Instalacja inteligentna w topologii drzewa

EIB, KNX, LAN, WAN, instalacje alarmowe oraz telefoniczne
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

Instalacja inteligentna w topologii drzewa

0
Post autor: Luna.Vulpo »

Przeglądam różne rozwiązania od inteligentnych domów i wszystkie jak jeden mają topologię gwiazdy.
Czy może ktoś zna jakiś system/rozwiązanie, który ma topologię drzewa?

Post Reklama Szkolenia PROTON+ » dostępny teraz

Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
ISE.pl/szkolenia
Ekspert
Ekspert
Fazowiec
Rozmówca
Rozmówca

Re: Instalacja inteligentna w topologii drzewa

0
Post autor: Fazowiec »

A o co konkretnie pytasz, o protokoły komunikacyjne czy jakieś konkretne rozwiązanie.
Ja pracuję na produktach Wago/sterowniki PLC i tu dopuszczone są wszystkie możliwe struktury - drzewa, pierścienia, gwiazdy, jak i mieszane.
Ale przecież jeśli chodzi o systemy, czy to EIB/KNX - daje możliwość lini, gwiazdy, drzewa, czy to Dali - gwiazda, drzewo, to nie ma ograniczenia do tylko jednej struktury, kwestia gustu programujacego.
Innych nie znam, bo nie mam z nimi styczności.
Awatar użytkownika
Luna.Vulpo
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

Re: Instalacja inteligentna w topologii drzewa

0
Post autor: Luna.Vulpo »

chodzi mi o taki protokół, który by zadziałał przy pasywnych łączeniach (czyli tak jak przewody zasilania a nie jak np. Ethernet, która wymaga switchy z zasilaniem.

Hmmm DALI ma szynę jakby.
ODPOWIEDZ