Gdzie błąd?

Zdjęcia oraz filmy artystyczne, ku przestrodze oraz zwykłe poglądowe, ale zawsze z branży. Aby oglądać zdjęcia w pełnym rozmiarze należy być zalogowanym
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
paul0
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 426
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Re: Gdzie błąd?

Post autor: paul0 »

W instalacji bez przewodu N producent wyłącznika różnicowego CFI6 podał taki sposób podłączenia żeby zapewnić działanie przycisku TEST. Dlatego akurat tego połączenia nie uznałem za błąd. Sam tego sposobu unikam - gdyż po wymianie na wyłącznik innego producenta może to już nie być właściwe (producenci wyłączników różnicowych stosują różne rozwiązania obwodu TEST).
Ten schemat jest podany przez producenta dla wyłączników CFI6 wyprodukowanych od grudnia 2005r.

Źródło:

[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]

Strona 306, na dole, poniżej zrzut z ekranu tego fragmentu katalogu producenta.
CFI6 bez N Moeller.jpg
CFI6 bez N Moeller.jpg (127.97 KiB) Przejrzano 404 razy

Post Reklama Sklep dla Elektryków » dostępny teraz

Jeżeli chcesz być Elektrykiem powinieneś wiedzieć, że Twoim najważniejszym zadaniem będzie nauka. Poszerzanie swojej wiedzy oraz umiejętności to niezbędne elementy sukcesu w naszej branży. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zobacz nasze szkolenia...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2590
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

paul0 pisze: pn sty 02, 2023 11:58 W instalacji bez przewodu N producent wyłącznika różnicowego CFI6 podał taki sposób podłączenia żeby zapewnić działanie przycisku TEST.
Tylko, że tu jest N (widać na schemacie - to TN-C-S) a TEST różnicówki w tym układzie i tak nie działa. Nie wiem czy Moeller to dokładnie to samo co Eaton, ale obawiam się, że podanie 400V na układ wyzwalania testu (jeżeli nie jest on do tego przygotowany) najzwyczajniej spali wewnętrzny rezystor, który symuluje upływność. I obawiam się, że w tym wypadku tak się stało.
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 195
Rejestracja: wt maja 18, 2021 22:51

Re: Gdzie błąd?

Post autor: Luna.Vulpo »

niech to mi ktoś wytłumaczy jak to działało przy tym połączeniu 4-N.
zrobiłem sobie prosty schemat na symulatorze w wersji trójkąt i gwizda [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!] ([Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]) no i jak zewrę jak na schemacie to przestaje mi symulator obliczać.
Jeżeli silnik był w trójkąt i jakimś sposobem to działało to czy nie powinny się pojawić tam jakieś wysokie napięcia na silniku rzędu 1kV?

No i drugie pytanie czy to, że galwanicznie połączony jest PE z sieci z PE generatora to nie powoduje zagrożenia pojawienia się napięcia z generatora w sieci przy przebiciu w układzie?
Ostatnio zmieniony śr sty 04, 2023 2:05 przez Luna.Vulpo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2590
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

Luna.Vulpo pisze: wt sty 03, 2023 19:26 No i drugie pytanie czy to, że galwanicznie połączony jest PE z sieci z PE generatora to nie powoduje zagrożenia pojawienia się napięcia z generatora w sieci przy przebiciu w układzie?
To prawidłowa, normalna procedura. Pytanie tylko, czy ktoś odpowiednio przygotuje agregat do podłączenia go i zasilenia układu TN-S ? Bo coś czuję, że zostanie podpięty agregat i zrobi się IT, wtedy różnicówka przejmie funkcję środka ochrony przy uszkodzeniu bo wyłącznik silnikowy straci zdolność wyłączenia prądów uszkodzeniowych - doziemnych.
Luna.Vulpo pisze: wt sty 03, 2023 19:26 niech to mi ktoś wytłumaczy jak to działało przy tym połączeniu 4-N.
to połączenie ma jedynie za zadanie umożliwić funkcję TEST wyłącznika RCD i nie ma wpływu na pracę silnika połączonego w trójkąt. Silnik jest cały czas zasilany trzema fazami i ten mostek nie powoduje żadnego zakłócenia w ich pracy.
Błędem jest fakt, że na zacisku N w RCD (wyraźnie oznaczonym od strony zasilania i odpływy) pojawia się faza; to sprzeczność oznaczeń i brak możliwości standardowego badania tego zabezpieczenia. I choć kol. paoul0 pokazał, że jeden z producentów dopuszcza taką możliwość bo odpowiednio przygotował swój aparat, to w tym przypadku ta sytuacja nie ma zastosowania. W kolejnym , bliźniaczym urządzeniu schemat i wykonanie jest już prawidłowe (patrz schemat)
Załączniki
schemat 1.jpg
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
paul0
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany
Posty: 426
Rejestracja: ndz kwie 15, 2007 0:02
Lokalizacja: TYCHY

Re: Gdzie błąd?

Post autor: paul0 »

Skoro ta rozdzielnica może być zasilana z sieci albo z agregatu to PE w tej rozdzielnicy oprócz połączenia z PE sieci powinno się uziemić.

Są agregaty, w których można N uziemić. Przy odpowiedniej mocy agregatu ochrona będzie zachowana.

Jeśli agregat jest przyłączany przez wtyczkę to często podłączający agregat zakłada, że PE tam jest uziemione i że przez wtyczkę z użyciem tego PE uziemi też agregat.

Ale jak przed rozdzielnicą PE zostanie przerwane (zasilania podstawowego w tej chwili nie ma zatem są gdzieś przed rozdzielnicą wykonywane prace) to jeśli jest rozłączony kabel zasilający z sieci energetyki zawodowej - to PE tej rozdzielnicy nie jest uziemiony. W tym przypadku w razie uszkodzenia izolacji może być napięcie na wszystkich częściach które są podłączone do PE tej rozdzielnicy.
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2590
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

paul0 pisze: wt sty 03, 2023 23:24 Skoro ta rozdzielnica może być zasilana z sieci albo z agregatu to PE w tej rozdzielnicy oprócz połączenia z PE sieci powinno się uziemić.
Tak, o to akurat zadbano (widać na foto). Jednak należy z wielkim prawdopodobieństwem sądzić, że w trybie pracy z agregatu cały układ będzie pracował w ukł. IT , bo nikt nie zadba o uziemienie N agregatu, które w zdecydowanej większości nowych agregatów są izolowane od PE. Ale w takim układzie dalej wszystko jest OK, tylko na straży ochrony przy uszkodzeniu w pierwszym szeregu staje RCD.
Załączniki
uziom.jpg
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2590
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

W tej skrzynce jest błąd (powtórzony 2 razy); kto zauważy?
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (114.57 KiB) Przejrzano 125 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...
Awatar użytkownika
roberto
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 637
Rejestracja: wt lis 06, 2007 12:17
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Gdzie błąd?

Post autor: roberto »

Brak podpiętego PE pod oba gniazda 1F.
roberto
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 2590
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Gdzie błąd?

Post autor: elmontjs »

roberto pisze: czw sty 26, 2023 23:12 Brak podpiętego PE pod oba gniazda 1F.
... no proste.
Człowiek uczy się całe życie i ...
PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 362
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Re: Gdzie błąd?

Post autor: PGR Mąkowarsko »

Tam i tak są podłączone zasilacze wtyczkowe...
ODPOWIEDZ