Zasilanie budynku gospodarczego
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Zasilanie budynku gospodarczego
0
Witam mam kilka pytań coś nie coś potrafię i nie chce porad typu wezwij elektryka na pewno nie zrobię gorzej niż było.
W domu za licznikiem pojedyncze c25 na cały dom ale dziś nie o tym i c25 trzy fazowe na resztę (garaż, gniazdo 3 fazowe na domu i obora) na szczęście kabel zasilający oborę łatany co kawałek tym co było pod ręką w końcu się poddał.
Będzie położony yky trzy fazowy 4mm2 w arocie w sumie jakieś 35metrów, w domu chwilowo będzie tak jak było wpięte w c25 trzy fazowe i teraz
pytanie1 jak to powinno być zrobione w domu?
Myślałem zostawić zapas przewodu przy domu aby wejść nim przyszłościowo do rozdzielnicy w domu i dać oddzielne zabezpieczenia nadprądowe na garaż i oddzielne na oborę. Gdyż obecnie z c25 wychodzi jeden przewód na zewnątrz tylko przez ścianę i jest rozdzielony w takiej puszce na garaż gniazdo i oborę.
Pytanie 2 pewnie głupie Różnicówka powinna być w domu czy w oborze?
Pytanie 3 przewinął mi się jakiś wątek że RCD i spawarka nie idą w parze czy to prawda? Czy jeszcze jakieś inne urządzenia nie współpracuja z RCD?
W oborze na już mam zamiar dać tylko jakieś b16 na gniazdka i swiatło i może wyprowadzę gniazdo siłowe tylko jakie zabezpieczenie można dać c20?
Reszta będzie robiona lecz pewnie dopiero w zimę
(2silniki jeden około 5kw drugi może 2kw)póki co przedłużacz jak dotychczas.
W domu za licznikiem pojedyncze c25 na cały dom ale dziś nie o tym i c25 trzy fazowe na resztę (garaż, gniazdo 3 fazowe na domu i obora) na szczęście kabel zasilający oborę łatany co kawałek tym co było pod ręką w końcu się poddał.
Będzie położony yky trzy fazowy 4mm2 w arocie w sumie jakieś 35metrów, w domu chwilowo będzie tak jak było wpięte w c25 trzy fazowe i teraz
pytanie1 jak to powinno być zrobione w domu?
Myślałem zostawić zapas przewodu przy domu aby wejść nim przyszłościowo do rozdzielnicy w domu i dać oddzielne zabezpieczenia nadprądowe na garaż i oddzielne na oborę. Gdyż obecnie z c25 wychodzi jeden przewód na zewnątrz tylko przez ścianę i jest rozdzielony w takiej puszce na garaż gniazdo i oborę.
Pytanie 2 pewnie głupie Różnicówka powinna być w domu czy w oborze?
Pytanie 3 przewinął mi się jakiś wątek że RCD i spawarka nie idą w parze czy to prawda? Czy jeszcze jakieś inne urządzenia nie współpracuja z RCD?
W oborze na już mam zamiar dać tylko jakieś b16 na gniazdka i swiatło i może wyprowadzę gniazdo siłowe tylko jakie zabezpieczenie można dać c20?
Reszta będzie robiona lecz pewnie dopiero w zimę
(2silniki jeden około 5kw drugi może 2kw)póki co przedłużacz jak dotychczas.
Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste,
precyzyjne i
nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to
działa...
- ISE.pl
- Ekspert
Re: Zasilanie budynku gospodarczego
0
Na odpowiedzi na pytania typu "po co wincyj, jak starcy", nie chce mi się już odpowiadać.
Niestety, elektrycy nie mają szacunku do swojego zawodu i swojej wiedzy. Tacy np. Lekarze to najpierw biorą kasę za poradę (!) i co ciekawe mają szacunek w społeczeństwie. Na sugestię "Czy mogę wzionć pół dawki, bo tanij" pokazują drzwi, a elektrycy tłumaczą jak krowie na rowie że tak nie można.
Ale ze względu na kształt ...y chłop wziął ja do chałupy.
Więc tu i tu, bo baba tam będzie.
Jak to każdy w p0lsce jest ekspertem od wypadków lotniczych.
Czyli typowa p0lska gospodarka, aby do sianokosów, a potem się zobaczy.
Rzeczywiście, porada typu boli mię brzuch - Ić do doktura, niech łobaczy jest głupia.
Aż się boję sobie wyobrazić, co było czytając Twoje pytania.
Chwilowo już od piętnastu lat jest i działa.
Inwestycja rzeczywiście na miarę nowoczesnego gospodarstwa.
Zgodnie ze sztuką i wiedzą techniczną, na przykład: [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Na odpowiedzi na pytania typu "po co wincyj, jak starcy", nie chce mi się już odpowiadać.
Niestety, elektrycy nie mają szacunku do swojego zawodu i swojej wiedzy. Tacy np. Lekarze to najpierw biorą kasę za poradę (!) i co ciekawe mają szacunek w społeczeństwie. Na sugestię "Czy mogę wzionć pół dawki, bo tanij" pokazują drzwi, a elektrycy tłumaczą jak krowie na rowie że tak nie można.
Baba to stworzenie boże, powinna być w oborze.
Ale ze względu na kształt ...y chłop wziął ja do chałupy.
Więc tu i tu, bo baba tam będzie.
Wiejscy elektrycy powiedzą Ci, że tak się daje, bo tak się daje i też tak daję. Pięć łobur tak we wsi już ma.
Lokalizacja uszkodzeń kabli
Re: Zasilanie budynku gospodarczego
1
Ale to nie jest takie proste i i nie od tej strony się buduje instalacje.
Wpierw trzeba ustalić jaki rodzaj sieci zasilającej masz (prawdopodobnie TN-C), potem zebrać do kupy jakie urządzenia masz mieć podłączone, z tego wychodzi moc zainstalowana, potem obliczamy współczynnikiem moc zapotrzebowaną i dopiero dobieramy kable, przewody i zabezpieczenia.
To tak z grubsza i wcale nie ostatecznie.
Chociaż humor ci dopisuje i nie wkurzyłeś się za odpowiedź KonradOW.
Ale to nie jest takie proste i i nie od tej strony się buduje instalacje.
Wpierw trzeba ustalić jaki rodzaj sieci zasilającej masz (prawdopodobnie TN-C), potem zebrać do kupy jakie urządzenia masz mieć podłączone, z tego wychodzi moc zainstalowana, potem obliczamy współczynnikiem moc zapotrzebowaną i dopiero dobieramy kable, przewody i zabezpieczenia.
To tak z grubsza i wcale nie ostatecznie.