Elektryk był wcześniej

Aby zamieścić swoje zdjęcie, proszę przesłać je na adres info@ise.pl........ wraz z odpowiednim komentarzem.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
disaster
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 659
Rejestracja: śr gru 28, 2005 1:31

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: disaster » pt sie 12, 2016 9:33

Jaka powinna być :>? Taka jak w projekcie ;)
Znaczy się ilość modułów + zapas.
Chyba, że sam projektujesz to możesz sobie poszaleć :D

Ja teraz chałupkę próbuję postawić - dwurodzinną z podpiwniczeniem.
Żeby to miało ręce i nogi to wyszła mi RG na budynku, z GSW, SPD I i RBK, a w środku po jednej na każdą kondygnację.
Delikatna automatyka, trochę awaryjnego zasilania, łącznie ponad 150 szerokości modułu w sprzęcie + zapas i mniej wyjść za diabła nie chce!



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

JacekH07
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 310
Rejestracja: ndz cze 28, 2015 17:16

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: JacekH07 » pt sie 12, 2016 11:17

Projekty jakie są każdy wie często nawet minimum nie ma. Teraz drutuję rozdzielnicę dla domku 160m2 i też mam jakieś 150 modułów a może być więcej. Kiedyś myślałem że to dużo jednak teraz doszedłem do wniosku że rozdzielnica 6x24 to nic nadzwyczajnego. Elektrycy u mnie w domkach robią 3x12 2x18 spotkałem całe piętra na 1x12 czy1x18 i to współczesne instalacje. Jedną taką poprawiałem gdzie rozdzielnica była 2x12 i 6 obwodów z 1 RCD na całość.... ja tak nie potrafię.
Z głupcem nigdy nie dyskutuj bo najpierw zrówna Cię do swojego poziomu a potem pokona praktyką

Awatar użytkownika
disaster
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 659
Rejestracja: śr gru 28, 2005 1:31

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: disaster » pt sie 12, 2016 11:36

Mam na myśli projekty, a nie "projekty" :)
Z tymi rozdzielnicami to jest jeden problem.
Wiesz ja myślę trochę przemysłowo chyba i dlatego nie decyduje się na jedną rozdzielnicę na całość.
Z resztą ja to będę potem ogarniał, a i moja małżonka z wykształcenia przynajmniej elektrykiem jest więc też da sobie radę.
A jak ogarniać będzie to osoba, która do tej pory miała dwa "korki"?
Podejście typu podnieś wichajster jak jest w pozycji dolnej sprawdzi się pewnie przy gniazdach czy punktach oświetleniowych, ale na przykład przy zabezpieczeniach elementów automatyki modnego ostatnio inteligentnego domu?
Jak wyłączy się zabezpieczenie alarmu to też trzeba skojarzyć komunikat na centralce z fizycznym wyłącznikiem.

A tak zwany ogół społeczeństwa, nawet ten z duszą MAC Gyvera okazuje się dość bezradny w starciu z naszymi wytworami. Nieelektrycy myślą zupełnie inaczej niż elektrycy.

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » śr sie 31, 2016 21:40

Witam
Zaproszono mnie na budowę małego domku w celu konsultacji, etap wykopy. No cóż, projektanci powielają kolejne strony starych projektów i wychodzą jak na obecne czasy knoty.
Rozdzielnicę 56 modułów proponują umieścić przy wejściu, ale jest jedyna wąska na 75 cm ściana i cienka. Nie uda się w 56 modułowej zmieścić tego co będzie potrzebne w tej rozdzielnicy, bo inwestor już zgłasza dodatkowe obwody. W cienkiej ścianie przy drzwiach, za którą jest zabudowana szafa nie bardzo dobre miejsce na rozdzielnicę większą, a innego miejsca nie ma. Dorobi się ścianę grubszą i schowa większą rozdzielnice :) i na pięterku mniejszą. Przecież nikt nie chce rozdzielnicy na wierzchu.

Połączenia wyrównawcze proponują połączyć do otoku i to wszystko o uziemieniu. Ktoś zapomniał o tańszym rozwiązaniu uziomie fundamentowym.

Przepięciówkę proponują wątpliwej firmy pisząc A+B (I+II), a nie odwrotnie literki w nawiasie. Widziałem przepięciówki tej firmy zamiatane z podłogi w laboratorium wysokich napięć. Na schemacie narysowane same warystory, a to kicha, brak elementu odcinającego iskiernika.

Zrób tu elektryku instalację do takiego projektu, strach się bać. Jak widać projektanci dalej nie są reformowalni, a elektryk musi myśleć, uczyć się, oraz znać aktualne normy i przepisy.

Pozdrawiam
Stanisław
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

Awatar użytkownika
disaster
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 659
Rejestracja: śr gru 28, 2005 1:31

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: disaster » czw wrz 01, 2016 9:12

Hihi, kocham to błędne koło :D Sam czasami rzucam na forum teksty, żeby robić według projektu.
Nic tylko robić według takich projektów! Zwłaszcza takich, w których projektant nie zauważył, że od wielu wielu lat instalacje z zerowaniem nie mają prawa powstawać.
Autentyk - widziałem tegoroczny projekt instalacji w domku, gdzie stało jak byk - sposób ochrony: zerowanie :D

A jak wam się podoba taki schemat jak w załączniku?
Dodam, że zasilanie z sieci napowietrznej TT (wg. PGE), moc przyłączeniowa 21kW, przedlicznikowe 3x32A. No i parę złoty to kosztowało...
Załączniki
1.jpg
1.jpg (411.94 KiB) Przejrzano 2399 razy
Ostatnio zmieniony pt wrz 02, 2016 8:26 przez disaster, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bezpiecznik123
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 603
Rejestracja: wt mar 04, 2014 7:29

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: bezpiecznik123 » czw wrz 01, 2016 11:11

disaster pisze:A jak wam się podoba taki schemat jak w załączniku?
Ja tam nic nie widzę, za mała rozdzielczość.

Awatar użytkownika
disaster
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 659
Rejestracja: śr gru 28, 2005 1:31

Re: Elektryk był wcześniej

Post autor: disaster » czw wrz 01, 2016 11:39

Dodaję prowadnicę: http://goo.gl/lSgQSP....

luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 503
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Elektryk był wcześniej

Post autor: luka2nd » pn gru 03, 2018 20:53

W ubiegłym tygodniu zaprzyjaźniona firma rozpoczęła dla klientów budowę domu jednorodzinnego. Mamy tam wykonać instalację elektryczną i teletechniczną, więc na etapie przygotowania oferty zaznaczyliśmy, że pierwszą wizytę musimy złożyć tuż po geodecie.

W zeszłym tygodniu ułożyliśmy bednarkę, a dziś skorzystaliśmy z faktu, że trasa rur kanalizacyjnych poniekąd pokrywa się z trasą naszych przepustów kablowych, przykolegowaliśmy się do hydraulika, więc wszystko odbyło się przy okazji standardowych prac ziemnych. Jedyny nakład, to dwa krążki rur osłonowych, 90 kg bednarki, trochę dodatkowych akcesoriów i po pół dniówki :)

Przygotowaliśmy sobie przepusty na kabel zasilający, kabel do bramy wjazdowej i wideodomofonu, oświetlenie ogrodu i jeden rezerwowy, na wszelki wypadek ;)

Obrazek
Obrazek

Bogdankiz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 493
Rejestracja: śr lut 18, 2004 22:42
Lokalizacja: Pomorze

Elektryk był wcześniej

Post autor: Bogdankiz » wt gru 04, 2018 8:21

Hi
Szkoda że tylko zaprzyjaźnione firmy budowlane dają znać elektrykowi o rozpoczęciu budowy.

Co ciekawe hydraulik zawsze się dowiaduje żeby przed fundamentami się pokazać i zrobić co niezbędne.

Z tego wniosek że kierownik budowy ma możliwość i wie gdzie znaleźć hydraulika i skłonić do pierwszych robót na budowie, szkoda że o elektryku zapomina.
Pozdrawiam Bogdan :)

Awatar użytkownika
STANCA
Ekspert
Ekspert
Posty: 5757
Rejestracja: ndz lut 20, 2005 20:44
Lokalizacja: gmina Kobierzyce

Elektryk był wcześniej

Post autor: STANCA » wt gru 04, 2018 11:02

Trwa przekonanie, że wszystko można kuć i zrobić przepusty w już gotowych fundamentach/zaizolowanych murach. Nawet kawałek styropianu można włożyć w mur przewidując, że będzie tam przejście.

W Australii to nie przejdzie, za kucie płaci nadzorca.
Myślenie nie boli, warto się o tym przekonać.

Panie ale to jest tylko domek mały (280 m kw) powiedział młody projektant/nadzorca budowy zaproszony by uzgodnić jego błędy.
Wyciągnąłem komplet fotek jak ta z pierwszego postu, wytłumaczyłem jak zaoszczędzić na robociźnie, zdziwiłem się wziął.

Może z niego kiedyś ludzie będą. Na odchodne powiedziałem: pan jest młodym magistrem, ale inżynierem będzie pan za dziesięć lat jak będzie pan słuchał starych praktyków.

Na duże rozdzielnice wnękowe, murarze wykonywali mi wnęki do rysunku, trochę się buntowali, ale inwestor kazał i robili. Inwestorowi policzyłem ile mniej roboty i zniszczonego materiału.

Na koniec przypomnę Dz U nr 75 poz 690 z 2002 r. gdzie w paragrafie 186.1 jest zapis o bezkolizyjnym prowadzeniu instalacji.

EDYTUJĘ
Pytanie do kolegi luka2nd:
Czy będzie zbrojony fundament w tym obiekcie?
Drugie pytanie, czemu bednarka nie jest postawiona na sztorc, od wielu lat tak się zaleca.
luka2nd pisze:
wt cze 12, 2018 8:28
Nie wiem jak w innych miastach, ale w Szczecinie urząd wymaga, aby w dzienniku budowy znalazły się też pieczątki branżystów, kierownik budowy im nie wystarcza.

STANCA pisze: ↑
12 cze 2018 09:57
Sama bednarka też musi być odpowiednio ustawiona w wykopie.

Mnie nikt nie uczył, niestety. Ale zgaduję, że leżeć ma na sztorc :)
:)
Bo zapis w Dz U nr 75 poz 690 nakazuje wykorzystywać:

zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy
umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy

12 lat temu napisano:
ppeisjw pisze:
sob mar 10, 2007 21:33
utor: ppeisjw bednarka w w/w uziomie musi być zamontowana "na sztorc".
Pozdrawiam Janusz
"Gdyby ludzie wiedzieli jak rzadko zostają zrozumieni woleli by milczeć"

J. W. von Goethe

ODPOWIEDZ