Hitachi L300P - nie reaguje na komendę "Run"
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Re: Hitachi L300P - nie reaguje na komendę "Run"
Rozumiem. Tak też i podejrzewałem, bo jednak samodiagnozująca się elektronika to jeszcze na razie sci-fi (przynajmniej w pewnym stopniu).
Z innej mańki, znalazłem "ukryte menu debug" ('C091' = 00 > 'C091' = 01), i w nim również wszystko wydaje się być okej, poza jedną rzeczą, która mnie troszkę zastanawia...
Mianowicie, napięcie na szynie DC "pływa", podskakuje do 395-400V, po czym stopniowo (dość szybko, w przeciągu 40 sekund) spada nawet do 250V, po czym podskakuje ponownie w okolice 400V (ale są to dość różne wartości, mniej więcej przedział 380-420V).
Jak już wspominałem wcześniej, nie jestem ekspertem od energoelektroniki, ale w np. zasilaczach impulsowych raczej tak główna linia nie pływa o praktycznie 50% maksymalnej wartości napięcia, plus, jeżeli to zamierzone, i tak ma być, to dlaczego tak nierówno pływa? (np. zamiast spadać do równiutko 250V +-5V, to spada raz do 230, raz do 290, raz z kolei do 240, itd., czy podskakuje raz do 370, raz do 420, a raz do 395V, te liczby wydają się dosłownie być losowe)
Przywarty kondensator? Problem z pętlą feedbacku? Nie wiem, jak jest zrealizowany ten zasilacz, czy to zwykły mostek Graetza, filtry i heja, czy jakiś impulsowy cudak? Dopóki rozbiorę to pewnie się nie dowiem, niestety. W serwisówce jest schemat blokowy, ale to skan papierowego dokumentu, i jest mocno nieczytelny, niestety.
Tak z ciekawości, jak wyglądało zachowanie tych falowników z uszkodzonymi kondensatorami?
Z innej mańki, znalazłem "ukryte menu debug" ('C091' = 00 > 'C091' = 01), i w nim również wszystko wydaje się być okej, poza jedną rzeczą, która mnie troszkę zastanawia...
Mianowicie, napięcie na szynie DC "pływa", podskakuje do 395-400V, po czym stopniowo (dość szybko, w przeciągu 40 sekund) spada nawet do 250V, po czym podskakuje ponownie w okolice 400V (ale są to dość różne wartości, mniej więcej przedział 380-420V).
Jak już wspominałem wcześniej, nie jestem ekspertem od energoelektroniki, ale w np. zasilaczach impulsowych raczej tak główna linia nie pływa o praktycznie 50% maksymalnej wartości napięcia, plus, jeżeli to zamierzone, i tak ma być, to dlaczego tak nierówno pływa? (np. zamiast spadać do równiutko 250V +-5V, to spada raz do 230, raz do 290, raz z kolei do 240, itd., czy podskakuje raz do 370, raz do 420, a raz do 395V, te liczby wydają się dosłownie być losowe)
Przywarty kondensator? Problem z pętlą feedbacku? Nie wiem, jak jest zrealizowany ten zasilacz, czy to zwykły mostek Graetza, filtry i heja, czy jakiś impulsowy cudak? Dopóki rozbiorę to pewnie się nie dowiem, niestety. W serwisówce jest schemat blokowy, ale to skan papierowego dokumentu, i jest mocno nieczytelny, niestety.
Tak z ciekawości, jak wyglądało zachowanie tych falowników z uszkodzonymi kondensatorami?
Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste,
precyzyjne i
nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to
działa...
- ISE.pl
- Ekspert
Nie znam tego falownika ale skoki napięcia są rzeczywiście dziwne, choć jak mierzysz bez obciążenia, to nie jest zbyt miarodajne. Najczęściej w takim przypadku rzeczywiście albo kondensator jest winny bądź zimny lut. Z drugiej strony, szyna DC jest monitorowana przez falownik i jakiś błąd powinno wyrzucić. Może jednak problem rzeczywiście leży po stronie wsadów pamięci/ich układów.
Co do mojego przypadku, to standardowo, brak reakcji na sygnał startu ale dodatkowo problem był z wyświetlaczami.
Natomiast z ABI- drive problem był typowo ze startem ale nie rozbierałem go, bo był małej mocy, a nowy zamiennik kosztował 400zł więc moja robocizna by przewyższyła koszt zakupu nowego.
Co do mojego przypadku, to standardowo, brak reakcji na sygnał startu ale dodatkowo problem był z wyświetlaczami.
Natomiast z ABI- drive problem był typowo ze startem ale nie rozbierałem go, bo był małej mocy, a nowy zamiennik kosztował 400zł więc moja robocizna by przewyższyła koszt zakupu nowego.
Cóż, płyta główna falownika jest zakurzona, i wygląda, jakby również była zawilgocona (na zdjęciu widać wilgoć wokół otworów śrub trzymających moduł półprzewodnikowy do radiatora, z drugiej strony jest jej jeszcze więcej, również moduł kondensatorów jest cały zaklejony zawilgoconym kurzem).
Po przeczyszczeniu nie widzę żadnej korozji poza złączami między płytą główną a modułem kondensatorów, wypłukam jeszcze całość w wodzie destylowanej i izopropylu, zobaczymy czy będzie jakaś poprawa
Po przeczyszczeniu nie widzę żadnej korozji poza złączami między płytą główną a modułem kondensatorów, wypłukam jeszcze całość w wodzie destylowanej i izopropylu, zobaczymy czy będzie jakaś poprawa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Rozmówca
Wody do elektroniki bym nie używał, jedynie izopropanol.
Destylowanej można, jak najbardziej, byle nie stała 20 lat na półce. Używam tak od dobrych kilkunastu lat podczas hobbystycznych napraw (nie wszystko rozpuszcza się chętnie w izopropanolu, szczególny problem jest z np. laptopami zalanymi colą czy innymi słodkimi napojami, niby się to rozpuszcza, a tak na prawdę to tylko lekko mięknie i "rozsmarowuje się" po PCB).PGR Mąkowarsko pisze: ↑pn maja 29, 2023 19:14 Wody do elektroniki bym nie używał, jedynie izopropanol.
Tylko ważne jest, by NAJPIERW umyć destylowaną (najlepiej by było w myjce ultrasonicznej, ale takowej jeszcze nie posiadam