Spirala na przewodzie linii 110kV
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste,
precyzyjne i
nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to
działa...
- ISE.pl
- Ekspert
Re: Spirala na kablu
1
Rzeczywiście i żadna to nowość ! Może i kiedyś było na jakichś zajęciach, ale "nieużywane" z głowy wyleciało
. Jednak na sieciach Nn i Sn tego rozwiązania nie spotkałem.
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]

Człowiek uczy się całe życie i ...
Re: Spirala na kablu
0
Tłumiki mają zastosowanie głównie do lini napowietrznych WN i NN i bardzo ciężko spotkać je w SN, nie mówiąc o nN.
Wynika to przede wszystkim z różnicy w budowie przewodów i odległości między słupami.
Przy dużych odległościach między słupami, rośnie prawdopodobieństwo uszkodzenia przewodu, spowodowane zmęczeniem materiału, na skutek drgań eolskich.
Co do galopowania przewodów jest to "domena" niskich temperatur i głównie związane z tym, oblodzenie przewodów. To zjawisko nie występuje na "ciepłych terenach".
Wynika to przede wszystkim z różnicy w budowie przewodów i odległości między słupami.
Przy dużych odległościach między słupami, rośnie prawdopodobieństwo uszkodzenia przewodu, spowodowane zmęczeniem materiału, na skutek drgań eolskich.
Co do galopowania przewodów jest to "domena" niskich temperatur i głównie związane z tym, oblodzenie przewodów. To zjawisko nie występuje na "ciepłych terenach".