Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

Projektowanie, budowa i eksploatacja urządzeń, maszyn, sieci i instalacji elektroenergetycznych
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 370
Rejestracja: czw wrz 29, 2022 17:31

Re: Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

0
Post autor: Fazowiec »

domsat pisze: czw paź 26, 2023 20:59 Kol. Fazowiec napisał:
"Jeśli gdzieś chcesz dać T2, to wcześniej musisz mieć T1 czyli patrz na początek mojego postu."
Błąd - T1 musisz dać tylko tam gdzie jest on wymagany. Są instalacje, gdzie wystarczy T2.
Reasumując, w obiektach:
- niewymagających T1 montujesz T2 za przełącznikiem
- jeśli musi być T1 to montujesz go przed przełącznikiem, a T2 j/w
Uwaga - to jest spore uproszczenie, ale w obiektach typu domek, mała firma, bo pewnie takie Cię interesują, to się to sprawdza w praktyce.
Przestań wypisywać bzdury w każdym temacie, ośmieszyłeś się w jednym z tematów, rozdzielnicą "własnej produkcji" i teraz próbujesz błysnąć w każdym innym, przepisywaniem tekstów z internetu, których nie rozumiesz, bo nie masz wiedzy, a już Twoje "...sprawdza się w praktyce...", możesz schować między bajki.
Jaki warunek musi być spełniony aby można zainstalować tylko T2 ?
To, że przeczytałeś, że dopuszcza się nie stosowanie T1 przy liniach kablowych i braku LPS, nie znaczy, że nie trzeba, bo żeby tak było, to trzeba, to udowodnić obliczeniami, o których nie masz bladego pojęcia, a czym kończy się wykonawstwo na zasadzie Twoich "dobrych praktyk", udowodniłeś już w swoim temacie.
Montowanie LPS/SPD bez konkretnego projektu/obliczeń i jeszcze na zasadzie, że czegoś nie trzeba, jest "sztuką dla sztuki".
Myślisz, że jak ktoś ma linię kablową i brak odgromówki i uderzy piorun blisko domu, to samo T2 go ochroni.
Zastanowiłeś się choć przez chwilę, jaka jest praktyczna różnica między 8/20us, a 10/350us, poza tym co zobaczyłeś na wykresie w necie albo dlaczego mówi się już o zwiększeniu min. Iimp z 12,5kA do 25kA ?

Post Reklama Sklep dla Elektryków » dostępny teraz

Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste, precyzyjne i nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to działa...
ISE.pl
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 825
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

0
Post autor: domsat »

Kol. Fazowiec - to Ty sam ośmieszasz się takimi wywodami j/w. Sam masz blade pojęcie o praktyce, tej dobrej ! Wypisujesz różne wyrwane z kontekstu informacje o ochronie przeciwprzepięciowej a pytającemu nie udzieliłeś żadnej rozsądnej porady. Chcesz narażać zleceniodawców na zbędne wydatki i wszędzie wstawiać T1 25 kA ? Pewnie Twoja wiedza na ten temat pochodzi z osławionego opracowania dla ubezpieczycieli. Pochwal się tymi swoimi obliczeniami na konkretnym przykładzie.
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 370
Rejestracja: czw wrz 29, 2022 17:31

Re: Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

0
Post autor: Fazowiec »

Przecież proponowałem Ci już realne spotkanie z transmisją na żywo dla forumowiczów, z wykonywania obliczeń projektowych, bez pomocy internetu, telefonu czy kalkulatora, żeby Ci udowodnić, że bez przepisywania z internetu nie posiadasz odpowiedniej wiedzy, jaką sobie przypisujesz i jak próbujesz pouczać innych, to stchórzyłeś więc daruj sobie.
Nie muszę się tu niczym "chwalić", bo nie jestem żadnym wyjątkiem, a mądrzejsi ode mnie już dawno opracowali wytyczne, które wystarczy tylko zrozumieć.
A autorowi udzieliłem odpowiedzi na tyle na ile poddał szczegółów.
Zresztą nie raz kol. Luna.Vulpo, jak i my, o coś pytał i dobrze wie o co chodzi i jak coś potrzebuje więcej, to się dopytuje, jak każdy z nas.
Tyle w temacie, chcesz być traktowany poważnie, to traktuj innych poważnie, jak Ci zwrócił moderator uwagę w innym wątku.
Ostatnio zmieniony pt paź 27, 2023 15:01 przez Fazowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 825
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

0
Post autor: domsat »

Gdzie to było wpisane:
"Przecież proponowałem Ci już realne spotkanie z transmisją na żywo dla forumowiczów, z wykonywania obliczeń projektowych, bez pomocy internetu, telefonu czy kalkulatora"
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 370
Rejestracja: czw wrz 29, 2022 17:31

Re: Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

0
Post autor: Fazowiec »

W wątku założonym przez Ciebie, gdzie próbowałeś udwodnić, za pomocą miernika do pomiarów 1f, że zmierzony nim prąd zwarcia, to największy, jaki może wystąpić w przemysłowej instalacji 3f.

viewtopic.php?t=21372&start=50

Strona 6, 5-ty post od góry.
Awatar użytkownika
opornik
Ekspert
Ekspert
Posty: 3502
Rejestracja: śr lip 23, 2003 22:01
Lokalizacja: Tarnów

Re: Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

0
Post autor: opornik »

Kolego @domsat, znowu podpadasz. Nawet nie pamiętasz co i gdzie napisałeś. Żółta kartka.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku.
Karta Ratownicza
Wykidajlo
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 37
Rejestracja: sob lut 05, 2022 17:12

Re: Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

0
Post autor: Wykidajlo »

Fazowiec pisze: pt paź 27, 2023 10:39 Jaki warunek musi być spełniony aby można zainstalować tylko T2 ?
To, że przeczytałeś, że dopuszcza się nie stosowanie T1 przy liniach kablowych i braku LPS, nie znaczy, że nie trzeba, bo żeby tak było, to trzeba, to udowodnić obliczeniami
Czy mógłbyś proszę rozwinąć temat do jakich obliczeń się odnosisz? Z tego co wiem to zgodnie z PN-HD_60364-5-534_2016 w przypadku linii kablowej i braku zewnętrznego LPS, ogranicznik T2 jest wystarczający, ale być może o czymś nie wiem.
SPD.png
SPD.png (128.65 KiB) Przejrzano 1331 razy
Pozdrawiam
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 825
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

0
Post autor: domsat »

Do kol. Fazowiec:
- odpowiedz na pytanie kol. Wykidajło, który przytoczył nieznany Ci fragment PN, warto byś też zaznajomił się z opracowaniami firm produkujących ograniczniki przepięć i dowiedziałbyś się, że T1 nie jest zawsze wymagany
- piszesz „Montowanie LPS/SPD bez konkretnego projektu/obliczeń…” a sam sobie przeczysz w temacie
(333) SPD ogranicznik przepięć w starej instalacji - Czy można? - ISE.pl
w którym nic nie wspominasz o projekcie i obliczeniach i doradzasz w stylu „Daj Pan… i będziesz Pan zadowolony”
- odnośnie Twoich innych uwag dot. mojej osoby to zajmę stanowisko ale nie w tym wątku
domsat
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny
Posty: 825
Rejestracja: wt wrz 02, 2003 20:04
Lokalizacja: Łódź

Re: Czy ogranicznik przepięć powinien być za czy przed przełącznikiem zasilania?

1
Post autor: domsat »

Do kol. Fazowiec – z Twojej strony cisza odnośnie ostatniego wpisu
Natomiast Twoją propozycję jakiegoś starcia na żywo to wtedy oczywiście zignorowałem = zapomniałem o niej ! Dlaczego – krótko:
1. nie jesteś dla mnie żadnym partnerem, bo reprezentujesz niższy poziom kultury. Z wiedzą też krucho. Usiłujesz obrazić mnie w każdej odpowiedzi, ale te Twoje wypowiedzi to spływają po mnie jak woda po kaczce
2. obliczanie prądów zwarcia jest zbędne w prostych instalacjach i mnie to nie interesuje, bo będąc w moim wieku szkoda mi czasu na niepotrzebne sprawy
3. bez Internetu, smartfona, kalkulatora ? Na piechotę a może suwakiem. To żarty. Ja posługuję się kalkulatorem od 1975 r. Internet mam od 2000 r.
Weź sobie do serca ten cytat:
„To zdumiewające, skąd ludzie biorę tyle negatywnej energii, aby starać się zrobić przykrość innym osobom. Jakie muszą mieć smutne i puste życie"
I daruj sobie odpowiedzi, bo szkoda mi na to czasu na dalsze wpisy na forum.
Do kol. Opornik:
Czy umiesz czytać ze zrozumieniem, bo – cytuję Ciebie:
„Nawet nie pamiętasz co i gdzie napisałeś”
A przecież to nie ja pisałem tylko Fazowiec pisał do mnie, więc sam sobie daj żółtą kartkę
ODPOWIEDZ