Elektryk był wcześniej

Aby zamieścić swoje zdjęcie, proszę przesłać je na adres info@ise.pl........ wraz z odpowiednim komentarzem.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » czw maja 15, 2008 6:24

Witam
Typowy przykład
Nie wcisniesz mi, że nikt nie prowadzi budowy tego domu. Masz oświadczenie tej osoby, więc dla sądu prosta sprawa. Ten ktoś spartolił robotę. Winien ponieść odpowiedzialność zawodową i finansową.
Dom nie jest wykonywany zgodnie ze sztuką. Osoba ta przez swoje niedbalstwo i poszukiwanie łatwego zarobku u ludzi, którzy nie znają się w przepisach powoduje straty dla inwestora.
W części elektrycznej powinna być informacja o uziomie.


Nie rozumiesz jak napisałem wysokość domu i trawniczka. Dla elektryka sprawa prosta-głębokość wyprowadzenia rur, wynikająca ze stosownych PN.

Napisałeś nikt nie nadzorował wykonywania fundamentów. SZOK. A jaki masz wpis w Książce Budowy?

Jak widzisz jest to temat prowadzony dla elektryków.

Admin napisał:
Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.

To jednak nie jest strona muratora z poradami dla tych z serii zrób to sam.

Wesołej zabawy z nieodpowiedzialnym kierownikiem budowy
STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

dziacial
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 58
Rejestracja: pt lut 15, 2008 8:59
Lokalizacja: Bilgoraj
Kontakt:

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: dziacial » czw maja 15, 2008 6:40

Oczywiscie ze jest wpis w dzienniku budowy i jest osoba ktora nadzoruje budowe. Ale napisz mi tak szczerze czy chcac wybudowac sobie dom w rozsadnym czasie bedziesz sie klocil/spieral/sadzil z kazdym wykonawca, osoba nadzorujaca czy inna ktora robi cos na budowie. W Polsce nawet sasiadowi ktory wpakowal ci sie z plotem na twoja dzialke nie mozna nic powiedziec bo zaraz moze pojawic sie jakas kontrola, albo zastrzezenia ze strony tych sasiadow. Nie jest wazne czy sa one sluszne czy nie, na czas jakis w celu wyjasnienia sprawy budowa zostanie wstrzymana. A jak wykonawca/nadzorca nie przyzna sie do bledu to poczekasz z budowa do zakonczenia sprawy w sadzie, to tez trwa.

Nie mowie tutaj ze wszystko trzeba ignorowac ale niestety takie sa realia ze trzeba znac sie na wszystki, wszystkiego pilnowac i czesc poprawiac we wlasnym zakresie. Bo nie kazdego stac na to aby placic najlepszym fachowcom za kazda wykonana prace, a czesto tez osoby takie maja wolne terminy za kilka lat.

Ale co sie bede rozwodzil, to nie forum Muratora. Koncze moja wypowiedz tutaj i przenosze pytanie do odpowiedniego dzialu.

bibol65
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 27
Rejestracja: czw sty 31, 2008 19:11
Lokalizacja: Pawłowice

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: bibol65 » czw maja 15, 2008 17:12

Witam , będąć na etapie przed zalaniem fundamentów budynku pozwolę sobie zaproponować także ,w sytuacji przewidzianej instalacji odgromowej przygotowania i wyprowadzenia uziemień ze zbrojenia fundamentowego .
Obnizenie kosztów jest zasadnicze ale najważniejsza jest wartość rezystancji która jest praktycznie o najlepszych parametrach .
Pozdrawiam wszystkich na forum

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » ndz lip 18, 2010 14:19

Witam

W związku z pojawianiem się czytelników muratora na tym forum przypomnę stary temat, tylko proszę tych z muratora nie piszcie tu, to nie jest dział dla nie elektryków.
Czytajcie i wyciągajcie wnioski!!!

Dla was admin stworzył;
Nie jestem elektrykiem......

Budujemy dom na lata i wszystko trzeba przewidzieć. Typowy projekt elektryczny nie zawiera 20% tego co obecnie powinien posiadać nowoczesny domek.

ciekawy jestem czy dalej są elektrycy, którzy potrafią zmieścić wszystko dla domku w jednej rozdzielnicy 36 modułowej i jeszcze pozostawić zalecane 20-30% wolnego miejsca? :D

STANCA
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

nominex
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 93
Rejestracja: ndz kwie 01, 2007 12:20
Lokalizacja: Kalwaria

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: nominex » ndz paź 03, 2010 12:08

Witam
Nie zawsze pomoże gdy "elektryk jest wcześniej" . Na budowie dużego obiektu biurowego ważnej instytucji . projektant zaprojektował uziomy szpilkowe dla uziomu roboczego agregatu prądotwórczego dużej mocy ,ponad 300kW oraz urządzenia odgromowego dla obiektu. Nie chciał słyszeć u wykonaniu uziomu fundamentowego i wręcz był oburzony na takie sugestie. A więc kto tu jest " do tyłu'.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
20kolo
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 20
Rejestracja: ndz wrz 26, 2010 16:55
Kontakt:

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: 20kolo » ndz paź 03, 2010 12:50

wszystko jest fajnie i pięknie jak opisujecie to jak powinna być wykonana instalacja od podstaw ale ludzie bądźcie realistami nie każdy inwestor ma tyle kasy żeby płacić za wasze aspiracje bo ja potem na forum dodam zdjęcie rozdzielnicy na 200 modułów w domku o powierzchni 120m trzeba umieć poznać oczekiwania klienta i naturalnie zgodnie ze sztuką techniczną wykonać to bez zbędnej przesady zgodze sie ze na 32 czy nawet 48 jest ciężko bo różnicówki zabierają nam dużo do tego przepięciówki ale nie każdy jeden obwód musi być na osobnoj S-ce

jeżeli juz uda nam sie ze trafimy na inwestora jak p.STAŃCA to jestem jak najbardziej za tym zeby pokazać przemyślaną wzorcową instalacje spełniającą oczekiwania klienta

ale szczerze jak bym miał tylko takie budowy brać to bym sie zanudził :lol:
trzeba umieć wybrnąć z trudnych sytuacji gdy juz wejdziemy na domek tak jak koledzy pisali w stanie surowym bo dopiero wtedy inwestor sobie o nas przypomniał u mnie to 90% inwestycji :) i wszystko można zrobić po prostu koszt $$$ troszke wzrasta ale to problem inwestora jak nie pomyślał a jak bym miał odmawiać takich prac to co robić nudzić sie ?? :???:
Ostatnio zmieniony ndz paź 03, 2010 13:27 przez elpapiotr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kolejny raz zwracam uwagę na pisownię, w pełnym tego słowa znaczeniu.
miłość jest jak elektryczność. Nie można jej zobaczyć, ale można ją poczuć"

ZBYNIO
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1225
Rejestracja: śr lut 11, 2009 22:19
Lokalizacja: Stolica i okolica

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: ZBYNIO » ndz paź 03, 2010 14:06

Nasz Kolega STANCA, jak sam o sobie pisze,nie jest już wykonawcą,tylko emerytem z zapewnionym przez państwo bytem,więc ma czas na takie rzeczy,o których czynni wykonawcy mogą tylko pomyśleć. Niektórzy w tym okresie życia jeżdżą na ryby,inni piszą książki,natomiast Stanisław udziela się na forum. Bardzo to ładnie z Jego strony,ale ta ciągła krytyka innych,którzy są wykonawcami obecnie,i muszą borykać się z dużo większymi problemami niż kiedyś,jest trochę jakby przepełniona zazdrością,którą można odnieść do powiedzenia o psie ogrodnika: ,,Sam nie wezmie,ale i drugiemu nie da". W czasach gdy nasz Kolega był u szczytu kariery,to na domku zaczynało się jednym przewodem od licznika, ,,spuszczało" w kilku miejscach zwanych punktami,i po robocie.
P.S.
Tak,ja potrafię wykonać na domek rozdzielnicę 36-modułową,jeśli zajdzie taka konieczność,i klient to akceptuje. Nie każdego w końcu stać na apartament.
W domu,zamiast stu gniazdek,można wykonać 15,jeśli to użytkownikowi wystarczy,to po co mu więcej?
"Zewnętrzne nieochędóstwo jest oznaką wewnętrznego nieładu" - Św. Augustyn
Użytkownik został zablokowany za niestosowanie się do regulaminu.

melon
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 1901
Rejestracja: ndz lip 17, 2005 13:33
Lokalizacja: Piękna Polska Nasza

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: melon » ndz paź 03, 2010 14:25

Tak,ja potrafię wykonać na domek rozdzielnicę 36-modułową
Chyba że na każdym piętrze będzie takowa zamontowana oraz na garaż i warsztat oddzielna. To tak ja także potrafię - No problem.
Najwięcej miejsca w rozdzielnicy zajmuje osprzęt dodatkowy: blok rozdzielczy, Zugi itd. Dodatkowo rezerwa i wszystko poukładane zgodnie ze zharmonizowanymi normami dla oznaczenia CE.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5756
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » ndz paź 03, 2010 14:32

ZBYNIO pisze: ...
W domu,zamiast stu gniazdek,można wykonać 15,jeśli to użytkownikowi wystarczy,to po co mu więcej?
ZBYNIU, tak się składało, że robiłem dla takich co wiedzieli czemu ja mam u nich robić. Sprawa kasy była drugorzędna.
Nie zapominaj, że obecnie nawet w domkach jest więcej wypasionej elektroniki jak elektryki.
Krytykuję by wykazać jak jest źle i na co młodzi powinni zwrócić uwagę. Mnie też kiedyś ludzie krytykowali/podpowiadali co i jak zrobić, ja teraz po prostu spłacam dług innym. Liczę, że młodzi będą uczyć się na błędach starszych by podobnych już nie popełniać.
Sam widzisz na fotkach pokazywanych na forum co ludziska z papierami potrafią wyczyniać.

Na 32 mod w rozdzielnicy w domku się nie mieszczę!
STANCA pisze: ...............
Do młodych instalatorów
Zawsze i wszędzie należy zostawiać 20-30 % wolnego miejsca, klient w czasie budowy zawsze coś dołoży, lub kilka lat po robocie w czasie malowania coś wymyśli.
Staram się zostawiać więcej miejsca bo życie mnie nauczyło jakie są kłopoty potem coś dołożyć. Uświadamiajcie klienta że tak trzeba pomimo że projektant bzdury narysował w planach.

To nie są pałace, to na obecne czasy podstawowe instalacje w domkach.
.......
Musimy wszyscy uczyć się wzajemnie jak na tym forum.
Mam nadzieję że zwolennicy małej rozdzielnicy coś zrozumieli.

STANCA


Dalej kilku klientów nie pozwala mi chodzić na ryby. Nie jest łatwo zaprzyjaźnionym powiedzieć-nie dzwoń.

Spróbuj zwracać uwagę na spacje przy przecinkach.
STANCA-elektryk/elektronik
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

JacekH07
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 310
Rejestracja: ndz cze 28, 2015 17:16

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: JacekH07 » czw sie 11, 2016 18:38

Wracając do tematyki instalacji i rozdzielnic próbowałem policzyć jaka rozdzielnica dla domku powinna być. Przy małym domku bez automatyki startować można od 4x24 moduły.
Rezerwa to podstawa. Jak do tego doliczyć domofon, bramę, instalacje halogen 24v (łazienka np.), pogdrzewacze wody, styczniki, przełącznik sieć agregat, automatyczny przełącznik faz, sterowniki rolet, zegary astronomiczne, bramę garażową to się uzbiera.
Sam już zetknąłem się z sytuacjami kiedy trzeba było coś dorzucić i miejsca brakowało.
Często słyszę że Jacek to ma zawsze inne zdanie jak inni elektrycy ale nie robię sobie nic z tego. Niech klient ocenia.
Z głupcem nigdy nie dyskutuj bo najpierw zrówna Cię do swojego poziomu a potem pokona praktyką

ODPOWIEDZ