Elektryk był wcześniej

Aby zamieścić swoje zdjęcie, proszę przesłać je na adres info@ise.pl........ wraz z odpowiednim komentarzem.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
sys
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 48
Rejestracja: czw mar 10, 2005 13:56
Lokalizacja: Okolice piły;)
Kontakt:

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: sys » ndz lut 10, 2008 0:42

...jako, że zaliczam się raczej do młodego pokolenia elektryków , wypowiedż kolegi STANCA przyjmuję... ;)
...do tego wszystkiego co zostało z takim rozmachem zrobione, aż prosiłoby się namówić inwestora na np. poprowadzenie przewodu do gniazd w taki sposób by powstał zapas tego przewodu...bo zawsze inwestor może chcieć przesunąć gniazdo w lewo lub w prawo, może umieścić w podłodze... nadal tylko zadaję sobie pytanie ilu inwestorów tak naprawdę na to stać...
...dziś rozmawiałem ze znajomym który właśnie tyczy fundamenty pod budowę, zaproponowałem ułożenie kabli przed zalaniem fundamentów, ale jakiś taki dziwny jest bo o żadnych kablach w posadzce nie chce słyszeć... zupełnie brak mu nowoczesnego zapatrywania, ale nie będę go przekonywał bo przecież on płaci :)..
...co do wcześniejszego ułożenia przewodów, to ma to jedną genialną i bezsporną zaletę... małym nakładem pracy można sobie zaklepać domek zaraz na początku budowy gdy inwestor nawet dobrze nie rozeznał się na rynku elektroinstalatorów... bo nawet jak się zmieni właściciel będzie szukał tego elektryka co mu położył tak kable ;)



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: elpapiotr » ndz lut 10, 2008 1:00

Witam.
Kolega sys pisze:wypowiedż kolegi STANCA przyjmuję... :wink:
W domyśle Kolega przyjmuje ową wypowiedź "z przymrużeniem oka" ?
Kolega sys pisze:...zaproponowałem ułożenie kabli przed zalaniem fundamentów, ...
Tutaj śmiem nieśmiało zwrócić uwagę, że nikt nie układa kabli/przewodów w fundamentach. To konstrukcja budynku, więc ...


ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
(Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.)


Natomiast przepusty kablowe, to co innego.
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » sob maja 03, 2008 16:29

Witam
Po co są przepisy jak idioci kierownicy budowy zostawiają problem elektrykowi, który rozwiązuje w dowolny sposób.

Obrazek

Prąd ma być, a czy to jest właściwie zrobione kogo to obchodzi. Zobaczcie obok WLZ-YKY jest jeszcze wiązka białych w ziemię.
Elektryk poniszczył ocieplenie i izolację, no bo przecież on musi swoje zrobić. Nauczyliśmy się wszyscy robić za fizycznych, przecinak i młotek.

Czy jesteście zwolnieni od myślenia, to pytanie do nadzorujących budowy?

Tych co nie śledzili tego tematu zapraszam na początek gdzie pokazuję na fotce jak to ma być.

pozdrowienia dla ogrodnika z rodziny zastępczej

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

P_Jelinski
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3
Rejestracja: wt maja 06, 2008 19:58
Lokalizacja: Toruń

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: P_Jelinski » wt maja 06, 2008 21:40

"Uświadamiajcie klienta że tak trzeba pomimo że projektant bzdury narysował w planach."
"Musisz wyprzedzać myślenie projektanta i czasem klienta."

Ale bez kitu, kolega STANCA ma wyraźne uprzedzenia do projektantów. Chyba go kiedyś któryś skrzywdził i pozostał uraz. :(

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: elpapiotr » wt maja 06, 2008 22:55

Witam Kolegę P_Jelinski
Ale bez kitu, kolega STANCA ma wyraźne uprzedzenia do projektantów. Chyba go kiedyś któryś skrzywdził i pozostał uraz. :(
Nic z tych rzeczy, Kolego. I zapewniam, że wiem, co piszę.
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » śr maja 07, 2008 5:47

Witam

Nikt nie zwalnia wykonawcę od myślenia. Od myślenia często za innych.

Wykonawca też musi stosować się do Prawa Budowlanego, a to wskazuje co należy z tym kablem zrobić. Na tej fotce j.w. jest pokazane że jeden i drugi nie pomyślał. Kasa i do domu. Kłopoty dla inwestora mogą wystąpić po latach.

Mam pretensje do projektantów i kierowników budowy o to, że się nie uczą.

Dz U nr 75 poz 690 z 2002 roku
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

dziacial
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 58
Rejestracja: pt lut 15, 2008 8:59
Lokalizacja: Bilgoraj
Kontakt:

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: dziacial » śr maja 14, 2008 20:27

No to wiemy juz ze trzeba sie przygotowac przed zalaniem betonu. Tak wlasnie zamierzam uczynic ale potrzebuje pomocy.

1. Wiem gdzie chce miec w domu rozdzielnie i tam wyjdzie peszel w ktorym bedzie WLZ. Nie wiem na jakiej glebokosci docelowej (poziom gruntu bedzie podniesiony) ma wyjsc ten peszel na zewnatrz domu. Jaka powinna byc srednica peszla?

2. W domu nie bedzie piwnicy wiec glowna szyne wyrownawcza chce umiescic w kotlowni (za sciana bedzie rozdzielnia), czy to dobre rozwiazanie? Pytam bo nie zrobilem uziomu fundamentowego (nikt mnie nie poinformowal, a sam nie myslalem o elektryce przy fundamentach) wiec chce zrobic otokowy albo szpilki czyli musze (?) gdzies poprowadzic bednarke. Bede probowal podkuc sie do zbrojenia w fundamencie i tam przyspawac bednerke ale nie wiem czy mi sie uda bo wody gruntowe o tej porze roku sa prawie nie poziomie gruntu. Tak czy owak pytam gdzie sie ma zaczynac i konczyc bednarka tak aby elektryk mogl jej uzyc po zbudowaniu domu.

3. Bede robil fundament na dodatkowe filary. Czy mozna zrobic z tego uziom fundamentowy, a jesli tak to w jaki sposob?

4. Obok domu bedzie stal garaz. Czy zasilanie do niego robi sie z domu czy ze skrzynki z licznikiem ktora jest przy plocie? Bo jesli z domu to bedzie kolejny peszel do umieszczenia.

5. O czym jeszcze musze pomyslec zanim domuruje fundamenty i zaleje posadzke?

I przepraszam ze nie bedac elektrykiem pisze w tym dziale ale nie chce mnozyc watkow.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » śr maja 14, 2008 21:16

Witam

Wszystko o czym zapomniał kierujący budową bedzie musiał zrobić właśnie on za swoje pieniądze. Ktoś tę budowę nadzoruje. Ktoś podjął się doglądania za jakąś kasę, źle się wywiązał więc musi dopłacić.
Ktoś spartolił budowę, powinien ponieść konsekwencje. Dlaczego wszelkie koszty dodatkowe i problemy wynikające z braku nadzoru ma ponosić inwestor?

Jak robisz garaż wolnostojący należy przewidzieć rurowania na zasilanie i alarm, który będzię podpięty pod dom z osobnym manipulatorem w garażu.

Pamiętajcie elektryk wchodzi do wykopu przed betonem!!!

Poziom gruntu-trawniczka zapewne masz naniesiony na projekcie.

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

busob
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 14
Rejestracja: wt lis 13, 2007 17:56
Lokalizacja: Gdynia

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: busob » śr maja 14, 2008 21:46

Witam,
dziacial pisze: 5. O czym jeszcze musze pomyslec zanim domuruje fundamenty i zaleje posadzke?
Zastanów się jeszcze nad instalacjami w ogrodzie i zasilaniu/sterowaniu bramy, oraz domofonie
pozdrawiam

dziacial
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 58
Rejestracja: pt lut 15, 2008 8:59
Lokalizacja: Bilgoraj
Kontakt:

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: dziacial » śr maja 14, 2008 22:15

STANCA pisze:Ktoś tę budowę nadzoruje. Ktoś podjął się doglądania za jakąś kasę, źle się wywiązał więc musi dopłacić.
Ktoś spartolił budowę, powinien ponieść konsekwencje. Dlaczego wszelkie koszty dodatkowe i problemy wynikające z braku nadzoru ma ponosić inwestor?
No wszystko ladnie sie mowi i pisze a wychodzi jak zwykle. Dom jest budowany tak aby bylo dobrze i nie najdrozej. Takie sa realia w tym pieknym kraju. Dlatego nikt nie nadzorowal fundamentow. Wiem wiem, szkoda bylo kasy to teraz trzeba placic, a i tak nie bedzie idealnie.

Nie o to mi jednak chodzilo. Prosze o proste odpowiedzi na moje pytania abym teraz juz zrobil dobrze. Tylko tyle.
STANCA pisze: Poziom gruntu-trawniczka zapewne masz naniesiony na projekcie.
STANCA
Jesli chodzi o poziom gruntu wzgledem domu to mam ale nie widze zwiazku. Prosze jasniej.

ODPOWIEDZ