[Link jest zablokowany dla Gości. Zaloguj się!]
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale c-KOB, czyli elektroniczna wersja ma już być obowiązkowa od 2023. W terminie 7 dni od przeglądu muszą w niej dokonać wpisu osoby wykonujące przegląd (czyli my-elektrycy też). Jak dobrze zrozumiałem, musimy założyć konto, żeby móc w przyszłości dostać możliwość dostępu do c-KOB.
Masz rację. Trzeba ludziom mówić, że "pomiary" to tylko niepotrzebnie wydane piniendze. Elektryk to oszust i naciągacz. Przecież widać, że światło się świeci, a radio gra. Co to więcej trzeba?
A ust. 1 pkt 1 lit. a2. Obowiązek kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, nie obejmuje
właścicieli i zarządców:
1) budynków mieszkalnych jednorodzinnych;
2) obiektów budowlanych:
a) budownictwa zagrodowego i letniskowego,
b) wymienionych w art. 29 ust. 1 i 2, z wyłączeniem sieci gazowych.
Cicho, cicho, niech wiedzą tylko ubezpieczyciele.1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu
technicznego:
a) elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy
atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas
użytkowania obiektu,
Przecież wpisy są dokonywane regularnie na koniec budowy. Osoby z UprBud są przecież łucicwe i nie poświadczą nieprawdy w celu odniesienia korzyści majątkowej.
Z tymi przeglądami to już taki stan w PB jest chyba od roku.elmontjs pisze: ↑czw gru 29, 2022 19:20Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale c-KOB, czyli elektroniczna wersja ma już być obowiązkowa od 2023. W terminie 7 dni od przeglądu muszą w niej dokonać wpisu osoby wykonujące przegląd (czyli my-elektrycy też). Jak dobrze zrozumiałem, musimy założyć konto, żeby móc w przyszłości dostać możliwość dostępu do c-KOB.
Kolejną ciekawostką, którą zauważyłem, to zniknął zapis o wyłączeniu budynków 1-rodzinnych z obowiązku przeglądów 5-letnich.
...to wciążciąż wielkie zaskoczenie w kolejnych obiektach w których wykonuje przeglądy. Tylko jeden z okolicznych Zarządów Placówek Oświatowych (od których notabene dowiedziałem się na początku roku o powstaniu c-KOB) realizuje wpisy na razie do papierowej książki i przygotowują się do wersji elektronicznej - dla pozostałych, moich klientów to wielkie zaskoczenie.