Przełącznik agregat sieć

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3413
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: opornik »

Suplement do mojego wpisu i zdjęcia.
Załączniki
agregat.jpg
agregat.jpg (237.47 KiB) Przejrzano 407 razy
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza

Post Reklama Sklep dla Elektryków » dostępny teraz

Jeżeli chcesz być Elektrykiem powinieneś wiedzieć, że Twoim najważniejszym zadaniem będzie nauka. Poszerzanie swojej wiedzy oraz umiejętności to niezbędne elementy sukcesu w naszej branży. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zobacz nasze szkolenia...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
fliziarz
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 71
Rejestracja: śr kwie 07, 2010 7:36

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: fliziarz »

Agregat w tej konfiguracji połączeń wewnętrznych przewidziany jest do podłączenia do sieci TNS. Aby go podłączyć do sieci TNC należało by podłączyć przewód od PEN do zacisku PE. (Na zdjęciu jest błędnie podłączony do zacisku N wyłącznika)
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 77
Rejestracja: czw wrz 29, 2022 17:31

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: Fazowiec »

Mówimy o przyłączeniu agregatu do instalacji odbiorczej, a nie sieci więc w TN-C, PE nie mamy.
Obrazek jest schematem agregatu, pytanie czy tego konkretnego czy ogólny dla wszystkich tej firmy, a nie całościowym projektem zasilania rezerwowego więc też za dużo nie mówi o sytuacji rzeczywistej, poza tym, że w ten sposób do TN-C nie powinien być przyłączony.
Pod uwagę należy wziąć, że ma to być zasilanie infrastruktury krytycznej więc takie podłączenie nie musi zakładać niewiedzy projektanta/wykonawcy, a świadome działanie, wykorzystujące "pewną furtkę", jak np. przy separacji ochronnej obwodu zasilającego więcej niż jeden odbiornik, gdzie można to dopuścić w instalacjach będących pod nadzorem osób wykwalifikowanych/przeszkolonych.
Za mało wiemy, co to za infrastruktura, kto ją obsługuje, co jest w projekcie, jakie założenia itp.
Ale jak widać, chociażby po tym temacie, nic nowego w naszej rzeczywistości, każdy interpretuje po swojemu i uważa, że ma rację i dopóki życie nie zweryfikuje, to pewności nie ma.
Sam znam wiele spraw sądowych gdzie powołanych kilku biegłych wzajemnie podważało swoje opinie, co do projektu i wykonania instalacji zgodnie z obowiązującym prawem.
Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3413
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: opornik »

Agregat tak osznurowany pracował, jak wyżej napisałem na sieć rozdzielczą TN-C zasilaną ze stacji trafo OSD. Zasilacze wprowadzone były poprzez ZK na SZR-y na poszczególnych obiektach.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza
PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 362
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: PGR Mąkowarsko »

[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 195
Rejestracja: wt maja 18, 2021 22:51

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: Luna.Vulpo »

no proszę. W samą porę do tematu :)
Co to jest punkt neutralny w agregacie jednofazowym?
To jakiś import szprzętu przeznaczonego na rynek USA? Gdzie jest L1-N-L2 i napięcia między Lx-N to ok 110V-120V a między L1 i L2 220V-240V? czyli, że L1 i L2 są wprzciwfazie?
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 77
Rejestracja: czw wrz 29, 2022 17:31

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: Fazowiec »

Trochę różnych rzeczy wrzuciłeś do jednego worka więc napiszę ogólnie, szczegóły znajdziesz w literaturze fachowej.
Co do USA, to nie jest prawdą, że mają instalację dwufazową, w większości przypadków, dla klientów indywidualnych są transformatory jednofazowe, w których uzwojenie wtórne jest podzielone na pół, środek uziemiony i wtedy uzyskujesz przeciw fazę, a więc przesunięcie o 180st. czyli przeciwne napięcia na końcach uzwojenia, podzielonego na pół, względem tego uziemionego środka/zera. I dlatego często nazywa się to układ podzielonej fazy, a nie układ dwufazowy.
A dlaczego? Ano dla tego, że aby układ był wielofazowy, w naszym przypadku dwufazowy, to oprócz tego, że "osobne" prądy zmienne muszą być przesunięte względem siebie w fazie, to jeszcze przesunięcie to musi dawać możliwość ustalenia kolejności wirowania faz, co jest bardzo ważne dla prawidłowego działania np. silników, a przy przesunięciu o 180st. warunek ten jest niespełniony. Spróbuj uruchomić silnik dwufazowy o przesunięciu faz 180st. to się przekonasz. Dlatego prądy dwufazowe, a zwłaszcza silniki dwufazowe mają przesunięcie o 90st. i mają wtedy dwa uzwojenia przesunięte geometrycznie względem siebie albo jak kto woli nawijanie cewek w drugą stronę.
W układach trójfazowych, też można "wspomóc" się podziałem fazy i też oczywiście można spotkać to w USA.
Analogicznie, w agregacie jednofazowym nie ma napięcia międzyfazowego, owe 230V, w naszym przypadku jako całościowe po "zamknięciu obwodu", jest to napięcie z pełnego uzwojenia, a połówkowe jest napięciem otwartego obwodu.
To tak ogólnie i łopatologicznie, może inni to bardziej Ci wytłumaczą.
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 195
Rejestracja: wt maja 18, 2021 22:51

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: Luna.Vulpo »

Fazowiec pisze: śr gru 07, 2022 18:17 Dlatego prądy dwufazowe, a zwłaszcza silniki dwufazowe mają przesunięcie o 90st. i mają wtedy dwa uzwojenia przesunięte geometrycznie względem siebie albo jak kto woli nawijanie cewek w drugą stronę.
Gdzieś już o tym czytałem ale dzięki za przypomnienie.

Jednak nie zmienia to mojego pytania: Agregat, który ma na wyjściu 3 przewody, tj. taki o jakim było wspomniane na filmie, ma jeden z znich określony jako połączony z punktem neutralnym. Zatem czy to oznacza, że ww. argregacie napięcie między, tymże przewodem a dowolnie wybranym z pozostałych jest 115V a między nimi 230V?
I kto coś takiego sprzedaje w Polsce, bo może to być omyłkowy import sprzędu który nad daje się dobrze do instalacji w USA.

Jeżeli tak, to nijak nie widzę możliwości podpięcia tego jako zasilanie awaryjnie. No bo podpięcie tego do instalacji domowej doprowadzi do tego, że na "N" pojawi się 115V, co doprowadzi do tego, że taki "N" przestaje być już "N".

Ale jeżeli jest to zwykła prądnica jednofazowa to już tak, bo wystarczy uziemić jeden z przewodów.
KonradOW
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 127
Rejestracja: pn paź 11, 2021 9:53

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: KonradOW »

Luna.Vulpo pisze: czw gru 08, 2022 0:26 No bo podpięcie tego do instalacji domowej doprowadzi do tego, że na "N" pojawi się 115V, co doprowadzi do tego, że taki "N" przestaje być już "N".
110 jest często na kołku. I nic się nie dzieje.
N jest roboczy i izolowany. Agr zrobi IT z L=L1 i N=L2.
Lokalizacja uszkodzeń kabli
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 77
Rejestracja: czw wrz 29, 2022 17:31

Re: Przełącznik agregat sieć

Post autor: Fazowiec »

Jaki agregat, jaki film, bo nie jestem w temacie.
ODPOWIEDZ