domsat pisze: ↑ndz wrz 24, 2023 21:19
Jednak odesłałeś mnie do projektanta = sam nie wiesz co należy obliczać przy doborze wył. nadprądowych w przypadku stosowania ich w rozdzielnicach zasilanych z sieci miejskiej
Kolego, to że wiem jak dobrać taki wyłącznik, to jedno a to, że takie moje wyliczenia w świetle projektowym są nic nie warte - to drugie (nie mam uprawnień do projektowania), więc tą działkę zostaw tym, którzy tworzą liczący się dokument, czyli projekt.
domsat pisze: ↑ndz wrz 24, 2023 21:19
A tak mnie krytykowałeś za zastosowanie X Pole Home (6 kA) w rozdzielnicy przemysłowej.
Ciebie krytykuje za to że nie wiesz jak określić prąd zwarciowy upierając się, że 6kA wystarczy bo, zasilanie z sieci miejskiej a tenże prąd określasz na podstawie pomiaru L-PE - czyli działanie po omacku.
Poza tym, czy uważasz, że prąd zwarcia zależy tylko i wyłącznie od impedancji obwodu ??
Podpowiem koledze... 3-4lata temu po pewnym zdarzeniu zostałem poproszony o pomoc w domu prywatnym oddalonym od trafa (kwalifikacja 6kA w ciemno). W zabezpieczeniu przedlicznikowym zastosowane były 3x S301 C25A . Po tym zdarzeniu wyciągnąłem 2 w/w"esy", które były trwale "sklejone". Jak myślisz o jakim zdarzeniu mowa? I kolejne pytanie, czy wartość chronionych urządzeń w domu 1-rodzinnym można porównać z wartością urządzeń np. szwalni ?