Dom inteligentny-awaria i co dalej ?

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum Nie jestem elektrykiem
ODPOWIEDZ
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 745
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Dom inteligentny-awaria i co dalej ?

Post autor: domsat »

Pod rozwagę pasjonatom inteligentnego domu:
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]

Post Reklama Sklep dla Elektryków » teraz

Niezależnie, czy prowadzisz własną działalność czy pracujesz na etacie, ciągła edukacja branżowa to podstawa. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zacznij od czytania książek...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 749
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Dom inteligentny-awaria i co dalej ?

Post autor: luka2nd »

Jak ktoś buduje system, którym da się sterować tylko przez chmurę od zewnętrznego dostawcy, to sam jest sobie winien. I w sumie nawet mi go nie szkoda :)
Awatar użytkownika
paul0
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 409
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Dom inteligentny-awaria i co dalej ?

Post autor: paul0 »

Systemy inteligentnego budynku maja kilka wad.

Instalacja powinna być w rurkach, przewymiarowanych, tak ułożonych żeby była mozliwośc wymiany przewodów bez demolki domu - po kilku latach system będzie wymagał wymiany. Trwałośc obecnie produkowanej elektroniki jest marna, a systemy dziś obecne za kilka lat znikną z rynku. Np. system sterowania Luxmate od firmy Zumtobel pierwsza wersja wiele elementów nie jest już dostępnych.

Sterowanie powinno być tak zrobione aby działało lokalnie bez dostepu do jakichkolwiek połączeń teleinformatycznych wychodzących poza budynek, a jesli jest zasilanie awaryjne (np. agregat, fotowoltaika z falownikiem hybrydowym) to także bez zasilania z sieci energetyki zawodowej.

Jeśli jest sterowanie z zewnątrz to warto ograniczyć jego uprawnienia. Np. sterowanie ogrzewaniem: lokalnie pełny zakres, zdalnie: ograniczony zakres regulacji temperatury, nie mozliwe zdalne wyłączenie ogrzewania. (ograniczony zakres - w razie włamania do systemu agresor nie ustawi temperatury za niskiej ani maksymalnej ani nie wyłączy ogrzeania - w zimie przy dłuzszej nieobecności włamanie do systemu i wyłaczenie ogrzewania poskutkuje kosztownym remontem - wymiana instalacji wodnych). Podobnie sterowanie napedami - lokalnie pełny zakres, zdalnie tylko to co zasterowane przez osoby nieuprawnione nie spowoduje szkody.

Ponadto warto żeby każde logowanie do takiego systemu z zewnątrz było raportowane np. na telefon właściciela obiektu - to ułatwi wykrycie ingerencji w system przez osoby nieuprawnione.
electrics
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 848
Rejestracja: ndz gru 11, 2011 17:53
Lokalizacja: mazowieckie

Dom inteligentny-awaria i co dalej ?

Post autor: electrics »

Każdy system inteligentnego budynku jest na tyle inteligentny, na ile inteligentny jest ten, który go wykonuje. Jakkolwiek nie jestem przeciwnikiem stosowania zdobyczy nauki i techniki w obszarze sterowania budynkiem, tak jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania nikomu niepotrzebnych gadżetów, tylko dlatego że jest taka możliwość.
Jak już napisał jeden z Kolegów, ludzie nie myślą perspektywicznie. Nie biorą pod uwagę sytuacji, że za kilka lat ten ich obecnie wypasiony system, będzie tylko przestarzałym urządzeniem, które nie jest kompatybilne z nowymi rozwiązaniami lub wymaga kosztownych dodatkowych adapterów albo wymiany na nowy.
luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 749
Rejestracja: pt paź 12, 2012 16:53
Lokalizacja: Szczecin

Dom inteligentny-awaria i co dalej ?

Post autor: luka2nd »

Warto wspomnieć o aspekcie, który wiele osób pomija. Wszystkie te systemy są zarządzane przez chmurę od dostawcy technologii: czy to alarm Satela, czy kamerki od Dahua, automatyka Ampio itd. A co, jeśli ktoś przejmie nasze hasło? Albo padnie serwer?

Ja uważam, że automatyzowanie całego domu jest bez sensu - dla mnie to jest zbędny gadżet. Zwłaszcza, że spece od "świecących lampek" często mają dość luźne podejście do kwestii poprawnego wykonania samej instalacji elektrycznej. Taki przykład z życia: ogrzewanie i oświetlenie zautomatyzowane, wszędzie ledy RGB itd., a w instalacji wyspa TT, pętla L-PE 60Ω.
Konrad.Szczygiel
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: śr gru 08, 2021 17:11

Dom inteligentny-awaria i co dalej ?

Post autor: Konrad.Szczygiel »

Automatyzacja budynku np za pomocą Satela moze byc bardzo miła i przyjemna, a aplikacja i serwer satela moze byc tylko dodatkiem dla laików, można przeciez zastosować własny serwer. Pamietac trzeba o jednym aby zawsze mieć możliwość sterowania recznego za pomocą manipulatora i tego że to właśnie on jest najważniejsze a nie telefon. Znam wiele przypadków gdzie ludzie zapominają jakie jest hasło do domu bo wszystko mają zapisane w aplikacji i tu jest problem bo można to tylko porównać do zapisania pinu na swojej karcie kredytowej :) ale umiejętne rozplanowanie instalacji oraz właściwe użytkowanie moze nam tylko pomoc :)
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2475
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Dom inteligentny-awaria i co dalej ?

Post autor: elmontjs »

Konrad.Szczygiel pisze: pn gru 27, 2021 10:24 Automatyzacja budynku np za pomocą Satela moze byc bardzo miła i przyjemna,
Masz racje , to przecież jest dla ludzi, jednak użytkownik, który chce cieszyć się dobrodziejstwami inteligentnego budynku musi chcieć posiąść minimum wiedzy z obsługi choćby manipulatora o którym piszesz a to dla wielu ludzi "diabeł wcielony co na ścianie wisi a przed dotknięciem go to trzeba się przeżegnać!"
Dla kompletnych laików taki budynek sprawia radość do pierwszej awarii, potem zdani są na łaskę i niełaskę serwisanta ...jednym słowem zaczynają się problemy.
Konrad.Szczygie'l pisze: pn gru 27, 2021 10:24 Znam wiele przypadków gdzie ludzie zapominają jakie jest hasło
Znam wiele, naprawdę wiele przypadków, gdy zwykłe uzbrajanie alarmu musiałem ustawić na timerze, bo obsługa nie potrafiła pojąć poruszania się po menu Integry, żeby sterować strefami, tym samym z "przyjemnej obsługi" użytkownicy stali się niewolnikami systemu alarmowego. Całe szczęście, że przypadki o których piszę dotyczyły firm a nie budynków mieszkalnych i to były tylko funkcje włączania i wyłączania czuwania a nie funkcje inteligentnego budynku ;) . Z resztą dziś dalej funkcjonuje wiele firm, gdzie zwykłe uzbrajanie czuwania alarmu wykonuje firma ochroniarska za pomocą stacji monitorujące

Hi Hi , tu wiele przesady nie ma: [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Człowiek uczy się całe życie i ...
ODPOWIEDZ