Jak ocenić wysokość żerdzi?

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
profus
Rozmówca
Rozmówca

Re: Jak ocenić wysokość żerdzi?

0
Post autor: profus »

Zamieść proszę fragment z podanymi Py dla słupa A.
Analizując istniejące sieci ze słupami A, i zastępując słupy wirowanymi, dochodziłem do wniosków (obliczenia dla nowych), że wytrzymałość istniejących jest w granicach jak wyżej napisałem.

Post Reklama Sklep dla Elektryków » dostępny teraz

Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste, precyzyjne i nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to działa...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Axster
Rozmówca
Rozmówca

0
Post autor: Axster »

profus pisze: pn wrz 18, 2023 14:52 Zamieść proszę fragment z podanymi Py dla słupa A.
Analizując istniejące sieci ze słupami A, i zastępując słupy wirowanymi, dochodziłem do wniosków (obliczenia dla nowych), że wytrzymałość istniejących jest w granicach jak wyżej napisałem.
Proszę
Załączniki
ZN rozkraka.jpg
ZN rozkraka.jpg (117.67 KiB) Przejrzano 1516 razy
profus
Rozmówca
Rozmówca

0
Post autor: profus »

Dzięki za info.
Potwierdza to moje szacunki.
Oczywiście w twojej tabeli ta wytrzymałość jest podana dla najbardziej niekorzystnego usytuowania, czyli przy odejściu od 180° w torze linii (czyli 90° wg przyjętych kątów w tabeli), a to zmienia charakter pracy słupa - siły wtedy działają na skręcenie, i zmniejsza to wytrzymałość słupa.
ODPOWIEDZ