Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Aby zamieścić swoje zdjęcie, proszę przesłać je na adres info@ise.pl........ wraz z odpowiednim komentarzem.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
los_sandalos
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 31
Rejestracja: czw wrz 23, 2004 21:01
Lokalizacja: Poznań

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: los_sandalos » pt sie 12, 2005 21:13

Na drzwiach szafy zawsze jest naklejona tabliczka znamionowa z danymi szafy, znakiem CE itp. W dokumentacji znajdującej się w kieszeni jest też deklaracja wykonania z odpowiednimi normami. Elementy składowe posiadają znak CE. Nie dołaczamy standardowo deklaracji każdego elementu ale mamy je w posiadaniu w razie jakichkolwiek wątpliwości.
Załączniki
ce.JPG
ce.JPG (9.68 KiB) Przejrzano 10298 razy



Post autor: sklep dla Elektryków » teraz

Wyjątkowa promocja
 

Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3129
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: opornik » pt sie 12, 2005 21:46

witam Kolegów:)
gruhaa pisze: No i zaczęło się :D.
A na półprodukty też potrzeba CE? :wink:

Na elementy od producentów a na cały wyrób od wprowadzającego na rynek :)
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

TEODOR_P
Ekspert
Ekspert
Posty: 1440
Rejestracja: śr lip 23, 2003 23:26
Lokalizacja: Lublin

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: TEODOR_P » pt sie 12, 2005 21:47

Witam Szanownych Kolegów na Forum
los_sandalos pisze: Na drzwiach szafy zawsze jest naklejona tabliczka znamionowa z danymi szafy, znakiem CE itp. W dokumentacji znajdującej się w kieszeni jest też deklaracja wykonania z odpowiednimi normami. Elementy składowe posiadają znak CE. Nie dołaczamy standardowo deklaracji każdego elementu ale mamy je w posiadaniu w razie jakichkolwiek wątpliwości.


To pięknie. Tak trzymać !.

Pozdrawiam
Teodor

Awatar użytkownika
gruhaa
Ekspert
Ekspert
Posty: 2255
Rejestracja: ndz lip 27, 2003 12:34

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: gruhaa » pt sie 12, 2005 21:51

Witam :)
opornik pisze: witam Kolegów:)
gruhaa pisze: No i zaczęło się :D.
A na półprodukty też potrzeba CE? :wink:

Na elementy od producentów a na cały wyrób od wprowadzającego na rynek :)

A czym jest sama szafa sterownicza? Gotowym elementem, czy częścią składową jakiegoś urządzenia?
Jeżeli to pierwsze to się zgodzę na znak CE, jeżeli tym drugim to jakoś to dziwnie wygląda.

kkas12
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 3935
Rejestracja: pn lis 17, 2003 10:23
Lokalizacja: Oborniki Śl
Kontakt:

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: kkas12 » sob sie 13, 2005 7:20

Witam!

I jak można nie docenić dobrodziejstwa korytek grzebieniowych.
Estetyce wykonania nie można nic zarzucić.
Jednak aparaty powinny mieć opis zgodny z opisem na schemacie (jeśli stycznik w dokumentacji został nazwany K1 to taka nazwa powinna być również na nim lub pod nim umieszczona). Listwy zaciskowe też powinny być oznaczone symbolem i numerem np x1-1. Na przewodach powinny być umieszczone oznaczniki z adresem drugiego końca przewodu np przewód łączący stycznik z listwą przy zacisku stycznika ma oznacznik z adresem x1-1 natomiast przy listwie K1-2. Znakomicie ułatwia to orientację w trakcie ewentualnej awarii. Również żyły przewodów wychodzących z tablicy powinny być opatrzone takimi oznacznikami.
Spotkałem kiedyś inwestora, który zażądał nawet opisania właśnie tych przewodów mimo, że poszczególne ich żyły były adresowane
pozdrawiam
Krzysiek

los_sandalos
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 31
Rejestracja: czw wrz 23, 2004 21:01
Lokalizacja: Poznań

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: los_sandalos » sob sie 13, 2005 13:40

Na każdym elemencie jest symbol zgodny ze schematem np. KM1 to stycznik pierwszy, KM2 - drugi itd. Opisy te drukujemy na specjalnej folii aluminiowej - samoprzylepnej.
Załączniki
zoom_1_1.JPG
zoom_1_1.JPG (18.19 KiB) Przejrzano 8128 razy

stachu_k
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 194
Rejestracja: czw lip 24, 2003 18:27
Lokalizacja: Stanisławów

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: stachu_k » ndz sie 14, 2005 20:59

Witaj
Szafa fajnie "wydrutowana"
ale mi osobiście nie podoba się "wydrutowanie "
osprzętu na drzwiach coś im brakuje!
pozdr.

stachu_k
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 194
Rejestracja: czw lip 24, 2003 18:27
Lokalizacja: Stanisławów

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: stachu_k » ndz sie 14, 2005 21:02

Witam
I jeszcze jedno
na przewodach brak tzw. kostek opisowych z adresami
a to bardzo ważne
Przewody chyba linka myślę że końcówki obciśnięte ?
pozdr.

los_sandalos
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 31
Rejestracja: czw wrz 23, 2004 21:01
Lokalizacja: Poznań

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: los_sandalos » ndz sie 14, 2005 21:13

Nie stosujemy opisówek na przewodach wewnątrz instalacji szafy. Opisywane są złączki do których podłączane są wychodzące linie kablowe. Użytkownika interować powinna tylko listwa zaciskowa.

Używamy tylko i wyłacznie linki więc samo z siebie się rozumie, że na końcówki przewodów są zaprasowane tulejki. Firma erko nieźle zarabia na nas ;).

Co do wyglądu drzwi to sie zgodzę, że czegoś im brakuje. Problem w ich przypadku polegał na tym, że w trakcie montażu inwestor "zmienił zdanie" i trzeba było dołożyc kupę lampek. Otwory były juz powiercone i nie szło logicznie zainstalować korytek grzebieniowych. A generalnie to odchodzimy od lampek i na większości naszych szaf są 3 lampki (zasilanie, praca, awaria), grzyb, buczek oraz panel operatorski.
Załączniki
drzwi 2_1.JPG
drzwi 2_1.JPG (3.81 KiB) Przejrzano 9705 razy
panel_1.JPG
Panel widoczny od tyłu, z innej szafy
panel_1.JPG (7.62 KiB) Przejrzano 9706 razy

los_sandalos
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 31
Rejestracja: czw wrz 23, 2004 21:01
Lokalizacja: Poznań

Szafa sterownicza - jakośc wykonania

Post autor: los_sandalos » wt sie 16, 2005 10:39

A jednak czasem trzeba zastosować opisywać wszystkie przewody wewnątrz szafy. W naszej nowej szafie (właśnie powstającej) zrobilismy opisy w taki sposób, że opisówka pokazuje dokąd idzie przewód. Jak myślicie czy taki system opisywania jest trafny?
Załączniki
100_0168.jpg
fragment nowej szafy (w trakcie realizacji).
100_0168.jpg (16.46 KiB) Przejrzano 9686 razy

ODPOWIEDZ