Pomiary zespołów prądotwórczych
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Program CADise powstał, aby tworzenie schematów elektrycznych było proste,
precyzyjne i
nie wymagało wiele czasu. Pobierz wersję demonstracyjną i zobacz jak to
działa...
- ISE.pl
- Ekspert
Re: Pomiary zespołów prądotwórczych
0
A teraz:
Jak dotąd nie wykazałeś ani jednego odstępstwa od wymogu zachowania czasu wyłączenia drugiego zwarcia, więc nie ma co pisać o "jeszcze jednym"- można jedynie zastosować inne środki ochrony przeciwporażeniowej niż SWZ a obniżenie napięcia dotykowego (przy uszkodzeniu izolacji) poniżej wartości bezpiecznej jest jednym z takich środków.
A teraz:
To ja Cię poproszę, żebyś taki wywód wyprowadził. Mam sporą bazę danych wraz z kompletem pomiarów przenośnych agregatów używanych w samochodach ratowniczych (do 7,5 kW) ; napisz tylko jaki chcesz i jakie ma mieć zabezpieczenia (nie mam tylko żadnego wyposażonego w IMD, bo nie bardzo stać na nie służby ratownicze), wyślę ci tu dokładne zdjęcia wraz z tabliczką znamionową i napisz jakie chcesz pomiary (mam kompletne do każdego) - chętnie to zobaczę. Weź też pod uwagę fakt, że urządzenia zasilane z takich agregatów podłączane są najczęściej przez przedłużacz "bębnowy" z przewodem PE o długości 25-50m.
Człowiek uczy się całe życie i ...
0
A teraz wrócę jeszcze na moment do wewnętrznego nakazu bezsensownego uziemienia agregatów w służbach ratowniczych. Zobaczcie do jakich absurdów dochodzi (nie ubliżając Panom Strażakom - oni mają wiedzę na inny temat z którego ja jestem zielony). Nikt nie chce przyjąć do wiadomości, że można prace agregatów rozwiązać dużo lepiej i sprawniej. Poniżej krótki wycinek z forum "strażak.pl". Całość tutaj: [Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
- Załączniki
-
- forum strażaków.JPG (68.65 KiB) Przejrzano 2090 razy
-
- Rozmówca
0
Witam. Dawno nie zaglądałem i za to przepraszam. Temat pomiarów w MON powrócił. Pomiary mobilnego warsztatu B1-SAM na Starze 266. Według schematu instalacja typowe TN-C instalacja 4 przewodowa. Pomiary według mnie to ciągłość przewodów ochronnych PEN, Riso całego nadwozia, plus pomiar transformatora zasilającego prostownik 220V/12V. Te sprawy są oczywiste. Ale samoczynne wyłączenie zasilania. Zależy z jakiego źródła nadwozie będzie zasilane. Czy z agregatu gdzie źródło ma miękką charakterystykę czy z sieci gdy charakterystyka jest sztywna. Oczywiście zabezpieczenie stanowią wkładki topikowe. Panowie jakieś rady mile widziane.
0
Ale problem polega na tym, że zawsze było dobrze a teraz ktoś miesza i chce wprowadzić inne środki.
Nie upieraj się przy SWZ - nie wyjdzie...dla agregatu prawie na pewno a dla zasilania z sieci, to loteria.gregus.ss75 pisze: ↑czw lis 09, 2023 19:38 Ale samoczynne wyłączenie zasilania . Zależy z jakiego źródła nadwozie będzie zasilane . Czy z agregatu gdzie źródło ma miękką charakterystykę czy z sieci gdy charakterystyka jest sztywna
Ale problem polega na tym, że zawsze było dobrze a teraz ktoś miesza i chce wprowadzić inne środki.
0
-
- Rozmówca