Fotowoltaika, dwa stringi: dach i grunt - prawidłowe uziemienie
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Fotowoltaika, dwa stringi: dach i grunt - prawidłowe uziemienie
0
Witam
Właśnie firma założyła mi instalację fotowoltaiczną, trochę nietypową, ale ma to sens, dwa łańcuchy: dach na wschód, grunt na południe. Ta na gruncie jest oddalona od falownika (w garażu) o prawie 40m. Oba łańcuchy mają wykonane własne uziemienie szpilkowe i w związku z tym mam pytanie, czy te uziemienia powinny być połączone jakimś przewodem, bo elektryk z firmy twierdził, że nie jest to konieczne? Dodam, że przy instalacji gruntowej zainstalowano dodatkowe zabezpieczenie przepięciowe (elektryk wspominał coś o odległości powyżej 10m).
Właśnie firma założyła mi instalację fotowoltaiczną, trochę nietypową, ale ma to sens, dwa łańcuchy: dach na wschód, grunt na południe. Ta na gruncie jest oddalona od falownika (w garażu) o prawie 40m. Oba łańcuchy mają wykonane własne uziemienie szpilkowe i w związku z tym mam pytanie, czy te uziemienia powinny być połączone jakimś przewodem, bo elektryk z firmy twierdził, że nie jest to konieczne? Dodam, że przy instalacji gruntowej zainstalowano dodatkowe zabezpieczenie przepięciowe (elektryk wspominał coś o odległości powyżej 10m).
Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
- ISE.pl/szkolenia
- Ekspert
Re: Fotowoltaika, dwa stringi: dach i grunt - prawidłowe uziemienie
0
Zdecydowanie się opłaca! Wzrost zainteresowania fotowoltaiką w Polsce wynika z jej licznych zalet, takich jak możliwość osiągnięcia samowystarczalności energetycznej oraz realnych oszczędności na rachunkach za prąd. Fotowoltaika to nie tylko inwestycja w ekologię, ale także w stabilność finansową, szczególnie w obliczu rosnących cen energii. Przy odpowiednio dobranej instalacji, zwrot z inwestycji może nastąpić już po kilku latach (u mnie wyliczono na 5 lat), a w przypadku większych systemów, istnieje także możliwość sprzedaży nadwyżek energii elektrycznej.