Instalacja inteligentna w topologii drzewa
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
- Luna.Vulpo
- Elektryk zadeklarowany
Instalacja inteligentna w topologii drzewa
0
Przeglądam różne rozwiązania od inteligentnych domów i wszystkie jak jeden mają topologię gwiazdy.
Czy może ktoś zna jakiś system/rozwiązanie, który ma topologię drzewa?
Czy może ktoś zna jakiś system/rozwiązanie, który ma topologię drzewa?
Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
- ISE.pl/szkolenia
- Ekspert
Re: Instalacja inteligentna w topologii drzewa
0
A o co konkretnie pytasz, o protokoły komunikacyjne czy jakieś konkretne rozwiązanie.
Ja pracuję na produktach Wago/sterowniki PLC i tu dopuszczone są wszystkie możliwe struktury - drzewa, pierścienia, gwiazdy, jak i mieszane.
Ale przecież jeśli chodzi o systemy, czy to EIB/KNX - daje możliwość lini, gwiazdy, drzewa, czy to Dali - gwiazda, drzewo, to nie ma ograniczenia do tylko jednej struktury, kwestia gustu programujacego.
Innych nie znam, bo nie mam z nimi styczności.
Ja pracuję na produktach Wago/sterowniki PLC i tu dopuszczone są wszystkie możliwe struktury - drzewa, pierścienia, gwiazdy, jak i mieszane.
Ale przecież jeśli chodzi o systemy, czy to EIB/KNX - daje możliwość lini, gwiazdy, drzewa, czy to Dali - gwiazda, drzewo, to nie ma ograniczenia do tylko jednej struktury, kwestia gustu programujacego.
Innych nie znam, bo nie mam z nimi styczności.
- Luna.Vulpo
- Elektryk zadeklarowany
Re: Instalacja inteligentna w topologii drzewa
0
chodzi mi o taki protokół, który by zadziałał przy pasywnych łączeniach (czyli tak jak przewody zasilania a nie jak np. Ethernet, która wymaga switchy z zasilaniem.
Hmmm DALI ma szynę jakby.
Hmmm DALI ma szynę jakby.