[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale c-KOB, czyli elektroniczna wersja ma już być obowiązkowa od 2023. W terminie 7 dni od przeglądu muszą w niej dokonać wpisu osoby wykonujące przegląd (czyli my-elektrycy też). Jak dobrze zrozumiałem, musimy założyć konto, żeby móc w przyszłości dostać możliwość dostępu do c-KOB.
Masz rację. Trzeba ludziom mówić, że "pomiary" to tylko niepotrzebnie wydane piniendze. Elektryk to oszust i naciągacz. Przecież widać, że światło się świeci, a radio gra. Co to więcej trzeba?
A ust. 1 pkt 1 lit. a2. Obowiązek kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, nie obejmuje
właścicieli i zarządców:
1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych;
2) obiektów budowlanych:
a) budownictwa zagrodowego i letniskowego,
b) wymienionych w art. 29 ust. 1 i 2, z wyłączeniem sieci gazowych.
Cicho, cicho, niech wiedzą tylko ubezpieczyciele.1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu
technicznego:
a) elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy
atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas
użytkowania obiektu,
Przecież wpisy są dokonywane regularnie na koniec budowy. Osoby z UprBud są przecież łucicwe i nie poświadczą nieprawdy w celu odniesienia korzyści majątkowej.
Na domkach tak jest, ale na dużych tematach dzienniki uzupełnia się systematycznie. Elektroniczna forma wymusi inną organizację dokonywania tych wpisów, bo tu się nie da nic zakombinować.
Z tymi przeglądami to już taki stan w PB jest chyba od roku.elmontjs pisze: ↑czw gru 29, 2022 19:20Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale c-KOB, czyli elektroniczna wersja ma już być obowiązkowa od 2023. W terminie 7 dni od przeglądu muszą w niej dokonać wpisu osoby wykonujące przegląd (czyli my-elektrycy też). Jak dobrze zrozumiałem, musimy założyć konto, żeby móc w przyszłości dostać możliwość dostępu do c-KOB.
Kolejną ciekawostką, którą zauważyłem, to zniknął zapis o wyłączeniu budynków 1-rodzinnych z obowiązku przeglądów 5-letnich.