Gdzie błąd?

Zdjęcia oraz filmy artystyczne, ku przestrodze oraz zwykłe poglądowe, ale zawsze z branży. Aby oglądać zdjęcia w pełnym rozmiarze należy być zalogowanym
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 167
Rejestracja: wt maja 18, 2021 22:51

Re: Gdzie błąd?

Post autor: Luna.Vulpo »

Nie wiem czy dobrze widzę ale PE z zasilania jest podpięty do jednej szyny a reszta PE do drugiej obok.
Jest oznaczenie N dla 1-15 a dla 16-30 znak uziemienia. Ktoś chyba nawet ręcznie flamastrem zaznaczył gdzie się jedna kończy a gdzie druga zaczyna.

Nie widać też jak neutralny został rozdzielony pomiędzy RCD z członem nadprądowym.

Post Reklama Sklep dla Elektryków » dostępny teraz

Jeżeli chcesz być Elektrykiem powinieneś wiedzieć, że Twoim najważniejszym zadaniem będzie nauka. Poszerzanie swojej wiedzy oraz umiejętności to niezbędne elementy sukcesu w naszej branży. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zobacz nasze szkolenia...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
paul0
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 414
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Re: Gdzie błąd?

Post autor: paul0 »

4 biegunowy rozłącznik w dolnym rzędzie użyty zamiast wyłącznika - on nie ma wyzwalaczy i ten obwód zabezpiecza jedynie zabezpieczenie w rozdzielnicy wyższego rzędu.

Kontrolki nie są zabezpieczone przed zwarciem (wystarczy zabezpieczyć bezpiecznikami topikowymi, dobranymi do spodziewanego prądu zwarciowego)

Widać że: albo jest uszkodzona kontrolka albo nie ma jednej fazy.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2484
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

paul0 pisze: wt mar 22, 2022 23:20 Widać że: albo jest uszkodzona kontrolka albo nie ma jednej fazy.
One migają (50Hz) , przy robieniu zdjęcia przeważnie któraś się "nie załapie"
paul0 pisze: wt mar 22, 2022 23:20 4 biegunowy rozłącznik w dolnym rzędzie użyty zamiast wyłącznika - on nie ma wyzwalaczy i ten obwód zabezpiecza jedynie zabezpieczenie w rozdzielnicy wyższego rzędu.
To nie błąd.
paul0 pisze: wt mar 22, 2022 23:20 Kontrolki nie są zabezpieczone przed zwarciem
masz rację, ale to nie dyskwalifikuje instalacji zasilanej z tej rozdzielni.
Luna.Vulpo pisze: wt mar 22, 2022 23:10 Nie wiem czy dobrze widzę ale PE z zasilania jest podpięty do jednej szyny a reszta PE do drugiej obok.
Brawo za spostrzegawczość. Zastanawiam się, czy "szył" to elektryk.
Człowiek uczy się całe życie i ...
elektrykchorzow.com
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 19
Rejestracja: śr gru 28, 2016 21:01
Lokalizacja: Chorzów
Kontakt:

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elektrykchorzow.com »

tak ze zdjęcia to nie wszystko widać, ale: czy szyna PE u góry jest cała czy 2 części - jak 2 części to przewód "zasilający" PE jest wpięty do pustej szyny
brak zabepieczeń lampek kontrolnych
po co ten drugi rozłącznik na dole?
nie ma jednej fazy lub przepalona kontrolka
OSZCZĘDNOŚĆ - dużo rozdzielek widzę, gdize jeden bezpiecznik (wyłącznik) 32A zabezpiecza róœnież gniazda 16A - KARYGODNE - ale oryginalne Rb-tki tak robią. Ja tego nie kupuję, składam sam, a klientowi potem trudno wytłumaczyć, czemu tak drogo jak gotowe na necie kosztują 300zł....
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2484
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

elektrykchorzow.com pisze: pt mar 25, 2022 18:15 czy szyna PE u góry jest cała czy 2 części
Tak, szyny są rozdzielone, jak zauważył to już kol. paul0.
elektrykchorzow.com pisze: pt mar 25, 2022 18:15 po co ten drugi rozłącznik na dole?
Zdjęcie przedstawia rozdzielnie komputerowej klasopracowni szkolnej; rozłącznik górny wyłącza stanowiska uczniowskie, dolny - jest od serwera i chyba stanowisko nauczycielskie (3 sąsiednie różnicówki)
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2484
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

Może łatwy trening (bo wakacje) ? :D. Wszystko tu OK?
Załączniki
RBK.JPG
RBK.JPG (229.72 KiB) Przejrzano 143 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
paul0
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 414
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Re: Gdzie błąd?

Post autor: paul0 »

1. Co oznaczają cyfry 1, 2, 3? Jest gdzieś w pobliżu (np. na drzwiach rozdzielnicy) wydrukowane co to za obwody?
2. Wkładki topikowe w rozłączniku 1 oraz w rozłączniku 2 o różnych nominałach, ten sam obwód powinien mieć w wszystkich fazach takie same wkładki topikowe co do wartości i charakterystyki.
3. W tym przypadku są to rozłączniki na wkładki NH - które nie mają mechanicznego ograniczenia prądu znamionowego wkładki w zakresie wielkości mechanicznej wkładki (jak to jest w podstawach / rozłącznikach na wkładki typów: D, D0) to oprócz nazwy obwodu powinien być podany: typ, charakterystyka i prąd nominalny wkładki. Nawet jak jest to typ który ma ograniczenie mechaniczne prądu znamionowego wkładki to powinno się podać te dane jeśli wkładki są innej charakterystyki niż gG (np. gR, aM)
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2484
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

paul0 pisze: wt lip 26, 2022 23:26 1. Co oznaczają cyfry 1, 2, 3? Jest gdzieś w pobliżu (np. na drzwiach rozdzielnicy) wydrukowane co to za obwody?
...tak, opisy są na drzwiach.
paul0 pisze: wt lip 26, 2022 23:26 2. Wkładki topikowe w rozłączniku 1 oraz w rozłączniku 2 o różnych nominałach, ten sam obwód powinien mieć w wszystkich fazach takie same wkładki topikowe co do wartości i charakterystyki.
... dokładnie o to chodzi !
paul0 pisze: wt lip 26, 2022 23:26 3. W tym przypadku są to rozłączniki na wkładki NH - które nie mają mechanicznego ograniczenia prądu znamionowego wkładki...
... mają ograniczenie do 160A, gabaryt nie pozwoli na włożenie większej wkładki; pisze to również na niebieskiej szybce szuflady bezpiecznikowej.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
paul0
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 414
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Re: Gdzie błąd?

Post autor: paul0 »

Ograniczenie mechaniczne - chodzi o ograniczenie jakie jest przy wkładkach typu D, D0 gdzie można mechanicznie ograniczyć prąd wkładki w zakresie prądów danej serii. Np. DII jest do 25A, ale zmieniając śrubę stykową można ograniczyć do 10A, a w NH i cylindrycznych tego nie ma - nawet jak w projekcie jest wkładka NH 00 gG 35A to da się włożyć wkładke o wiekszym prądzie, w przypadku wielkości 00 do 160A.
A w seriach D można to mechanicznie ograniczyć i bez ingerencji w podstawę większa wkładka mieszcząca się w zakresie podstawy nie wejdzie - żeby włożyć większą trzeba by wymienić element ograniczający jakim jest śruba stykowa / wstawka kalibrowa (ten sam element występuje pod różnymi nazwami).
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2484
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

paul0 pisze: śr lip 27, 2022 12:31 nawet jak w projekcie jest wkładka NH 00 gG 35A to da się włożyć wkładke o wiekszym prądzie, w przypadku wielkości 00 do 160A.
A tak, to prawda. No ale zakładam, że taki rozłącznik obsługuje wykwalifikowany elektryk i takich rzeczy nie powinien robić, ale jak widać na załączonym wyżej zdjęciu ... rzeczywistość jest inna.
Człowiek uczy się całe życie i ...
ODPOWIEDZ