Instalacja wiata - łączenie obwodów gniazdowych i oświetleniowych

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
vcder
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: pt lut 23, 2024 23:04

Instalacja wiata - łączenie obwodów gniazdowych i oświetleniowych

0
Post autor: vcder »

Witam wszystkich.
Planuję zrobić instalację elektryczną w metalowej wiacie, zawierającej 2 gniazda 230V i 3 lampy, raczej niewielkie obciążenia. Wiata w odległości 5-10 m do domu, na razie ze skrzynki w domu podciągnięty jest kabel yky 3x2.5. Planowałem go zabezpieczyć esem B16, przed którym będzie różnicówka zasilająca również rolety i światło na tarasie.
I pytanie czy 'grzechem ciężkim' bedzie nierobienie rozdzielnicy w garażu tylko od razu instalacji po połączeniu kabla w puszce, oraz nierozdzielnie obwodu światła i gniazdek?
I drugie pytanie, jak rozwiązać kwestię ochrony przy wystąpieniu przebicia na konstrukcje garażu? Podpiąć przewód PE do konstrukcji, czy może zrobić jeszcze uziom pionowy?
Dzięki za porady i prosze o wyrozumiałość, elektrykiem nie jestem, ale jestem pod technikum elektrycznym więc myślę że taką instalację dam radę zrobić sam.

Post Reklama Szkolenia PROTON+ » dostępny teraz

Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
ISE.pl/szkolenia
Ekspert
Ekspert
Rejestracja:sob kwie 03, 1999
Lokalizacja: Kraków
vcder
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 2
Rejestracja: pt lut 23, 2024 23:04

Re: Instalacja wiata

0
Post autor: vcder »

Pomoże ktoś?
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 396
Rejestracja: czw wrz 29, 2022 17:31

Re: Instalacja wiata

0
Post autor: Fazowiec »

W czym mamy Ci pomóc?
To jest forum techniczne.
Jak zapewne dobrze wiesz, nie wolno łączyć obwodów gniazdowych i oświetleniowych, poza może jednym wyjątkiem, ale Ty na niego się nie łapiesz, a jeszcze dodatkowo zabezpieczać to jednym zabezpieczeniem B16.
Wszyscy wiemy, że "domorośli elektrycy" tak robią i większość wiat/garaży tak funkcjonuje ale tu takiej porady nie otrzymasz.
Nie wiem jaką masz instalację ale np. czy tak trudno jest kabel 2.5mm2 idący do wiaty w ziemi, jeśli spełnia warunki, zabezpieczyć w rozdzielnicy domu "esem" B20, a w wiacie założyć małą skrzynkę na RCD i dwa "esy" B16 i B10 czy w domu dać RCBO B20, a w wiacie już tylko dwa "esy" B16 i B10 ?
Co do "uziemienia", to musisz wiedzieć w jakim celu chcesz je wykonać, jak zakotwiczony jest garaż itd., bo warunkuje to dalsze postępowanie, jak choćby wykonanie GSU.
To nie jest tak, że wbijesz szpilę, połączysz ją przewodem z garażem i już.
Nie mówiąc, o tym, że nie wiemy jaką masz instalację w domu, z której zasilasz tą wiatę.
pawelec71cc
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 50
Rejestracja: ndz maja 27, 2012 17:56

Re: Instalacja wiata - łączenie obwodów gniazdowych i oświetleniowych

0
Post autor: pawelec71cc »

Jako znany wizjoner, widzę jak S B16 ( chwilowo 80 A) skutecznie zabezpiecza obwód zasilania oświetlenia nocnego - LED 3 W , Made in ChRLD za 0,99 PLN .Ja na strych i suszarnię , klika lamp mam wkładkę topikową 2 A w rozłączniku bezpiecznikowym .Gniazda 6 A , do odkurzacza wystarcza , płyty indukcyjnej tam nie podłączam.
PGR Mąkowarsko
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 430
Rejestracja: sob wrz 07, 2019 16:17

Re: Instalacja wiata - łączenie obwodów gniazdowych i oświetleniowych

0
Post autor: PGR Mąkowarsko »

Ale ten B16 nie ma zabezpieczać odbiorników tylko instalację...
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca
Posty: 396
Rejestracja: czw wrz 29, 2022 17:31

Re: Instalacja wiata - łączenie obwodów gniazdowych i oświetleniowych

0
Post autor: Fazowiec »

Niby tak i o ile 1.5mm2 położony "na zewnątrz" można obciążyć 16A i można bez problemu znaleźć łączniki na 16A, to znaleźć oprawy żarówek na 16A, jest już gorzej, nie mówiąc o tym, żeby ktoś zadał sobie trudu i sprawdził to co zakłada.
Zawsze też można założyć tylko gniazdka, a jako światło zastosować "gotowe" lampki/inne światło, w oryginale zakończone sznurem z wtyczką i sprawdzić czy producent nie zakazał stosowania w gniazdkach zabezpieczonych więcej niż 10A 😁.
Ja ostatnio spotykam co raz częściej, plastikowe oprawy do żarówek na 4A lub mniej, nie mówiąc, jak wspomniał kolega wyżej, chińskie lampy z wyprowadzonymi przewodami 0.5mm2 albo cieńsze.
I niby wszystko jest "w porządku" ale jakoś nie przemógł bym się aby taką lampę zamontować do obwodu zabezpieczanego 10A, a co dopiero 16A.
ODPOWIEDZ