Gdzie błąd?

Aby zamieścić swoje zdjęcie, proszę przesłać je na adres info@ise.pl........ wraz z odpowiednim komentarzem.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2281
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs » pt sty 14, 2022 17:58

Simcode pisze:
pt sty 14, 2022 17:46
able odpływowe są do RB -ów odwrotnie podłączone od dołu. Co sprawia że bezpieczniki po otwarciu są pod napięciem.
Nie ma znaczenia z której strony podepniesz zasilanie do rozłącznika RBK, noże bezpiecznika i tak wyjdą ze ślizgów a do prac przy odbiorniku powinno się wyciągnąć całą "szufladę".
Człowiek uczy się całe życie i ...



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Profesjonalny miernik instalacji elektrycznych
 

luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 752
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Gdzie błąd?

Post autor: luka2nd » pt sty 14, 2022 18:45

elmontjs pisze:
pt sty 14, 2022 17:58
do prac przy odbiorniku powinno się wyciągnąć całą "szufladę".
Ja zawsze tak robię. A jak obwód zabezpieczony jest wkładką na wkręcanej główce, to całą główkę chowam do kieszeni i mam przy sobie przez cały czas wykonywania pracy :)

Bogdankiz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 534
Rejestracja: śr lut 18, 2004 22:42
Lokalizacja: Pomorze

Gdzie błąd?

Post autor: Bogdankiz » pt sty 14, 2022 19:24

Hi
Do wyłącznika wpięte są dwa WLZ "cienki" i "gruby" ciekawe do którego jest dobrane prawidłowe zabezpieczenie ?
Pozdrawiam Bogdan :)

witek17
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 238
Rejestracja: śr mar 27, 2019 10:58

Gdzie błąd?

Post autor: witek17 » pt sty 14, 2022 19:32

zasilanie dodatkowych skrzynek nie przechodzi przez wyłącznik główny

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2191
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Gdzie błąd?

Post autor: Simcode » pt sty 14, 2022 19:54

luka2nd pisze:
pt sty 14, 2022 18:45
Nie ma znaczenia z której strony podepniesz zasilanie do rozłącznika RBK,
Nie prawda kolego . Na zdjęciu masz aparat firmy Apator a ta rozróżnia się czy zasilanie jest od góry czy od dołu. Dlatego firma ta jak zresztą wiele oznacza to w specyfikacji i na samym aparacie. Apator ma symbole SG ( góra) lub SD (dół) to ze wy na to nie zwracacie uwagi to już wasza sprawa.
elmontjs pisze:
pt sty 14, 2022 17:58
prac przy odbiorniku powinno się wyciągnąć całą "szufladę".
Wskaż taki przepis który to nakazuje.
luka2nd pisze:
pt sty 14, 2022 18:45
A jak obwód zabezpieczony jest wkładką na wkręcanej główce, to całą główkę chowam do kieszeni i mam przy sobie przez cały czas wykonywania pracy
A później idziesz do domu a kolega z drugiej zmiany szuka tych wkładek. Po za tym wykręcając 20 obwodów na zmianie chyba by ci kieszenie urwało.
Pozdrawiam.

Bogdankiz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 534
Rejestracja: śr lut 18, 2004 22:42
Lokalizacja: Pomorze

Gdzie błąd?

Post autor: Bogdankiz » pt sty 14, 2022 20:19

witek17 pisze:
pt sty 14, 2022 19:32
zasilanie dodatkowych skrzynek nie przechodzi przez wyłącznik główny
Mi chodzi o zasilanie głównego wyłącznika do którego wpięte są dwa kable "cienki" i "gruby"

Zabezpieczenie dopasowane jest do "grubego" czy "cienkiego" ?
Pozdrawiam Bogdan :)

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2281
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs » pt sty 14, 2022 20:40

Bogdankiz pisze:
pt sty 14, 2022 20:19
Mi chodzi o zasilanie głównego wyłącznika do którego wpięte są dwa kable "cienki" i "gruby"

Zabezpieczenie dopasowane jest do "grubego" czy "cienkiego
" ?
No niestety do grubego :D i to właśnie ten błąd o który chodziło. Powinienem nagrodę przesłać, ale może kiedyś uda się na targach spotkać - stawiam browarka ;) . Brawo!

Simcode pisze:
pt sty 14, 2022 19:54
Nie prawda kolego . Na zdjęciu masz aparat firmy Apator a ta rozróżnia się czy zasilanie jest od góry czy od dołu. Dlatego firma ta jak zresztą wiele oznacza to w specyfikacji i na samym aparacie. Apator ma symbole SG ( góra) lub SD (dół) to ze wy na to nie zwracacie uwagi to już wasza sprawa.
Myślę, że nie masz racji. Symbole o których mówisz to wskazanie, jak należy montować rozłącznik (gdzie góra a gdzie dół). Co do zasilania , nie masz racji , sprawdź w DTR-ce rozłącznika:
http://www.apator.com/uploads/files/Pro ... apator.pdf
Zobacz też na str. 126 z której strony podpięte jest zasilanie ;)
Simcode pisze:
pt sty 14, 2022 19:54
Wskaż taki przepis który to nakazuje.
Widoczną przerwę zapewnia otwarcie "szuflady" a jej wyjecie to nie przepis, to zwiększenie bezpieczeństwa
Ostatnio zmieniony sob sty 15, 2022 10:22 przez elmontjs, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek uczy się całe życie i ...

Simcode
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2191
Rejestracja: śr maja 22, 2013 19:49

Gdzie błąd?

Post autor: Simcode » pt sty 14, 2022 21:24

elmontjs pisze:
pt sty 14, 2022 20:40
Myślę, że nie masz racji. Symbole o których mówisz to wskazanie, jak należy montować rozłącznik (gdzie góra a gdzie dół). Co do zasilania , nie masz racji , sprawdź w DTR-ce rozłącznika:
To ja polecę stronę 112 w tejże DTR-ce.
elmontjs pisze:
pt sty 14, 2022 20:40
Zobacz też na str. 126 z której strony podpięte jest zasilanie
To zdjęcie szyn dla fotografa tak było wygodniej i bardziej uwidacznia ten element. A jaka to wersja nie wiemy bo naklejka jest niewidoczna.
elmontjs pisze:
pt sty 14, 2022 20:40
Widoczną przerwę zapewnia otwarcie "szuflady"
To prawda.
elmontjs pisze:
pt sty 14, 2022 20:40
a jej wyjecie to nie przepis, to zwiększenie bezpieczeństwa
A jej wyjęcie spowoduje obnażenie i uwidocznienie części czynnej tego aparatu. Inaczej, powstaje szczelina gdzie można włożyć drut ,śrubokręt etc. Polecam bardziej wyjęcie wkładek topikowych i zamknięcie szuflady.

anmar
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 54
Rejestracja: pn lip 28, 2003 18:28
Lokalizacja: Wierzbica

Gdzie błąd?

Post autor: anmar » pt sty 14, 2022 21:40

Witam,
Faza L3 z RBK nr 2 na L2 i L3 RBK nr 1

Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2281
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs » pt sty 14, 2022 22:33

Simcode pisze:
pt sty 14, 2022 21:24
To ja polecę stronę 112 w tejże DTR-ce.
...więc doczytaj dokładnie dla jakiego rodzaju rozłącznika funkcjonują oznaczenia SD i SG i co one oznaczają.


Tymczasem druga zagadka :) , na zamieszczonym zdjęciu widać zabezpieczenia sześciu kabli 5x16 zasilających zestawy gniazd 400/230V. Zestawy mają oddzielne zabezpieczenia na każde gniazdo, ...jednak coś tu nie gra
Załączniki
IMG_20211025_134259613.jpg
Człowiek uczy się całe życie i ...

ODPOWIEDZ