Uziemienie słupów z kamerami
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Uziemienie słupów z kamerami
0
Witam wszystkich serdecznie
Może ktoś z Panstwa wypowie się w kwestii konieczności uziemienia 4m słupów metalowych, na których zamontowane mają być kamery monitoringu na farmie fotowoltaicznej.
Kamery na słupach zasilone bedą napięciem 48VDC i tylko takie napiecie dochodzi do słupa. Nie ma na nim innych urządzeń.
czy w takim przypadku jest jakiś sens uziemiania słupa?
Karol
Może ktoś z Panstwa wypowie się w kwestii konieczności uziemienia 4m słupów metalowych, na których zamontowane mają być kamery monitoringu na farmie fotowoltaicznej.
Kamery na słupach zasilone bedą napięciem 48VDC i tylko takie napiecie dochodzi do słupa. Nie ma na nim innych urządzeń.
czy w takim przypadku jest jakiś sens uziemiania słupa?
Karol
Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste,
precyzyjne i
nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to
działa...
- ISE.pl
- Ekspert
Re: Uziemienie słupów z kamerami
0
W tym przypadku nie ma takiej konieczności, chyba że owe słupy mają pełnić rolę masztów odgromowych, ale wtedy montaż kamery wymagałby specjalnych uchwytów - bezsensowny zabieg! Lepiej do celów "odgromówki" wykonać izolowany przewód odprowadzający zakończony iglicą z zachowaniem odstępu izolacyjnego. Uziemienie może być potrzebne jedynie do ochronnika przepięciowe go sygnału z kamery (jeżeli taki będzie przy kamerze), ale to nie musi być uziemienie słupa.
Człowiek uczy się całe życie i ...