Zabezpieczenie w rozdzielni a moc maszyny.

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
sebik76
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 26
Rejestracja: pn sty 06, 2020 16:58

Zabezpieczenie w rozdzielni a moc maszyny.

Post autor: sebik76 » śr maja 19, 2021 17:40

Witam serdecznie.

Otóż jak w temacie ,chodzi o zasilanie i dobór zabezpieczenia maszyny.
Zaklad zakupił maszynę ,która to maszyna posiada 2 główne napędy silnikowe o mocy 110kW każdy ,dodatkowo instalacja hydrauliki z pompą o mocy 21kW.
W dokumentacj,którą dostarczono producent podaje zasilanie przewodami o przekroju 240mm2
po dwie żyły na każdą fazę...
Dodatkowo zaleca zabezpieczenie w rozdzielni o wartości max.800A. ...
Dodam ,żejest to maszyna typu rozdrabniacz używany w recyklingu.
Obydwa napędy posiadają przemienniki częstotliwości ,z których są sterowane .
W zasadzie to sumując moc to jest ok.250 kW...
A tu takie wartości kabli i zabezpieczeń.

Moje pytanie odnośnie tego typu i rodzaju zabezpieczeń oraz przewodów zasilających ,jak to ugryźć...
Jak do tego podejść ,nie posiadamy zbyt wiele miejsca i mocy w rozdzielni głównej
,
jak do tego podejść :-(

Zwracam się z prośbą do reszty forumowiczów o opinie.

Pozdrawiam

Dziękuje



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny miernik instalacji elektrycznych
 

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2123
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Zabezpieczenie w rozdzielni a moc maszyny.

Post autor: elmontjs » śr maja 19, 2021 18:32

Często w instrukcji piszą wymagania zasilania z dużym zapasem (tak to jest się na nich opierać). Ale tak naprawdę twoje zasilanie (przekrój i zabezpieczenia) trzeba odpowiednio przeliczyć biorąc pod uwagę rzeczywistą moc, możliwe spadki napięcia na kablu zasilającym, sposób ułożenia, impedancję pętli zwarcia a to wszystko uzależnione jest od długości linii zasilającej i parametrów wejściowych w RG.
Może okazać się, że 2x240 nie będzie wymagane a zabezpieczenia wystarczą 630A.
Jednak zmniejszenie parametrów linii zasilającej może kiedyś skutkować odmową naprawy gwarancyjnej - trzeba to też wziąć pod uwagę lub chociaż skonsultować z producentem maszyny.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2098
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Zabezpieczenie w rozdzielni a moc maszyny.

Post autor: Simcode » śr maja 19, 2021 18:45

sebik76 pisze:
śr maja 19, 2021 17:40
Moje pytanie odnośnie tego typu i rodzaju zabezpieczeń oraz przewodów zasilających ,jak to ugryźć...
Jak do tego podejść ,nie posiadamy zbyt wiele miejsca i mocy w rozdzielni głównej
Dwie sprawy w temacie są . Pierwsza to projekt tego zasilania w waszej rozdzielni. Bo nie wyobrażam sobie podłączenia na " pałę" bez uzgodnień projektowych. Druga sprawa to moc ogólna waszego zakładu czy macie dość mocy by zasilić tą maszynę i czy jest zgoda dystrybutora energii dla was na takie duże podłączenie.

sebik76
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 26
Rejestracja: pn sty 06, 2020 16:58

Zabezpieczenie w rozdzielni a moc maszyny.

Post autor: sebik76 » śr maja 19, 2021 19:48

Witam.
Co do mocy to zgoda jest..
Ogolnie maszyna ma być zasilana ze stacji trafo 630 kVA 20/0,4kV,gdzie jest trochę zapasu mocy .
Rozłacznik po stronie NN 1250A i reszta odpływy o różnej wartości.

Pozdrawiam

sebik76
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 26
Rejestracja: pn sty 06, 2020 16:58

Zabezpieczenie w rozdzielni a moc maszyny.

Post autor: sebik76 » śr maja 19, 2021 19:51

Pobór prądu z tej stacji podczas produkcji bez tej maszyny na chwilę obecną to około 500A
Szczytowe momenty rozruchu urządzeń ,pobór sięga 700A.
..

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2098
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Zabezpieczenie w rozdzielni a moc maszyny.

Post autor: Simcode » śr maja 19, 2021 21:40

sebik76 pisze:
śr maja 19, 2021 19:48
zasilana ze stacji trafo 630 kVA 20/0,4kV
Czyli chyba Włoszczowa więc ma 1250 A prądu znamionowego .
sebik76 pisze:
śr maja 19, 2021 19:51
na chwilę obecną to około 500A
sebik76 pisze:
śr maja 19, 2021 17:40
250 kW...
Czyli prąd znamionowy około 500 A. co daje nam 1000 A stałego obciążenie. Start falownikiem więc nie powinno być źle. Są dwa silniki więc nie wiemy czy nie można wprowadzić blokady np 2 sek pomiędzy silnikami .

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2123
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Zabezpieczenie w rozdzielni a moc maszyny.

Post autor: elmontjs » czw maja 20, 2021 11:44

sebik76 pisze:
śr maja 19, 2021 19:48
Ogolnie maszyna ma być zasilana ze stacji trafo 630 kVA
Upewnij się czy ta moc jest w umowie. Moc znamionową transformatora mogą ograniczać (do mocy zakontraktowanej) zabezpieczenia po stronie SN lub nn, zależy gdzie realizowany jest pomiar.
Człowiek uczy się całe życie i ...

ODPOWIEDZ