coś pisał o 10mA wskaż w tekście , nawet chyba nie wiesz do czego służą takie RCD skoro tak piszesz.
Nikt nie pisał o RCD 10mA, ale wielu teoretyków twierdzi, że w łazienkach i kuchniach należy dawać róznicówki 10mA, a nie popularne 30mA. Być może, zapomniałem dodać słowo "czasami". Ale dla mnie to było proste, dla ciebie jak widać nie...
Simcode pisze:[...] ale ty możesz robić za projektanta to na pewno. Zaprojektowałeś koledze instalację w kilka sekund szkoda że do bani.
Skoro tak, to dlaczego tylko krytykujesz, zamiast mnie poprawić? Dlaczego nie napiszesz jak ta instalacja ma wyglądać, i co jest źle w moim "projekcie"? Naprawdę tylko dlatego :
Simcode pisze:Czasami brak dokładnych informacji wynika z troski o bezpieczeństwo autora lub jego rodziny .
Coś to grubymi nićmi jest szyte...Musisz się troszkę ogarnąc - jak ty nie napiszesz jak to ma wyglądać, to ktoś, kto jest zainteresowany daną robota pójdzie na inne forum i tam znajdzie odpowiedz. A jak nie na forum, to zacznie szperać w necie i tak znajdzie. Simcod - mamy XXI wiek i w necie jest naprawdę wszystko. Kwestia tylko poszukania i poświęcenia troszkę czasu. A jak ty nie chcesz pomagać, to nie mieszaj w tematach, tylko poprostu powstrzymaj się od pisania i już. A jak już widzisz, że coś jest źle napisane, to popraw. Bo samo stwierdzenie, że ktoś coś napisał źle, nie wystarczy. I ludzie dochodzą potem do takich wniosków jak kolega:
Marcus pisze:Widzę, że nie warto tutaj pytać o cokolwiek. Człowiek zapytał w dobrej intencji i od razu dostał zj...kę
I ja niestety, zgadzam się z tym...Odnoszę wrażenie, że na tym forum są ludzie, którzy elektryką zajmują się czysto teoretycznie i nigdy nie mieli do czynienia z praktyką, albo są naprawdę fachowcami, ale zadufanymi w sobie i jedyną radą jaką mogą służyć to słowa : zatrudnij elektryka. A najlepiej mnie". A jak nie, to ci nie powiem, a wytłumaczę się tak :
Simcode pisze:Czasami brak dokładnych informacji wynika z troski o bezpieczeństwo autora lub jego rodziny
No nie powiem - wygodne i mądre rozwiązanie. Tyle, że w dzisiejszych czasach donikąd prowadzące.
Pozdrawiam.
Ps - Simcode - napisz, co jest źle w moim "projekcie".

ODPOWIEDZ