Fotowoltaika, dwa stringi: dach i grunt - prawidłowe uziemienie

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
dartek
Czytelnik
Czytelnik

Fotowoltaika, dwa stringi: dach i grunt - prawidłowe uziemienie

0
Post autor: dartek »

Witam
Właśnie firma założyła mi instalację fotowoltaiczną, trochę nietypową, ale ma to sens, dwa łańcuchy: dach na wschód, grunt na południe. Ta na gruncie jest oddalona od falownika (w garażu) o prawie 40m. Oba łańcuchy mają wykonane własne uziemienie szpilkowe i w związku z tym mam pytanie, czy te uziemienia powinny być połączone jakimś przewodem, bo elektryk z firmy twierdził, że nie jest to konieczne? Dodam, że przy instalacji gruntowej zainstalowano dodatkowe zabezpieczenie przepięciowe (elektryk wspominał coś o odległości powyżej 10m).

Post Reklama Szkolenia PROTON+ » dostępny teraz

Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
ISE.pl/szkolenia
Ekspert
Ekspert
Martin M
Czytelnik
Czytelnik

Re: Fotowoltaika, dwa stringi: dach i grunt - prawidłowe uziemienie

0
Post autor: Martin M »

Zdecydowanie się opłaca! Wzrost zainteresowania fotowoltaiką w Polsce wynika z jej licznych zalet, takich jak możliwość osiągnięcia samowystarczalności energetycznej oraz realnych oszczędności na rachunkach za prąd. Fotowoltaika to nie tylko inwestycja w ekologię, ale także w stabilność finansową, szczególnie w obliczu rosnących cen energii. Przy odpowiednio dobranej instalacji, zwrot z inwestycji może nastąpić już po kilku latach (u mnie wyliczono na 5 lat), a w przypadku większych systemów, istnieje także możliwość sprzedaży nadwyżek energii elektrycznej.
ODPOWIEDZ