Nowoczesność i historia - porcelanowy pierścień z mosiężnymi zaciskami

Zdjęcia oraz filmy artystyczne, ku przestrodze oraz zwykłe poglądowe, ale zawsze z branży. Aby oglądać zdjęcia w pełnym rozmiarze należy być zalogowanym
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elmontjs
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny

Nowoczesność i historia - porcelanowy pierścień z mosiężnymi zaciskami

Post autor: elmontjs »

Jedna puszka, dwie technologie łączeniowe. Na spodzie puszki porcelanowy pierścień łączeniowy (jako ciekawostka historyczna z przed 60 lat dla młodszych kolegów ;) )
Załączniki
P2.JPG
P2.JPG (198.5 KiB) Przejrzano 349 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...

Post Reklama Sklep dla Elektryków » dostępny teraz

Jeżeli chcesz być Elektrykiem powinieneś wiedzieć, że Twoim najważniejszym zadaniem będzie nauka. Poszerzanie swojej wiedzy oraz umiejętności to niezbędne elementy sukcesu w naszej branży. Bycie specjalistą w danym temacie pozwala osiągnąć satysfakcję, uznanie środowiska oraz lepsze wynagrodzenie. Zobacz nasze szkolenia...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca

Re: Nowoczesność i historia

Post autor: PGR Mąkowarsko »

Elektrykiem który to łączył był zapewne Brajanusz - połączenie tradycji (Janusz) z nowoczesnością (Brajan)
luka2nd
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny

Re: Nowoczesność i historia

Post autor: luka2nd »

elmontjs pisze: wt lut 07, 2023 22:44 Jedna puszka, dwie technologie łączeniowe. Na spodzie puszki porcelanowy pierścień łączeniowy (jako ciekawostka historyczna z przed 60 lat dla młodszych kolegów ;) )
A te porcelanowe pierścienie z mosiężnymi zaciskami to całkiem przyzwoita technologia. Niedawno demontowałem starożytną instalację zbudowaną na poniemieckich puszkach rozgałęźnych i wszystkie połączenia były solidnie skręcone, choć jestem pewien, że minęły całe dziesięciolecia od kiedy widziały one wkrętak.
abmeiz
Rozmówca
Rozmówca

Re: Nowoczesność i historia - porcelanowy pierścień z mosiężnymi zaciskami

Post autor: abmeiz »

Więcej jak 60 lat na pewno , znałem te instalacje poniemieckie ,zero czyli N było chyba czerwone , w latach 70 zmieniono na białe , piszę to może młodzi elektrycy nie wiedzą
ODPOWIEDZ