Czy sztuczna inteligencja może być przydatna dla Elektryków

Tytuł mówi wszystko za siebie. Prosimy jednak zachować umiar :)

Czy sztuczna inteligencja zastąpi Elektryków

Można wybrać tylko 1. opcję

Pokaż wyniki

MarcinRCD
Rozmówca
Rozmówca

Re: Czy sztuczna inteligencja może być przydatna dla Elektryków

0
Post autor: MarcinRCD »

Z punktu widzenia projektanta:
Biorąc pod uwagę obecne możliwości chatGPT to jest to bardzo przydatne narzędzie dla elektryków "biurowych", np. przy sporządzaniu wszelkiej maści wniosków (ostatnio posiłkowałem się chatem do opracowania oceny przedsięwzięcia do wniosku o dofinansowanie), maili (rozpisać jakiś problem techniczny laikowi dając trzy słowa na wejściu), w ogólności klepaniny, która zabiera wcale niemało czasu.
Trzeba z tego korzystać, bo lepiej się skupić na pożytecznych rzeczach w ciągu dnia, a takie głupoty zrobić przy pomocy chatu po 15 w pół godzinki, kiedy głowa już tak szybko nie pracuje. Istnieje zagrożenie dla ludzi będących obecnie w wieku szkolnym, że nie będą w stanie samodzielnie wygenerować schludnego i spójnego tekstu, ale czy ta obawa nie nasuwa skojarzeń z rolnikiem sprzed rewolucji przemysłowej, który był przerażony mechanizacją rolnictwa? :)

W odniesieniu do potencjalnych możliwości AI mam śmiałą wizję, w której w przestrzeni typu Revit projekty powstają na bazie odczytu myśli projektantów w czasie rzeczywistym na sesjach projektowych grupowych (w celu koordynacji międzybranżowej) oraz indywidualnych (w celu opracowania branżowych projektów warsztatowych). Oczywiście przestrzeń projektowa ma wgrane bazy z aktualnymi przepisami obowiązującymi na terenie inwestycji ergo pojawi się możliwość przenikania się kultur technicznych różnych krajów. Projektant w tej wizji jest od myślenia raczej koncepcyjnego i optymalizacyjnego oraz jak najlepszego zrozumienia potrzeb inwestora, a nie wikłania się w gąszczu przepisów.
Myślę, że 25 lat i podstawy techniczne do tego będą.
Pozdrawiam

Post Reklama Sklep dla Elektryków » dostępny teraz

Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste, precyzyjne i nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to działa...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca

0
Post autor: Fazowiec »

Kiedyś ludzie też się cieszyli, gdy wchodziły pierwsze maszyny parowe, że będą mniej pracować i mieć lżej w życiu i mieli, bo poszli na bezrobocie 😁.
A na poważnie, jeśli chodzi o projekty/schematy pewnie tak będzie, pytanie czy ceny przez to spadną czy może wzrosną, bo nie oszukujmy się i tak teraz większość jest na zasadzie kopiuj-wklej i są z błędami, a zapłacić trzeba bo "podpis się liczy" więc tak naprawdę nie ma znaczenia "od kogo projekt kupisz" i tak jest tylko na podkładkę.
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

0
Post autor: Luna.Vulpo »

ja bym się tak mocno nie sugerował tym co potrafi ChatGPT. To jest system ogólnego przeznaczenia. A jak coś jest do wszystkiego to.... Za to prędzej czy później powstaną specjalizowane do wyszukiwania norm, czy wstępnego projektowania a nawet weryfikowania projektów pod kontem norm. A człowiekowi zostanie sprawdzenie czy projekt zgadza się pod kontem wymagań klienta. I coś co kiedyś zajmowało tydzień teraz będzie zajmowało dniówkę.

Ale jeszcze nie teraz elektrycy projektanci nie zarabiają aż tyle by się opłacało inwestować w taki AI. ;) Przynajmniej na razie.
KonradOW
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny

0
Post autor: KonradOW »

@ElektrodaBot Jak zdobyć uprawnienia SEP? pisze: [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Poniżej znajduje się podstawowy przewodnik, który wyjaśnia, jak zdobyć uprawnienia SEP:
1. Wykształcenie: Początkowo, musisz mieć odpowiednie wykształcenie techniczne. To może być średnie lub wyższe wykształcenie techniczne o kierunku elektrycznym, elektroenergetycznym, elektronicznym lub pokrewnym.
2. Kursy: Następnie musisz ukończyć odpowiedni kurs, który jest zgodny z zakresem uprawnień, które chcesz uzyskać. Kursy mogą być organizowane przez różne instytucje, takie jak uczelnie techniczne, ośrodki szkoleniowe czy firmy prywatne. Ważne jest, aby kurs był akredytowany przez Urząd Dozoru Technicznego (UDT), który jest odpowiedzialny za nadzorowanie i certyfikowanie tych kursów.
3. Egzamin: Po ukończeniu kursu, musisz zdać egzamin. Egzamin składa się z części teoretycznej i praktycznej. Część teoretyczna obejmuje pytania wielokrotnego wyboru, a część praktyczna obejmuje zadania praktyczne, które musisz wykonać.
4. Uprawnienia: Jeśli zdasz egzamin, otrzymasz uprawnienia SEP. Uprawnienia są ważne przez 6 lat, po tym czasie musisz je odnowić, co najczęściej wiąże się z koniecznością ponownego zdania egzaminu.
5. Praktyka: Aby uzyskać uprawnienia o wyższym stopniu, musisz zdobyć odpowiednie doświadczenie praktyczne w zakresie, na który chcesz zdobyć uprawnienia.
Pamiętaj, że zdobycie uprawnień SEP jest procesem, który wymaga dużego zaangażowania i poświęcenia. Wymaga od Ciebie zdobywania wiedzy, zdobycia doświadczenia i ciągłego doskonalenia swoich umiejętności. Jednak jeśli jesteś naprawdę zainteresowany pracą w tej branży, to inwestycja ta z pewnością się opłaci. Powodzenia!

Twoje pytania dotyczą uprawnień SEP, ich roli w pracy elektryka oraz relacji między Stowarzyszeniem Elektryków Polskich a Służbą Elektroenergetyczną Polski. Postaram się odpowiedzieć na nie jak najbardziej szczegółowo.

Uprawnienia SEP są dokumentem potwierdzającym kwalifikacje osoby do pracy przy urządzeniach, instalacjach i sieciach elektroenergetycznych. Są one wymagane do pracy na stanowiskach, które wiążą się z eksploatacją, konserwacją, remontami, dozorem oraz projektowaniem i budową urządzeń elektrycznych.

Czy bez nich nie możesz pracować jako elektryk? Tak, to prawda. Bez odpowiednich uprawnień SEP nie jesteś w stanie legalnie podejmować wielu zadań związanych z pracą elektryka. Są one gwarancją dla pracodawcy, że posiadasz odpowiednią wiedzę i umiejętności do bezpiecznego i efektywnego wykonywania swoich obowiązków.

SEP, czyli Służba Elektroenergetyczna Polski, jest odpowiedzialna za sprawdzanie czy osoby pracujące przy urządzeniach, instalacjach i sieciach elektroenergetycznych posiadają odpowiednie uprawnienia. Kontrole te mogą być przeprowadzane podczas rutynowych inspekcji w miejscu pracy lub w przypadku zgłoszenia naruszenia przepisów.

Co do relacji między Stowarzyszeniem Elektryków Polskich a Służbą Elektroenergetyczną Polski - obie te organizacje mają różne cele i zadania, ale obie działają na rzecz bezpieczeństwa i rozwoju branży elektroenergetycznej w Polsce. Stowarzyszenie Elektryków Polskich jest organizacją zrzeszającą profesjonalistów z branży, której celem jest promowanie nauki, techniki i kultury w dziedzinie elektrotechniki i energetyki. Natomiast Służba Elektroenergetyczna Polski jest organem wykonawczym w zakresie nadzoru technicznego nad urządzeniami, instalacjami i sieciami energetycznymi.

Co do porównania uprawnień, to nie są one wydawane przez Stowarzyszenie Elektryków Polskich. Uprawnienia SEP, o których mówimy, są wydawane przez Służbę Elektroenergetyczną Polski i są one wymagane do wykonywania różnych zadań w branży energetycznej. Uprawnienia takie jak te przyznawane przez Stowarzyszenie Elektryków Polskich mogą być dodatkowym atutem, ale nie zastąpią uprawnień SEP.
Lokalizacja uszkodzeń kabli
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

0

KonradOW pisze: śr wrz 27, 2023 19:28
@ElektrodaBot Jak zdobyć uprawnienia SEP? pisze: [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Poniżej znajduje się podstawowy przewodnik, który wyjaśnia, jak zdobyć uprawnienia SEP:
...
A co to ma do tematu?
KonradOW
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny

0

Luna.Vulpo pisze: wt paź 03, 2023 13:34 A co to ma do tematu?
A to, że wypowiedź została wygenerowana całkowicie przez sztuczną inteligencję.
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

0

KonradOW pisze: śr paź 04, 2023 6:11 A to, że wypowiedź została wygenerowana całkowicie przez sztuczną inteligencję.
zacytował kol. odpowiedź bez żadnego swojego komentarza. Zatem co kol. chciał dodać do tematu? że Generatywne wstępnie przetrenowane modele językowe mają halucynacje? no mają. Ale GTP to nie jedyne SI. A i GTP może być przetrenowany odpowiednim zbiorze danych i liczba halucynacji dramatycznie spada.

A teraz kilka cytatów ode mnie:

Pytanie: gdzie powinno się dokonywać podziału PEN?
Podział PEN (Prawo Ewidencji Naukowej) odnosi się do sposobu, w jaki autorzy artykułów naukowych i prac badawczych przypisują źródła i cytują wcześniejsze prace. Poprawny podział PEN jest kluczowy w celu uniknięcia oskarżeń o plagiat i zapewnienia prawidłowej dokumentacji źródeł. Oto kilka wskazówek dotyczących tego, gdzie i jak dokonywać podziału PEN: [...]
czyli w ogóle nie zrozumiał pytania. Ale jak zadałem pytanie: gdzie powinno dokonać się podziału przewodu PEN w układzie TN-CS?
W układzie TN-CS (Terre-Neutre, Combined System), który jest jednym z typów systemów elektroenergetycznych używanych w instalacjach elektrycznych, przewód PEN (Protective Earth Neutral) jest przewodem, który pełni rolę neutralnego i ochronnego (ziemnego) w jednym. W takim układzie przewód PEN jest używany do prowadzenia prądu neutralnego z obwodów elektrycznych i jednocześnie do zapewnienia ochrony przed zwarciem lub przepięciem.

Podział przewodu PEN w układzie TN-CS jest normalnie dokonywany w punkcie, gdzie przewód TEN (terenowy lub ziemi) jest podłączony do systemu zasilania elektrycznego. TEN to przewód, który jest połączony z uziemieniem i zapewnia bezpieczne odprowadzenie prądu zwarcia do ziemi. Przewód TEN nie jest używany do przewodzenia prądu normalnego, tylko w sytuacjach awaryjnych.

W przypadku podziału przewodu PEN, należy skonsultować się z odpowiednim organem regulacyjnym lub specjalistą ds. elektryki, aby dowiedzieć się, jakie procedury i wymagania obowiązują w danym regionie lub kraju. W zależności od miejscowych przepisów i przemysłowych standardów, procedury podziału PEN mogą się różnić. W niektórych przypadkach może to być zadanie dla kwalifikowanego elektryka lub inżyniera elektryka.

Podział przewodu PEN jest często wykonywany w celu zapewnienia bezpieczeństwa i zgodności z przepisami dotyczącymi instalacji elektrycznych oraz zapewnienia właściwego funkcjonowania układu TN-CS. Niezależnie od tego, zawsze należy przestrzegać miejscowych przepisów i wytycznych dotyczących elektryczności oraz skonsultować się z odpowiednimi organami lub specjalistami w dziedzinie elektryki.
podkreślenia moje.

I dodatkowo: gdzie jest to opisane w normach obowiązujących w Polsce?
W Polsce opis podziału przewodu PEN (Protective Earth Neutral) w układzie TN-CS (Terre-Neutre, Combined System) jest regulowany przez normy i przepisy elektroenergetyczne. Kluczową normą, która reguluje układy elektroenergetyczne, w tym TN-CS, jest PN-EN 60364-4-41 "Instalacje elektryczne o napięciu znamionowym nie większym niż 1000 V cz. 4-41: Ochrona przeciwwybuchowa – Ochrona przeciwwybuchowa w zakresie gałęzi przemysłu 4 – Ochrona urządzeń, układów i sieci", w skrócie znanej jako część 4-41 normy PN-EN 60364.

W tej normie znajdziesz szczegółowe wytyczne dotyczące układów TN, w tym TN-CS. Opisuje ona wymagania dotyczące ochrony przeciwporażeniowej, ochrony przeciwpożarowej i innych aspektów bezpieczeństwa elektrycznego w instalacjach TN-CS. Rozdział 411 normy PN-EN 60364-4-41 jest poświęcony właśnie układom TN-CS i zawiera informacje na temat rozmieszczenia i podziału przewodu PEN oraz innych kwestii związanych z tym układem.

Warto również zwrócić uwagę na Kodeks Budowlany, który reguluje wiele aspektów związanych z budynkami, w tym instalacjami elektrycznymi. W Polsce Kodeks Budowlany stanowi podstawę prawowitą dla projektowania i budowy obiektów budowlanych, w tym instalacji elektrycznych.

Aby dokładnie poznać przepisy dotyczące podziału przewodu PEN w układach TN-CS obowiązujące w Polsce, warto skonsultować się z lokalnymi organami regulacyjnymi ds. budowlanych i energetycznych oraz zawsze kierować się aktualnymi wersjami norm i przepisów. Może również pomóc skonsultowanie się z odpowiednim inżynierem elektrykiem lub specjalistą ds. elektryki, którzy posiadają wiedzę na ten temat i mogą dostarczyć konkretne informacje w kontekście danej instalacji.
wg mnie przewaga nad wyszukiwarką google'a znacząca.

A i przypominam. To jest wersja za darmo, co jak rozumiem kol. się nie mieści w głowie, bo lekarze to na dzień dobry pinądze wołajo. ;)
profus
Rozmówca
Rozmówca

0
Post autor: profus »

Luna.Vulpo pisze: pt paź 06, 2023 8:30...

wg mnie przewaga nad wyszukiwarką google'a znacząca.

A i przypominam. To jest wersja za darmo, co jak rozumiem kol. się nie mieści w głowie, bo lekarze to na dzień dobry pinądze wołajo. ;)
A skąd wiesz, że ID podał ci poprawne i obowiązujące normy. I skąd wiesz, że odpowiedź na pytanie to nie bełkot?
Bo znasz odpowiedzi i potrafisz je zweryfikować.
To po co ci taka odpowiedź?
Chyba nie po to, żeby pomyśleć "jaka ta ID mądra, zupełnie jak ja".
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

0

profus pisze: pt paź 06, 2023 9:32 A skąd wiesz, że ID podał ci poprawne i obowiązujące normy. I skąd wiesz, że odpowiedź na pytanie to nie bełkot?
A stąd skąd wiem, że to co jest napisane na stronach co mi Google pokaże i stąd skąd wiem, że w książkach jest napisane poprawnie, czyli znikąd. Mam umiarkowane lub duże zaufanie do źródeł i w razie czego zajrzę do podanej normy. Niezależnie czy to strona bezel wskazana przez google'a, czy książka czy odpowiedź z GPT czy z innej specjalizowanej SI, która może podać źródła.

Takie SI nie zastąpi całkiem elektryka czy innego specjalistę, bo jakąś wstępną wiedzę trzeba mieć. Ale będzie znaczącym ułatwiaczem.
KonradOW
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny

0

Luna.Vulpo pisze: pt paź 06, 2023 8:30 bo lekarze to na dzień dobry pinądze wołajo.
A tera ja jezdem inwestor, domku we wsi, chociaż dużo w mieście żyłem.
Panie, czat dżpiti mi powiedział, że podział PEN to u tych magistrów, szpadel im trza dać i do roboty prawdziwej pogonić.
On mi powiedział, że pienć pszewodów ma być od systemu, czyli od licznika. Zara się go zapytam, po co takie grube.
Tłumacz mię pan, dla czego chcesz mię pan naciągnąć na takie grube przewody, 10 mm2! On jest mondżejszy
A rzeczywiście, normi to jakieś przeciwwybuchowe, a u mnie nic takiego przecież nie ma, więc nie trzeba ich stosować.
Luna.Vulpo pisze: pt paź 06, 2023 16:13 bo jakąś wstępną wiedzę trzeba mieć
Panie elektryk, pan jesteś zwykły elektryk-naciongacz, ja wstępnie trochę żem czytał w internetach co latają pod eternitem.
Tłumacz co tak drogo, za co tyle moich chcesz piniendzy. Tylko normi i psiepisi, i tylko mów mi prosto!
Luna.Vulpo pisze: pt paź 06, 2023 16:13 innej specjalizowanej SI, która może podać źródła.
A tymczasem podane źródła:
PN-EN 60364-4-41 "Instalacje elektryczne o napięciu znamionowym nie większym niż 1000 V cz. 4-41: Ochrona przeciwwybuchowa – Ochrona przeciwwybuchowa w zakresie gałęzi przemysłu 4 – Ochrona urządzeń, układów i sieci"
ODPOWIEDZ