Wstępnie zakładam że problem rozwiązany bo od rana brak sygnału żeby coś było nie tak, więc już chyba tam nie wrócę. Ale ciekawi mnie Twój pomysł. Możesz coś niecoś zdradzić?
Zadziałanie wyłącznika S 16A, zagadka
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste,
precyzyjne i
nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to
działa...
- ISE.pl
- Ekspert
Re: Zadziałanie wyłącznika S 16A, zagadka
2
Obciazyc obwod takim samym pradem ale za pomaca innego odbiornika. Jesli wybije to problem jest z przewodem.
Moze byc tak, ze przewod po nagrzaniu sie robi zwarcie albo niepelne (o wiekszej impedancji) zwarcie np. prad zwarcia plynie tez po weglu powstalym z zniszczonej izolacji.
Takie uszkodzenie spotkalem, przyczyna bylo mechaniczne uszkodzenie przewodu w ktore dostala sie wilgoc i tam przy pierwszym zwarciu powstal wegiel z rozkladu materialu izolacji. Po jakims czasie sytuacje sie powtarzala. Jest to trudne do znalezienia, jesli szuka sie tuz po zwarciu to nawet miernikiem rezystancji izolacji ciezko znalezc - pomiary napieciem 500V wyjda dobrze, dopiero jak to miejsce znow sie zawilgoci to wtedy na mierniku izolacji bedzie widac spadej rezystancji izolacji.
Moze byc tak, ze przewod po nagrzaniu sie robi zwarcie albo niepelne (o wiekszej impedancji) zwarcie np. prad zwarcia plynie tez po weglu powstalym z zniszczonej izolacji.
Takie uszkodzenie spotkalem, przyczyna bylo mechaniczne uszkodzenie przewodu w ktore dostala sie wilgoc i tam przy pierwszym zwarciu powstal wegiel z rozkladu materialu izolacji. Po jakims czasie sytuacje sie powtarzala. Jest to trudne do znalezienia, jesli szuka sie tuz po zwarciu to nawet miernikiem rezystancji izolacji ciezko znalezc - pomiary napieciem 500V wyjda dobrze, dopiero jak to miejsce znow sie zawilgoci to wtedy na mierniku izolacji bedzie widac spadej rezystancji izolacji.
-
- Rozmówca
Re: Zadziałanie wyłącznika S 16A, zagadka
0
Nie zawsze moc grzałki maleje z wzrostem temperatury.
Zależy od tego jaki współczynnik temperaturowy ma element grzejny.
Metalowe elementy grzejne mają dodatni współczynnik temperaturowy rezystancji.
Ceramiczne elementy grzejne mają różne współczynniki w zależności od składu chemicznego ceramiki.
Węglowe elementy grzejne mają ujemny współczynnik temperaturowy rezystancji.
Zależy od tego jaki współczynnik temperaturowy ma element grzejny.
Metalowe elementy grzejne mają dodatni współczynnik temperaturowy rezystancji.
Ceramiczne elementy grzejne mają różne współczynniki w zależności od składu chemicznego ceramiki.
Węglowe elementy grzejne mają ujemny współczynnik temperaturowy rezystancji.