Pomiary elektryczne - stan deweloperski
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
-
- Czytelnik
Pomiary elektryczne - stan deweloperski
Szanowni Państwo,
mam pewien dylemat odnośnie pomiarów. Mam zamiar wykonać instalację elektryczną u dewelopera, jakie pomiary są wymagane do odbioru takiego budynku (stan deweloperski). Standardowo są to oczywiście rezystancja izolacji, parametry RCD, połączeń wyrównawczych, impedancji pętli zwarcia itd. Jednak w sytuacji gdy mamy do czynienia ze stanem deweloperskim (bez łączników oraz gniazdek) to pomiar impedancji pętli zwarcia jest nie do zrobienia (w domyśle mówię o prawidłowym pomiarze na gniazdach). Jakie więc pomiary są obowiązkowe przy budynkach tego typu albo jak ugryźć ten temat?
mam pewien dylemat odnośnie pomiarów. Mam zamiar wykonać instalację elektryczną u dewelopera, jakie pomiary są wymagane do odbioru takiego budynku (stan deweloperski). Standardowo są to oczywiście rezystancja izolacji, parametry RCD, połączeń wyrównawczych, impedancji pętli zwarcia itd. Jednak w sytuacji gdy mamy do czynienia ze stanem deweloperskim (bez łączników oraz gniazdek) to pomiar impedancji pętli zwarcia jest nie do zrobienia (w domyśle mówię o prawidłowym pomiarze na gniazdach). Jakie więc pomiary są obowiązkowe przy budynkach tego typu albo jak ugryźć ten temat?
Jeżeli chcesz być Elektrykiem powinieneś wiedzieć, że Twoim najważniejszym zadaniem
będzie nauka. Poszerzanie swojej wiedzy oraz umiejętności to niezbędne elementy sukcesu w naszej branży.
Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze
wynagrodzenie. Zobacz nasze szkolenia...
- ISE.pl
- Ekspert
Re: Pomiary elektryczne - stan deweloperski
Pomiary odbiorcze reguluje dokładnie norma PN-HD 60364-6, tam jest trochę szerszy zakres badań. Jeżeli mówisz o stanie deweloperskim, gdzie nie ma osprzętu, pomiary IPZ możesz wykonać na wypustach i ten fakt ująć w protokole z adnotacją, że pomiary należy wykonać powtórnie na kompletnej instalacji.
Człowiek uczy się całe życie i ...
- macbrz
- Jestem Elektrykiem
- Kontakt:
Re: Pomiary elektryczne - stan deweloperski
Zależy od zakresu roboty.
Trzeba się spytać Inspektora który będzie ją odbierał.
Jak zostanie wykonane rozłożenie instalacji w mieszkaniach to RISO (plus domyślnie ciągłość).
Resztę może robić ktoś inny.
Jak wszystko to wszystko: odgromówka, uziemienia, CC, RISo, SWZ, natężenie ogólnego, awaryjnego, metryka, sprawdzenie awaryjnego, PWP, mogą być swiatłowody, przyzywówka, domofony. Zasilania np. central wentylacyjnych(oddymianie, napowietrzanie).
Pamietajmy o słupach oświetleniowych, lampeczkach na trawnikach.
Pomiarach natężenia oświetlenia parkingów i chodniczków.
Proponuję uzgodnić formularze, a właściwie sposób dokumentowania, czyli formę protokołów.
Sposób zgłaszania faktu wykonywania pomiarów, żeby nie było "nie widziałem"
Kiedyś jesienią, Pan Ryszard zarządał uzgodnienia formularzy protokołów, a na wiosnę stwierdzł, cytat: "Inspektor nie krowa, może zmienić poglądy". koniec cytatu.
800 protokołów na mieszkaniówkę (Wawa) trzeba było przepisać.
I co z tego, że mieliśmy Jego potwierdzenie pisemne.
Jak uchwyty od opraw na balkonach nie pasują do elewacji, to nie wiercić w nich dziur bez uzgodnienia (na papierze), Nie wycinać połowy pleców w rozdzielnicach, aby przełożyć przewody, uzgodnić czy wymiar gniazd, łączników, wypustów opraw odmierzamy od lewej czy prawej strony.
Przesunięcie wypustu od kinkietu o 3 cm wymaga następnie wygłaskania ściany, za co zapłaci elektryk.
To takie podstawy na początek.
No i pilnować terminów. Jak nie możemy wejść na robotę, bo nie przygotowano frontu robót, pisać notatkę i autograf od kierbuda.
Budowa to wojna. Z terminami, dostawami i cudzymi błędami.))
Ale sporo ludzi to lubi i sobie radzi.
Trzeba się spytać Inspektora który będzie ją odbierał.
Jak zostanie wykonane rozłożenie instalacji w mieszkaniach to RISO (plus domyślnie ciągłość).
Resztę może robić ktoś inny.
Jak wszystko to wszystko: odgromówka, uziemienia, CC, RISo, SWZ, natężenie ogólnego, awaryjnego, metryka, sprawdzenie awaryjnego, PWP, mogą być swiatłowody, przyzywówka, domofony. Zasilania np. central wentylacyjnych(oddymianie, napowietrzanie).
Pamietajmy o słupach oświetleniowych, lampeczkach na trawnikach.
Pomiarach natężenia oświetlenia parkingów i chodniczków.
Proponuję uzgodnić formularze, a właściwie sposób dokumentowania, czyli formę protokołów.
Sposób zgłaszania faktu wykonywania pomiarów, żeby nie było "nie widziałem"
Kiedyś jesienią, Pan Ryszard zarządał uzgodnienia formularzy protokołów, a na wiosnę stwierdzł, cytat: "Inspektor nie krowa, może zmienić poglądy". koniec cytatu.
800 protokołów na mieszkaniówkę (Wawa) trzeba było przepisać.
I co z tego, że mieliśmy Jego potwierdzenie pisemne.
Jak uchwyty od opraw na balkonach nie pasują do elewacji, to nie wiercić w nich dziur bez uzgodnienia (na papierze), Nie wycinać połowy pleców w rozdzielnicach, aby przełożyć przewody, uzgodnić czy wymiar gniazd, łączników, wypustów opraw odmierzamy od lewej czy prawej strony.
Przesunięcie wypustu od kinkietu o 3 cm wymaga następnie wygłaskania ściany, za co zapłaci elektryk.
To takie podstawy na początek.
No i pilnować terminów. Jak nie możemy wejść na robotę, bo nie przygotowano frontu robót, pisać notatkę i autograf od kierbuda.
Budowa to wojna. Z terminami, dostawami i cudzymi błędami.))
Ale sporo ludzi to lubi i sobie radzi.