Uziemianie materaca zdrowotnego do bolca w gniazdku.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Uziemianie materaca zdrowotnego do bolca w gniazdku.
Powstały teraz materace zdrowotne aby się uziemiać do bolca w gniazdku aby uzyskać potencjał ziemi. No dobra układ TT to umożliwia. Tylko jak ktoś kupił sobie taki materac i ma w instrukcji napisane uziemić sie do bolca a ma układ TN-S a w tym układzie łączymy się nie tylko z uziemieniem ale i z połączeniem z punktem neutralnym trafo to czy na pewno będzie to korzystne dla zdrowia. Temat nowy może kontrowercyjny ale jestem ciekaw wypowiedzi Kolegów.
Jeżeli chcesz być Elektrykiem powinieneś wiedzieć, że Twoim najważniejszym zadaniem
będzie nauka. Poszerzanie swojej wiedzy oraz umiejętności to niezbędne elementy sukcesu w naszej branży.
Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze
wynagrodzenie. Zobacz nasze szkolenia...
- ISE.pl
- Ekspert
Re: Uziemianie materaca zdrowotnego do bolca w gniazdku.
W układzie TT również łączysz się z punktem neutralnym trafo - tyle że obwód zamyka się przez ziemię. W układzie TN po drodze do trafostacji masz co najmniej kilka lokalnych uziemień toru PEN.
No i wreszcie, jakie miałyby być zdrowotne skutki takiego połączenia, skoro do materaca nie popłynie żaden prąd? I co w ogóle ma wnieść do tematu uziemienie materaca?
No i wreszcie, jakie miałyby być zdrowotne skutki takiego połączenia, skoro do materaca nie popłynie żaden prąd? I co w ogóle ma wnieść do tematu uziemienie materaca?
Bo źle napisali. Uziemia się ziemią, na cmentarzu. A w domu się ubalca materac.
Bardziej korzystne dla zdrowia będzie popracowanie jeszcze parę nadgodzin, tak po 12h, żeby sobie taki materac kupić. Z garnkami za 5000 naprawdę te nadgodziny będą korzystne dla zdrowia.
Lokalizacja uszkodzeń kabli
Napisali jak napisali. Handlowiec ma taką wiedzę jeśli chodzi o elektrykę. Materac ma działać zdrowotnie bo jak jesteśmy naładowani elektrycznością statyczną to nie jest to zdrowe ( to nie moje stwierdzenie) Faktem jednak jest , że jak następuje przeskok iskry przy wyładowaniu elektrycznością statyczną przy dotknięciu samochodu to nie jest to miłe. Będąc w szpitalu widziałem ludzi porażonych elektrycznością statyczną. Podejrzewałem ich o chęć wyłudzenia zwolnienia. Lekarze jednak potwierdzili wypadek bo to widać w badaniach krwi. Co jest dla kogo korzystne decyduje każdy sam. Mnie chodzi tylko o to , że uważam podłączenie materaca do przewodu PE w układzie TN-S ( tu jest metaliczne połączenie z N transformatora) może być niebezpiecznie. Wywody zdrowotne czy to działa czy nie nie są dla nas elektryków. Materace są dopuszczone do sprzedaży i tyle w temacie.
Ale co jest niebezpiecznego w metalicznym połączeniu z punktem neutralnym? Potencjał ziemi to potencjał ziemi. Przecież w tym materacu nie będą płynęły prądy robocze.
Coś mi to śmierdzi magnetyzerami do wody i innymi gusłami sprzedawanymi przez naciągaczy.
Coś mi to śmierdzi magnetyzerami do wody i innymi gusłami sprzedawanymi przez naciągaczy.
-
- Rozmówca
Kol. luka2nd słusznie tu pisze, zauważcie, że budynku z instalacją TN-S wszystko sprowadza się celowo do potencjału przewodu PE poprzez uziemione SPW, w tym urządzenia w I klasie ochronności (lodówka, pralka itp.) poprzez styk PE w gniazdku. To bezpieczeństwo a nie zagrożenie.
Człowiek uczy się całe życie i ...
- Luna.Vulpo
- Elektryk zadeklarowany

"Heniu, ubolciłeś już ten materac?"
"Nieubolcony materc nie ma zdrowotnych właściwości"
"Ubolcowienie materaca to czyność na tyle prosta, że można wykonać ją samodzielnie"
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać.

A i chyba można jeszcze:
użwiżać, użwiżyć ~= gdy uziom jest wtyknięty w żwir
upowietrzniać, upowietrznić ~= gdy przewód PE sobie tak dydna niepodłączony do niczego.
Przecież "bolcowanie" jest starym wyrazem.
Tutaj powinno być, że materac bez bolca dostaje ...
Lokalizacja uszkodzeń kabli