Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem. "Grupa Elektrycy"Forum "Nie jestem elektrykiem"
domsat pisze: ↑czw wrz 07, 2023 20:49
Do marcin225
W projektowaniu stosujemy PN i inne przepisy. Oczywiście korzystamy z własnego doświadczenia i wiedzy. Jest jeszcze takie coś jak katalog dobrych praktyk w projektowaniu. Nie znasz go i dlatego piszesz o "widzimisiu projektanta". Jak będziesz wiedział o zasadach zawartych w tym katalogu to wrócimy do tematu.
Nie ma czegoś takiego jak katalog dobrych praktyk w projektowaniu Rozumiem , że jesteś projektantem Panie "Specjalisto od domków jednorodzinnych" ? (tak się tytułujesz na innym forum ...)
Zobaczyłeś gdzieś na spacerze być może pierwszy raz w życiu jak jest zrobiona instalacja oświetlenia ulicznego i teraz tu wszystkich na forum pouczasz jak to należy projektować...
Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste,
precyzyjne i
nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to
działa...
A czy YDY 2x2,5 jest dobry do zasilania czapki w II kl. izolacji.
Czy jak często się spotyka jest w peszelku lub rlce.
Słup ma CE, ale to nie podzespół elektryczny.
Producent na stronie nie ma zaleceń.
macbrz pisze: ↑ndz wrz 10, 2023 15:02
A czy YDY 2x2,5 jest dobry do zasilania czapki w II kl. izolacji.
Czy jak często się spotyka jest w peszelku lub rlce.
Słup ma CE, ale to nie podzespół elektryczny.
Producent na stronie nie ma zaleceń.
Teraz przetłumacz na język polski to co napisałeś.
Wstawiłem ten temat w celu pokazania jak wygląda przykładowe obecne oświetlenie uliczne. Ktoś to zaprojektował, inny sprawdził, wykonawca zainstalował i pewnie inspektor nadzoru też przy tym był. I co - kilku forumowiczów pozbawionych wyobraźni nie potrafiło przeczytać tego tematu ze zrozumieniem. [......]. Przypadkiem kilka dni temu na tej samej Trasie Górna, ale na odcinku już dawno czynnym zauważyłem pewną sytuację awaryjną związaną z latarnią. Zdjęcia i opis mogłoby się wszystkim przydać, ale nie umieszczę tego, aby nie narazić się na kolejne niemądre uwagi.