Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Aby zamieścić swoje zdjęcie, proszę przesłać je na adres info@ise.pl........ wraz z odpowiednim komentarzem.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
yakub1
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 9
Rejestracja: pt mar 14, 2008 13:12
Lokalizacja: Gdansk

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: yakub1 » sob sie 02, 2008 17:40

los_sandalos pisze:Wszystko zależy od stopnia skomplikowania szafy. W układach takich jak np. centrale telefoniczne to wiadomo ale jeśli schemat jest naprawdę "intuicyjny" to wg. mnie zbędna robota.


Zawsze nalezy oznaczac przewody i niezaleznie od skomplikowania szafy!



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
elpapiotr
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2808
Rejestracja: pt sie 26, 2005 20:44
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: elpapiotr » sob sie 02, 2008 22:22

Witam.

Zgadzam się z przedmówcą - co by było gdyby nie opisać ?

Obrazek
Pozdrawiam.
Paweł Piotr.

eltechkudla
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 9
Rejestracja: pn wrz 08, 2003 8:24
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: eltechkudla » pn wrz 29, 2008 8:36

Witam.

Wykonuję również szafy elektryczne głównie dla sieci marketów.
W/g mnie z szafami jest tak jak z samochodami , może być szafki pokroju "Syrenki " jak i zarówno "Mercedesa" wszystko zależy od Zamawiającego , do wykonawcy należy wykonac szafe zgodnie z Normami i zgodnie z projektem .
A Zamwiający decyduje czy to mabyć wykonane w korytkach , czy tylko w wiązkach oraz czy przewody maą być opisane .

Pozdrawiam
Lesław Kudła

gniewomir
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: pt cze 05, 2009 9:30
Lokalizacja: suwałki

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: gniewomir » pt cze 05, 2009 9:31

Niektórzy nie wymagają oznaczania przewodów. Przyspiesza to pracę ale w momencie jak cię się zrobi nie tak jest trudniej znaleść. Ja staram się zawsze dawać oznaczenia na przewodach, elementach oraz jeżeli jest to na płycie również na niej. Puki jest oki to jest oki a jak się coś nieraz zepsuje to za rok na pewno nie będziemy pamiętać gdzie dany przewód idzie.

vaxjo
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: czw lut 04, 2010 16:38
Lokalizacja: WARSZAWA

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: vaxjo » czw lut 04, 2010 18:12

Witam
Kiedyś miałem zlecenie wykonania szafy sterowniczej podobnej jak elpapiotr i wszystko było bez oznaczen przewodów przyznam ,że w takiej sytuacji należy najpier sprawdzić dokumentację czy nie ma błędów a następnie prowadzić wszystko bardzo starannie żeby nie trzeba było poprawiać. Jednak nie zawsze jak wiadomo da się coś robić wolno.

zaspany
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 53
Rejestracja: śr lis 30, 2005 10:34
Lokalizacja: kielce

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: zaspany » czw kwie 15, 2010 20:19

To może ja się ustosunkuje do stosowania oznaczników na kablach ale jako automatyk któremu zdarza się naprawiać, przerabiać układy sterowania-
jeżeli jest więcej niż 10 przekaźników, styczników są niezbędne
-przy odbiorach dużo łatwiej jest sprawdzić okablowanie, a nie raz spotkałem się że dokumentacja swoja drogą, przewody swoją,
-podczas naprawy, przeróbek - bardzo ułatwia jednak preferuje numerowanie okablowanie, a nie adresowanie. Często trzeba naprawić szafę bez schematu (bo zaginął:) ) - jak widzą obwód 121 to szybki widzę gdzie idzie, czym steruje, a bez oznaczników trzeba po omacku miernikiem szukać. A jak sterownik ma 120 wejść, 40 wyjść to bez oznaczników tylko płakać żeby coś znaleźc.

U-055
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 17
Rejestracja: sob sty 06, 2007 21:42
Lokalizacja: białogard
Kontakt:

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: U-055 » śr kwie 21, 2010 18:05

Witam Kolegów, z mojego małego doświadczenia potwierdzę to co napisał ZASPANY, mówiąc o nowych maszynach z dokumentacją jest wszystko ok, problemy (czas, myślenie, dochodzenie) zaczynają się gdy maszyna nie ma dokumentacji, numerowanego osznurowania, trochę działa, a odnalezienie "inwencji twórczej" MISZCZÓW sztuki tajemnej którzy próbowali coś naprawić staje się uciążliwe. Tak jest głównie w małych firmach gdzie często sprzęt jest a dokumentów i tabliczek znamionowych brak.

paul0
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 361
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: paul0 » ndz lis 28, 2010 18:39

Tak jest w tym kraju gdzie wiekszosc maszyn jest kupowana na zagranicznych i krajowych zlomowiskach, niejednokrotnie po 1 zl/kg.
Potem szuka sie jelenia co za pol litra to zreanimuje i uruchomi byle dzialalo, a czy jest to bezpieczne to juz nikogo nie obchodzi ("kazdego inspektora mozna kupic" - wypowiedz czlonka zarzadu pewnej firmy na pytanie dlaczego niema obwodu stopu awaryjnego)

vaxjo
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 7
Rejestracja: czw lut 04, 2010 16:38
Lokalizacja: WARSZAWA

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: vaxjo » ndz lis 28, 2010 21:22

Aby dobrze zmontować szafę najpierw należy znać się na elektryce, (czyli iluś absolwentów ocalałych szkół technicznych już odpada) mieć dobrego nauczyciela albo osobę, która w pracy praktykanta czy nowo zatrudnionego pracownika jakoś wprowadzi w temat no i chyba też istotne. Chęć pracy za minimalną stawkę ( poniżej tej z biedronki i lidla) jako pracownik firm zajmujących się budową szaf sterowniczych ( w wielu firmach tak faktycznie płacą na początek z niewielką zmianą). Mnie w takiej sytuacji nie dziwi jakość wykonania szaf polskich i tych z eurpoy zachodniej.

1939
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 44
Rejestracja: śr cze 18, 2008 8:07
Lokalizacja: Kielce

Re: Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: 1939 » ndz lis 28, 2010 21:47

Oceniam wygląd szafy sterowniczej
Ocena mierna.
Welug ostatnio znanych przepisów znak CE powinien być na kazdym wyrobie, Ustawa o Wyrobach lub Rozporzadzenie o urzadzeniach i elektrycznyc .
Jak Jaś sie nauczy to tak Jan będzie robił.
Jakość staranność estetyka jest bardzo słaba .
Wina nie wykonawcy. Wina Nadzoru .
Każdy produkt powinien być sprawdzony i dopuszczony na budowie przez nadzór techniczny inwestora.
1939

ODPOWIEDZ