Elektryk był wcześniej

Aby zamieścić swoje zdjęcie, proszę przesłać je na adres info@ise.pl........ wraz z odpowiednim komentarzem.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » czw lip 06, 2006 19:01

Witam kolegów
Przygotowana płyta budynku z rurowaniem na WLZ, zasilanie bramy, oświetlenie zieleni oraz domofon, z tyłu wyjście rura na oświetlenie ogrodu. Widać z prawej w głębi bednarkę do GSWP (po prawej od pomarańczowej rury) wchodzi do kotłowni.

Cytuję Dz. U. nr 75 poz 690 z 2002 roku:
Przewody i kable elektryczne należy prowadzić w sposób umożliwiający ich wymianę bez potrzeby naruszania konstrukcji budynku.


Zero kucia w fundamentach. Uziom fundamentowy, bednarki wychodzą na narożniki do instalacji odgromowej. Tam gdzie pęk rur będzie rozdzielnica.

Tak przygotowuję domki do budowy.


Fotografia STANCA
Załączniki
p
p (16.91 KiB) Przejrzano 35809 razy
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

jacor
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 399
Rejestracja: sob paź 08, 2005 0:58
Lokalizacja: Dolny Śląsk

elektryk był wcześniej

Post autor: jacor » czw lip 06, 2006 19:31

No i w czym koledze można pomóc?

Yeti55
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1487
Rejestracja: wt mar 09, 2004 23:12
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Elektryk był wcześniej

Post autor: Yeti55 » wt lip 11, 2006 16:10

Pięknie, widać bardziej kumaty inwestor lub kierownik budowy, są tacy co szukają elektryka dopiero gdy okna, drzwi wstawione i dach pokryty.
pozdrawiam Paweł

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » wt lip 11, 2006 16:44

To ja tak przygotowuję budowę. Przy robieniu budowlanki zwracam klientowi uwagę ile może zaoszczędzić jak zrobi się uziom fundamentowy i rurowanie.
Nikt nie niszczy izolacji budynku. Jak trafiam wcześniej zawsze inwestora przekonam. Jak już po fakcie nie biorę takiej roboty.

Wielu budowlańców jest przeciwko mnie, że sie pałętam po budowie wcześniej. Klient każe im robić o co proszę i po problemie. Wielu pierwszy raz widziało fundamentowe uziomy i takie rurowanie.

O kierownikach budowy lepiej nie wspominać oni jeszcze do tego nie dorośli. W Australii gdyby tak nie zrobił nikt by go wziął do nadzoru budowy.
Tam za przekucia płaci kierownik budowy.

Tu u nas elektryk musi walczyć o kolejność prac.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

CKck
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 166
Rejestracja: czw sie 28, 2003 3:02
Lokalizacja: Ścinawa

Elektryk był wcześniej

Post autor: CKck » śr lip 12, 2006 22:03

Witam!
A jakie sa koszty tak przygotowanego budynku?
Pozdrawiam CK

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » śr lip 12, 2006 22:28

Metr rury lekko ponad 3 zł. Bednarki 5x4 m =20 m. Za uziom fundamentowy 4,5 godziny X 2 ludzi + materiały elektrody. Rurowanie 80 zł. Dojazd 20 zł. Czyli za grosze. Rurowanie trzeba było kilka razy sprawdzić, budowa w pobliżu. Budowlańcy tego nie robili wcześniej, więc oko trzeba mieć przed zalaniem betonu.

Teraz pomyśl o uziomie otokowym i kuciu wszystkiego pod kable na zewnątrz. To dopiero cena!!!
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

CKck
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 166
Rejestracja: czw sie 28, 2003 3:02
Lokalizacja: Ścinawa

Elektryk był wcześniej

Post autor: CKck » czw lip 13, 2006 4:21

Witam!
Jezeli porownamy to z kosztem calej budowy to wydatek niewielki.
Porownujac tylko z kosztem czesci elektrycznej to miejwiecej koszt tablicy z wyposazeniem.
Faktem jest ze tak przygotowany teren pod ins. elektryczna zmniejsza czas na ewentualne przebicia.
W wiekszosci przypatkow elektryk jest zapraszany na budowe gdy juz sa okna.
Przed wylewaniem fundamentow jest proszony tylko o podlaczenie inwestorowi szafki budowlannej.
Zeby bylo tak jak w przypadku kol.STANCA to inwestorowi musi podpowiedziec o tym jedna z pierwszych instytucji ktore odwiedza w zalatwianiu wszystkich formalnosci np.biuro projektowe,starostwo itp.
Moze kiedys...... .
Pozdrawiam CK

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » czw lip 13, 2006 5:39

STANCA pisze: ..............
Nikt nie niszczy izolacji budynku. Jak trafiam wcześniej zawsze inwestora przekonam. Jak już po fakcie nie biorę takiej roboty.

Wielu budowlańców jest przeciwko mnie, że sie pałętam po budowie wcześniej. Klient każe im robić o co proszę i po problemie. Wielu pierwszy raz widziało fundamentowe uziomy i takie rurowanie.

O kierownikach budowy lepiej nie wspominać oni jeszcze do tego nie dorośli. W Australii gdyby tak nie zrobił nikt by go wziął do nadzoru budowy.[/b

Tam za przekucia płaci kierownik budowy.

STANCA


Jeżeli u nas inwestor w umowie z kierownikiem budowy wpisze uwagę.

Za wszelkie przekucia płaci kierownik budowy wtedy zacznie się myślenie.

Ja muszę kilka razy wpaść na chwilkę na budowę by dopilnować wszystko we właściwym czasie. Czasem budowlańcy są ze zrozumieniem, bywa co mnie elektryczne sprawy obchodzą.

To musi być wpisane w umowie kto za to odpowiada.
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2255
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

Elektryk był wcześniej

Post autor: gruhaa » czw lip 13, 2006 6:49

Witam
CKck pisze: Jezeli porownamy to z kosztem calej budowy to wydatek niewielki.
Porownujac tylko z kosztem czesci elektrycznej to miejwiecej koszt tablicy z wyposazeniem.

Nie no. Z jaką tablicą to porównanie?
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:

CKck
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 166
Rejestracja: czw sie 28, 2003 3:02
Lokalizacja: Ścinawa

Elektryk był wcześniej

Post autor: CKck » czw lip 13, 2006 10:01

Witam !
Mialem na mysli tablice bezpiecznikowa domku.
np.32 modulowa
Pozdraweiam CK

ODPOWIEDZ