Mam pytanie na które nigdzie nie znalazłem odpowiedzi a mianowicie o przełącznik agregat sieć, fajnie gdyby wypowiedzieli się tylko elektrycy którzy mają o tym pojęcie. Potrzebuje zamontować taki przełącznik natomiast sprawa wygląda tak że ze względu na brak miejsca w rozdzielnicy będzie to przełącznik źródeł zasilania Hagera który ktoś błędnie nazywa "przełącznikiem agregat sieć".
Hagera dlatego że ma solidne styki a jeżeli chodzi o tr...a i tym podobne to można wrzucić do śmietnika. Instalacja w układzie TNCS punkt rozdziału w rozdzielnicy (choć to i tak nie istotne), agregat jest jednofazowy a napięcie na wyjściach jest między fazowe (Wiadomo

Czy mogę użyć uziemienia z rozdzielnicy od PEN jeżeli to będzie agregat na wtyczkę i odpalany tylko w skrajnych przypadkach kryzysowych? jak mają się do tego przepisy. Wydaje mi się że nie zależnie od tego czy agregat jest wpięty na stałe czy pracuje doraźnie na wtyczkę to w przypadku odpięcia PEN przez elektryków na linii nie ma bata napiecię musi się na nim pojawić.
Jednymi słowy czy PEN w przypadku agregatu jednofazowego nieprzystosowanego do pracy w TNC musi być odłączany zawsze obligatoryjnie czy są odstępstwa?
Acha dodam że budynek nie ma swojego uziemienia, jest tylko PEN i to wszystko.