Stan zastany - przepis
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
- Luna.Vulpo
- Elektryk zadeklarowany
Stan zastany - przepis
Jaki przepis umożliwia dopuszczenie instalacji na normach wg czasu jego budowy?
czyli gdzie jest zapisany "stan zastany"?
intuicyjnie jest to oczywiste. Przykład z innej branży: badania techniczne pojazdów. Dopuszczenie do ruchu jest wtedy gdy pojazd spełnia warunki z czasów produkcji tego pojazdu a nie spełnienie najnowszych wytycznych.
czyli gdzie jest zapisany "stan zastany"?
intuicyjnie jest to oczywiste. Przykład z innej branży: badania techniczne pojazdów. Dopuszczenie do ruchu jest wtedy gdy pojazd spełnia warunki z czasów produkcji tego pojazdu a nie spełnienie najnowszych wytycznych.
Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste,
precyzyjne i
nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to
działa...
- ISE.pl
- Ekspert
Re: Stan zastany - przepis
A jak Ci napiszę, że art. 9.1 Prawo budowlane, to mi uwierzysz
.
To jest wystarczająca podstawa, choć są jeszcze inne zapisy, na tą chwilę nie słyszałem jeszcze, żeby jakiś sąd ją podważył.
Niestety nie tylko "pomiarowcy" tego nie wiedzą, osoby prowadzące szkolenia/egzaminujący też nie, a ta podstawa powinna być wpisana każdorazowo, jeśli protokół dopuszcza instalację według innych przepisów niż obecnie obowiązujące.
To jest wystarczająca podstawa, choć są jeszcze inne zapisy, na tą chwilę nie słyszałem jeszcze, żeby jakiś sąd ją podważył.
Niestety nie tylko "pomiarowcy" tego nie wiedzą, osoby prowadzące szkolenia/egzaminujący też nie, a ta podstawa powinna być wpisana każdorazowo, jeśli protokół dopuszcza instalację według innych przepisów niż obecnie obowiązujące.
Już "mądre głowy" to rozkminiały, więc nie zostaje nic innego, jak odesłać do artykułu dr Musiała, do rozdz. 1.4 :
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Człowiek uczy się całe życie i ...
- Luna.Vulpo
- Elektryk zadeklarowany
No, nie bardzo

bardziej to z dokumentu zacytowanego przez elmontjs'a
„§ 1a. Do budynków, wobec których przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia została wydana decyzja o pozwoleniu na budowę lub odrębna decyzja o zatwierdzeniu projektu budowlanego lub został złożony wniosek o wydanie takich decyzji, stosuje
się przepisy dotychczasowe.