Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

Prostowniki, zasilacze, przetwornice, falowniki, stabilizatory oraz pozostałe urządzenia elektroniczno-energetyczne
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
neli303
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: wt paź 24, 2023 10:27

Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

0
Post autor: neli303 »

Dzień dobry.
Chciałbym się poradzić w sprawie zabezpieczenia odbiorników instalacji elektrycznej przed chwilowymi spadkami napięcia.
Dokładniej sprawa wygląda tak, że jest kotłownia na palet - duża ok. 300kW mocy grzewczej no i steruje nią komputer, który jakiś czas temu uległ uszkodzeniu prawdopodobnie z powodu chwilowych spadków napięcia w sieci. Takie spadki zdarzają się dość często w tym miejscu i po takim piku w sieci komputer się resetuje i kotłownia staje, potem trzeba ją uruchomić ręcznie od nowa. Właściciele chcą zabezpieczyć to jakoś by zakłócenia z sieci nie wpływały na pracę kotłowni.

Czy taki stabilizator napięcia przyniesie pożądany efekt?
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]

Bo problemem jest to, że komputer nie jest zasilany z sieci, tylko z płyty sterowniczej, a do niej doprowadzone jest zasilanie trzema fazami.
Obrazek

A cała kotłownia zasilana jest z tej rozdzielnicy:
Obrazek

Zdaję sobie sprawę, że najlepszym sposobem byłby UPS, a czy są jakieś alternatywy?

Post Reklama Szkolenia PROTON+ » dostępny teraz

Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
ISE.pl/szkolenia
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
Awatar użytkownika
elmontjs
Ekspert
Ekspert
Posty: 2905
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

0
Post autor: elmontjs »

Chcesz zabezpieczyć instalację przed nagłymi spadkami napięć (tzw. flicker), czy przed długotrwałym spadkiem napięcia ?
Stabilizator, który przedstawiłeś nie koniecznie będzie sobie radził z flickerami, bo ma długi czas opóźnienia (6 sek), więc w tym wypadku lepszy będzie UPS "bezprzerwowy".
Poza tym dla nas nie jest istotna moc grzewcza a moc elektryczna sterowników kotłowni i to do niej musisz się odnieść dobierając stabilizator lub UPS (15000VA wydaje mi się mocno przesadzoną mocą jak na stabilizator).
Człowiek uczy się całe życie i ...
KonradOW
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 262
Rejestracja: pn paź 11, 2021 9:53

Re: Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

0
Post autor: KonradOW »

Tak sobie czytam:
neli303 pisze: wt paź 24, 2023 10:54że jest kotłownia na palet - duża ok. 300kW mocy grzewczej no i steruje nią komputer,
Taka trochę większa niż w domu jednorodzinnym, po prostu duży kociołek?
neli303 pisze: wt paź 24, 2023 10:54 daję sobie sprawę, że najlepszym sposobem byłby UPS, a czy są jakieś alternatywy?
Dopytuję się, bo nie wiem w jakim kierunku chciałbyś "alternatywnić", a jedynie przychodzi mi oczywisty kierunek i jedyny słuszny w budownictwie czyli cena.
Lokalizacja uszkodzeń kabli
neli303
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: wt paź 24, 2023 10:27

Re: Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

0
Post autor: neli303 »

elmontjs pisze: wt paź 24, 2023 15:45 Chcesz zabezpieczyć instalację przed nagłymi spadkami napięć (tzw. flicker), czy przed długotrwałym spadkiem napięcia ?
Przed nagłymi spadkami napięcia i mikrosekundowymi przerwami w zasilaniu.
elmontjs pisze: wt paź 24, 2023 15:45 Poza tym dla nas nie jest istotna moc grzewcza a moc elektryczna sterowników kotłowni
Zgadza się, dlatego jutro podjadę tam i spiszę parametry. Moc grzewczą podałem tak tylko dla wyobrażenia sobie, że to nie mała domowa kotłownia tylko spora, która ogrzewa całe osiedle. No i tam są dwie duże pompy 3-fazowe, a jeśli miałbym tam wpiąć UPS, albo stabilizator to na zasilanie całej kotłowni a nie tylko komputera, z tego względu, że komputer jest zasilany z płyty sterowniczej, która też steruje pompami i całym osprzętem kotła, a do niej dochodzi zasilanie 3-fazowe.
KonradOW pisze: wt paź 24, 2023 15:50 Dopytuję się, bo nie wiem w jakim kierunku chciałbyś "alternatywnić", a jedynie przychodzi mi oczywisty kierunek i jedyny słuszny w budownictwie czyli cena.
No w zasadzie tak, bo UPS na 3fazy kosztuje już grubo:
[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Ale jutro jeszcze tam podjadę i zweryfikuję szczegóły.
KonradOW
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 262
Rejestracja: pn paź 11, 2021 9:53

Re: Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

1
Post autor: KonradOW »

neli303 pisze: wt paź 24, 2023 19:31 że to nie mała domowa kotłownia tylko spora, która ogrzewa całe osiedle.
Czyli tak - mamy ważny i duży odbiór zasilający dużą ilość odbiorców i próbujemy zmniejszyć koszty myśląc, co by tu zrobić, żeby było tanio, a dobrze. A najlepiej tak tanio, jakby to do pompki wody w oczku przed chałupą.
Niestety, musisz chyba zabrać trochę prezesowi z nowoczesnego dyzajnu i niemieckiej technologii kosmicznej, a także nieziemskiej linii nadwozia - nie kupi sobie nowego samochodu, a kupi UPSa, żeby babciom było ciepło w różne przyziemne części ciała.
Lokalizacja uszkodzeń kabli
Awatar użytkownika
elmontjs
Ekspert
Ekspert
Posty: 2905
Rejestracja: pn maja 31, 2010 15:36
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

1
Post autor: elmontjs »

neli303 pisze: wt paź 24, 2023 19:31 No i tam są dwie duże pompy 3-fazowe, a jeśli miałbym tam wpiąć UPS, albo stabilizator to na zasilanie całej kotłowni a nie tylko komputera, z tego względu, że komputer jest zasilany z płyty sterowniczej, która też steruje pompami i całym osprzętem kotła, a do niej dochodzi zasilanie 3-fazowe.
...no, temat jest dość poważny i nie liczyłbym, że załatwisz go za przysłowiową złotówkę. Moim zdaniem UPS do podtrzymania i zapewnienia prawidłowego zasilania komputera i sterowników a na resztę urządzeń wypadałoby dobrać agregat prądotwórczy.
Stabilizator o którym wcześniej pisałeś nie zaspokoi Waszych oczekiwań w żadnym z przedstawionych przez Ciebie problemów
Człowiek uczy się całe życie i ...
neli303
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: wt paź 24, 2023 10:27

Re: Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

0
Post autor: neli303 »

KonradOW pisze: wt paź 24, 2023 20:22 Niestety, musisz chyba zabrać trochę prezesowi z nowoczesnego dyzajnu i niemieckiej technologii kosmicznej, a także nieziemskiej linii nadwozia - nie kupi sobie nowego samochodu, a kupi UPSa, żeby babciom było ciepło w różne przyziemne części ciała.
Podoba mi się Twój punkt widzenia :)
elmontjs pisze: wt paź 24, 2023 22:41 ...no, temat jest dość poważny i nie liczyłbym, że załatwisz go za przysłowiową złotówkę. Moim zdaniem UPS do podtrzymania i zapewnienia prawidłowego zasilania komputera i sterowników.
Dokładnie tak jak mówisz.
elmontjs pisze: wt paź 24, 2023 22:41 Stabilizator o którym wcześniej pisałeś nie zaspokoi Waszych oczekiwań w żadnym z przedstawionych przez Ciebie problemów
No właśnie tak czułem.

Dziękuję Panowie za wsparcie.
Zaproponuję Pani prezes UPS-a i rozwinę o możliwość instalacji agregatu.
Dam znać jak się to potoczy.
Dziękuję i pozdrawiam ;)
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 825
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

1
Post autor: domsat »

Autorze tematu jak i wypowiadający się - nie przyszło Wam do głowy, aby wpierw próbować usunąć przyczynę spadków napięć ?
neli303
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 4
Rejestracja: wt paź 24, 2023 10:27

Re: Jak zabezpieczyć kotłownię przed chwilowymi spadkami napięcia?

0
Post autor: neli303 »

Przyszło, kilka razy zgłaszano że są zakłócenia w sieci, ale ludzie z Enegri nie byli w stanie usunąć przyczyny - taką informację mi przekazano.
ODPOWIEDZ