Elektryk był wcześniej

Aby zamieścić swoje zdjęcie, proszę przesłać je na adres info@ise.pl........ wraz z odpowiednim komentarzem.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » sob lip 15, 2006 20:44

Dzięki za pomoc
zostały bramy, ( ja miałem ostatnio 2 do garażu i dwie zewnętrzne) dodam jeszcze wyłącznik zmierzchowy. Przekaźnik priorytetowy i stycznik do 18 kW przepływówki, różnicówka jednofazowa do obwodów komputerowych, koniecznie osobny obwód do TV plazmowego, alarmowy obwód oraz radiopowiadomienia, zmywarka, Do obwodów zewnętrznych osobna różnicówka. Kuchnię miałem za ścianą więc termostat od podłogi w tablicy. Podłogi i pralkę nie daję na jednym. A gdzie dmuchawa do kominka oraz kamery. Różnicówek daję więcej. Bywa że w tablicy jest wyłącznik impulsowy światła w korytarzu, i wiele innych ciekawych urządzeń.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

geo10
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: pn sty 02, 2006 18:58
Lokalizacja: Dębno

Elektryk był wcześniej

Post autor: geo10 » sob lip 15, 2006 20:45

Witam

Dorzuciłbym jeszcze system odladzania rynien z automatyką ,podgrzewanie schodów zewnętrznych i zabezpieczenie centralki alarmowej. To będzie następne kilka modułów.
A jeżeli w domku jest podgrzewacz gazowy i wodne ogrzewanie podłogowe to trochę tych miejsc się zwolni.
[/quote]

Awatar użytkownika
mania
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 340
Rejestracja: ndz wrz 26, 2004 11:21
Lokalizacja: ,,Pomorze środkowe,,
Kontakt:

Elektryk był wcześniej

Post autor: mania » sob lip 15, 2006 20:46

Witam kolegów.
27.Rezerwa na inne obwody 20 modułów
tu już inwestor nic nie wymyśli, inastalacja ful wypas.
W moich stronach inwestorzy są niestety mniej zamożni, a szkoda.
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » sob lip 15, 2006 21:06

wymyśli inwestor np. odkurzacz centralny i jeszcze jedno miejsce.
Czasy gdzie gniazda dwa i jedna żarówka już odeszły.
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

geo10
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: pn sty 02, 2006 18:58
Lokalizacja: Dębno

Elektryk był wcześniej

Post autor: geo10 » sob lip 15, 2006 21:17

Witam
A co to za domek bez rolet sterowanych elektrycznie i automatyki do kolektora słonecznego, a gdzie EIB ?

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » sob lip 15, 2006 21:25

Jak widzisz to jest mały skromny domeczek bez bajerów. Tylko jedna roleta była 3 metrowa na taras na silnik. Jak też 60x300 cm kabel grzejny pod tymi drzwiami, by zimą nie chłodziło od wielgachnych drzwi.
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Darom
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1139
Rejestracja: sob maja 28, 2005 11:41
Lokalizacja: Łódź

Elektryk był wcześniej

Post autor: Darom » ndz lip 16, 2006 0:07

Witam kolegów na forum


Ja muszę się przyznać, że wczesniej też popełniałem błędy zbyt małych rodzielnic.
Czesto przewidywana była rozdzielnia typu 3x 16 albo 4x12, a w końcu okazywało się że trzeba dostawiać drugą co najmniej taką samą. Z mojej praktyki na domek 150m2 miniumum to 90modułów.

Oczywiście wiadomo, że można taki dom wykonać też z jedną rozdzielnią 2x12 =24moduły. Jedna róznicówka 3f na cały dom, dwa obwody oswietleniowe, dwa gniazd, dodatkowo dwa obwody do kuchni, jeden do łazienki i na ogród. Takie coś też niejeden wciśnie klientowi.

Jednak zauważyłem, że prędzej czy później klient jest niezadowolony, mimo, że wcześniej trochę oszczedził. Dlatego stawiam kawę na ławę i mówię co może mieć i za co. I z reguły gdzieś to optimum wychodzi na 90 modułów (przy typowej sytuacji => nie duży domek z nie zamożnym klientem). Ci zamożniejsi z często sobie życzą bogatsze wyposażenie.


pozdrawiam
DAREK

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » ndz lip 16, 2006 7:13

Zapomniałem dodać że jeszcze wypusty na dwie klimy zrobiłem (dwa obwody) i zapuszkowany koniec na markizę nad tarasem na kiedyś.

Do młodych instalatorów
Zawsze i wszędzie należy zostawiać 20-30 % wolnego miejsca, klient w czasie budowy zawsze coś dołoży, lub kilka lat po robocie w czasie malowania coś wymyśli.
Staram się zostawiać więcej miejsca bo życie mnie nauczyło jakie są kłopoty potem coś dołożyć. Uświadamiajcie klienta że tak trzeba pomimo że projektant bzdury narysował w planach.


To nie są pałace, to na obecne czasy podstawowe instalacje w domkach.

Nie piszę jak powinna być rozbudowana sieć teleinformatyczna wielu wie, do której zawsze i wszędzie można coś dopiąć.

Za telewizorem (z wydzielonym obwodem - plazma) koniecznie gniazdo sieci teleinformatycznej. Czasy idą z postępem przyda się. Dom buduje się na wiele lat, musi być możliwość rozbudowy, czy dołożenia czegoś bez większych nakładów.
Niestety dobry instalator musi myśleć za projektanta który nie zna potrzeb klienta i możliwości. Instalator obecnie musi być obeznany z nowymi technologiami i możliwościami.

Musimy wszyscy uczyć się wzajemnie jak na tym forum.
Mam nadzieję że zwolennicy małej rozdzielnicy coś zrozumieli.
STANCA pisze:
CKck pisze:Witam !
Mialem na mysli tablice bezpiecznikowa domku.
np.32 modulowa
Pozdraweiam CK


kolego nie opowiadaj że można na 32 zrobić domek. Ja tego nie potrafię. Może jestem słaby elektryk. Mnie na domki wychodzi 80 + 36 lub 96 ewentualnie 96 + 70 na górze.

STANCA


słaby elektryk
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Elektryk był wcześniej

Post autor: elpapiotr » ndz lip 16, 2006 7:31

Witam Kolegów.

Było już kilka zdjęć rozdzielnic zamieszczonych na Forum (pokazanych m. inn. przeze mnie).
Przy wprowadzonych do rozdzielnicy x-obwodów proszę sobie wyobrazić, jak wygląda "osznurowania" tablicy małej a dużej.
W tablicy małej i płytkiej upchane żyły aż się proszą o więcej luzu.
I nie ważna jest ilość modułów, ważna jest również przejrzystość wykonania i możliwość rozbudowy.

Na zdjęciu 1 - tu elektryk był za późno
Na zdjęciu 2 - trzeba było przejąć robotę po instalatorach :roll:
Załączniki
Kopia coco 023.jpg
Kopia coco 023.jpg (27.68 KiB) Przejrzano 11936 razy
TB z CPR 006.jpg
TB z CPR 006.jpg (29.69 KiB) Przejrzano 11988 razy
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2255
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

Elektryk był wcześniej

Post autor: gruhaa » ndz lip 16, 2006 8:19

Witam
Gienio pisze: przepraszam a co ty liczyłeś, ilość zabezpiieczeń w tablicy czy punktów w domku.

Rozumiem, że kolega nie stosuje halogenów na 12V. A jak stosuje to trafa upycha gdzie popadnie. Proszę zmierzyć ile pól zajmie 100W torioid i takich np. ze sześć sztuk. Zaczynają wchodzić oprawy z diodami LED, zasilane już 1,5V. Do nich też jakiś zasilacz trzeba upchnąć. A jakaś zwykła automatyka na przekaźnikach, aby odseparować różne obwody? Czy to miejsca nie potrzebuje?
RCD w TN-C
I tak narodził się nowy system sieci TN + RURA: :lol:

ODPOWIEDZ