Kiedy może wystąpić napięcie między dwoma uziomami?
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
- Luna.Vulpo
- Elektryk zadeklarowany
Kiedy może wystąpić napięcie między dwoma uziomami?
W osobnym temacie padło, że dwa poprawnie wykonane uziomy mogą mieć różny potencjaiał. Czyli że między nimi może powstać napięcie.
Kiedy może wystąpić taka sytuacja?
Kiedy może wystąpić taka sytuacja?
Jeżeli chcesz być Elektrykiem powinieneś wiedzieć, że Twoim najważniejszym zadaniem
będzie nauka. Poszerzanie swojej wiedzy oraz umiejętności to niezbędne elementy sukcesu w naszej branży.
Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze
wynagrodzenie. Zobacz nasze szkolenia...
- ISE.pl
- Ekspert
-
- Rozmówca
Re: Kiedy może wystąpić napięcie między dwoma uziomami?
Praktycznie zawsze, zwłaszcza w obszarach silnie uzbrojonych. Mają na to wpływ różnice potencjału ziemi w różnych punktach wywołanie przepływem przez ziemię prądów upływowych, wyrównawczych itp.
Dobrym przykładem jest zestaw uziomów przyłączonych do wyprowadzonej ze stacji transformatorowej linii w układzie TN. Linii pomiędzy stacją transformatorową a kolejnymi obiektami budowlanymi z której są zasilane nie prowadzi się w układzie 5-przewodowym a 4-przewodowym, z przewodem PEN (układ TN-S zaczyna się dopiero w obiekcie budowlanym). Przewód ten (PEN) jest po drodze uziemiany w każdym obiekcie budowlanym (lub złączu kablowym) przez które przechodzi. Płyną w nim do transformatora zarówno prądy zwarciowe od wszystkich zakłóceń w zasilanych obiektach budowlanych jak i nie bilansująca się w obwodzie trójfazowym obiektów budowlanych wartość prądu powrotnego obwodów jednofazowych. Prąd ten - przepływając przez odcinek przewodu PEN między dwoma kolejnymi uziomami do których jest przyłączony - wywołuje na tym odcinku spadek napięcia, który z kolei - zgodnie z oczkowym prawem Kirchoffa - wymusi przepływ prądu przez oba uziomy.
I tak to działa - przy czym w obszarze silnie uzbrojonym takich linii o różnych napięciach i układach pracy są setki, a każdy przepływ prądu przez uziom powoduje zmianę potencjału ziemi w pewnym otoczeniu tego uziomu.
Dobrym przykładem jest zestaw uziomów przyłączonych do wyprowadzonej ze stacji transformatorowej linii w układzie TN. Linii pomiędzy stacją transformatorową a kolejnymi obiektami budowlanymi z której są zasilane nie prowadzi się w układzie 5-przewodowym a 4-przewodowym, z przewodem PEN (układ TN-S zaczyna się dopiero w obiekcie budowlanym). Przewód ten (PEN) jest po drodze uziemiany w każdym obiekcie budowlanym (lub złączu kablowym) przez które przechodzi. Płyną w nim do transformatora zarówno prądy zwarciowe od wszystkich zakłóceń w zasilanych obiektach budowlanych jak i nie bilansująca się w obwodzie trójfazowym obiektów budowlanych wartość prądu powrotnego obwodów jednofazowych. Prąd ten - przepływając przez odcinek przewodu PEN między dwoma kolejnymi uziomami do których jest przyłączony - wywołuje na tym odcinku spadek napięcia, który z kolei - zgodnie z oczkowym prawem Kirchoffa - wymusi przepływ prądu przez oba uziomy.
I tak to działa - przy czym w obszarze silnie uzbrojonym takich linii o różnych napięciach i układach pracy są setki, a każdy przepływ prądu przez uziom powoduje zmianę potencjału ziemi w pewnym otoczeniu tego uziomu.
Hi
Dodam jeszcze wyładowania atmosferyczne.
Dodam jeszcze wyładowania atmosferyczne.
Pozdrawiam Bogdan 

Witam. Coś mi nie pasuje w tych rozważaniach . Po to się stosuje uziom by się odnieść do potencjału ziemii. Oczywiście chwilowo przy jakichś działaniach zewnętrznych mogą w tym stepować różnice , lecz wg mnie tylko chwilowo. Podnieść potencjał ziemi od tzw."0" to tylko Tesla wymyślił ok to wielka dawka energii. Tak, że dywagowanie na temat różnicy potencjału uziomów?