... to wciąż mniej niż 500V międzyfazowego, więc w czym problem?. A kwestię w tym wypadku wyczerpuje norma 60364-4-41 pkt 412.2.4Fazowiec pisze: ↑sob gru 24, 2022 10:26 też pojęcia napięcia zasilania, ...do/nie wyższego niż... 400V, no i tu pojawia się problem, bo obecnie i nie tylko przez PV, często mamy więcej niż 400V i nie ważne czy 401V czy 410V, jest to powyżej 400V, dlatego ja już spotkałem się, że wymaga się aby "dla świętego spokoju" kłaść przewody 450/750V, bo jak inspektor się uprze i zrobi pomiar i wyjdzie mu ponad 400V, to sprawa wcale nie będzie taka łatwa do wygrania przed sądem, przez inwestora.
Napięcie znamionowe izolacji przewodów
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Re: Napięcie znamionowe izolacji przewodów
Człowiek uczy się całe życie i ...
Jeżeli chcesz być Elektrykiem powinieneś wiedzieć, że Twoim najważniejszym zadaniem
będzie nauka. Poszerzanie swojej wiedzy oraz umiejętności to niezbędne elementy sukcesu w naszej branży.
Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze
wynagrodzenie. Zobacz nasze szkolenia...
- ISE.pl
- Ekspert
Ta norma niczego nie reguluje, a gmatwa, gdyż wprowadza jedynie zapis, że napięcie izolacji powinno być wyższe niż napięcie instalacji i nie mniejsze niż 300/500V, ale przewody są prowadzone w kanałach i na dodatek niemetalowych, a co z przewodami układanymi w zamykanych, metalowych korytach np. Banks?
To trochę za mało aby "podważyć" decyzję inspektora, no i to nie jedyny zapis odnośnie napięcia izolacji.
No ale na forum każdy może grać bohatera.
To trochę za mało aby "podważyć" decyzję inspektora, no i to nie jedyny zapis odnośnie napięcia izolacji.
No ale na forum każdy może grać bohatera.
Czego więcej oczekujemy w kwestii tego wątku ?
...to może jakieś konkrety ?
Przesłanki do konieczności użycia przewodów o izolacji 450/700V może zamieścić projektant w projekcie lub zażyczyć sobie tego inwestor (np w SIWZ) wtedy nie ma dyskusji. Sytuacja o której pisze autor wątku jest jednoznaczna.
Kolego, bohaterowie to są teraz w Ukrainie a tutaj sarkazmy schowaj dla siebie.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Temat doboru przewodów jest o tyle dziwny , że tak naprawdę na budowie nie prowadzi się pomiarów rezystancji izolacji. Norma mówi min 1Mohm. Jak ktoś to by sprawdził rzetelnie ...to przy zachowaniu dobrej izolacji jakie może wystąpić napięcie na zewnątrz? Myśleć Panowie i robić dobrze swoją robotę. Takich inspektorów to się spotyka często. Tylko myślenie boli
Pozdrawiam