Zabezpieczenie przeciwporażeniowe basenu z grzałkami 230V

Regulacje prawne w odróżnieniu od wiedzy technicznej nie zawsze są logiczne. Dyskusja wątpliwości pozwala na poprawną ich interpretację
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Awatar użytkownika
w3501yyyy
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

Re: Zabezpieczenie przeciwporażeniowe basenu z grzałkami 230V

0
Post autor: w3501yyyy »

elmontjs pisze: pn cze 03, 2024 19:39 Ja pisałem o wyłącznikach RCD.
Każdy o czymś pisał.
A autor wyparował :D

Post Reklama Szkolenia PROTON+ » dostępny teraz

Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
ISE.pl/szkolenia
Ekspert
Ekspert
Romasz
Rozmówca
Rozmówca

0
Post autor: Romasz »

w3501yyyy pisze: pn cze 03, 2024 20:54
elmontjs pisze: pn cze 03, 2024 19:39 Ja pisałem o wyłącznikach RCD.
Każdy o czymś pisał.
A autor wyparował :D
Absolutnie nie wyparowałem tylko czekałem na przelanie się całej fali wszelakiej wiedzy za którą bardzo dziękuję ale dalej szukam odpowiedzi na proste chyba pytanie, czy ludzi w basenie nie zabiję ?
Awatar użytkownika
w3501yyyy
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

0

Romasz pisze: wt cze 04, 2024 17:26 Absolutnie nie wyparowałem tylko czekałem na przelanie się całej fali wszelakiej wiedzy za którą bardzo dziękuję ale dalej szukam odpowiedzi na proste chyba pytanie, czy ludzi w basenie nie zabiję ?
Nie zabijesz. Ponownie zwrócę Twoją uwagę na inny typ przetwornicy który podałem. Będzie to działało ogólnie o wiele skuteczniej.
Całą resztę rzeczy, typy elementów jak i sposoby zabezpieczeń masz już napisane w temacie. Chciałbym jedynie ponownie zaznaczyć że nie wszystkie wyłączniki różnicowoprądowe będą w takim układzie pracować poprawnie. To że powinieneś użyć typu B to jest jasne. Natomiast nie wszystkie RCD typu B będą poprawnie pracowały przy obniżonym napięciu. Jak pokazują dokumenty które wysyłałem w temacie, RCD od ABB się nie będą nadawały, ale te od Legranda już tak. Innych firm nie sprawdzałem, także trzeba czytać dokumentację przed zakupem.
Romasz
Rozmówca
Rozmówca

0

nie rozumiem dlaczego pojawia się temat zaniżonego napięcia? to nie jest jakaś popierducha z łamaną sinusoidą tylko normalny falownik z wyjściem 230V
Awatar użytkownika
w3501yyyy
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

0

Romasz pisze: śr cze 05, 2024 0:35 nie rozumiem dlaczego pojawia się temat zaniżonego napięcia? to nie jest jakaś popierducha z łamaną sinusoidą tylko normalny falownik z wyjściem 230V
Już tłumaczę. Przetwornica którą wysłałeś podaje na wyjściu 230V. Nie mniej, nie więcej, zawsze 230V. Jak podłączysz do niej grzałkę 3kW, to będzie ona próbowała pociągnąć z przetwornicy moc 3kW.
Ale jeżeli w danym momencie moc paneli będzie niższa niż 3kW, przetwornica nie będzie mogła utrzymać stabilnej pracy i się wyłączy. Czy panele PV wyprodukują 1kW, 2kW czy nawet te 3kW, przetwornica będzie się włączała i natychmiast wyłączała. Dopiero od około 3.2kW produkcji z paneli będzie ona poprawnie pracowała zasilając grzałkę. Jeżeli podłączone panele będą miały większą moc, i powiedzmy będą produkowały 5kW w danej chwili, to grzałka nadal będzie pracowała z mocą 3kW a 2kW będzie nieużyte.
Przetwornica zaproponowana przeze mnie jest dedykowana do grzałek, i do zastosowań jakie planujesz. Potrafi ona zmieniać napięcie wyjściowe zasilające grzałkę w zakresie 120 - 245V, a tym samym zmieniać jej moc. W przypadku grzałki 3kW będzie to 816W do 3400W. Czyli całość będzie poprawnie pracowała już od około 1kW mocy paneli, aż do 3,6kW, zatem będzie pracowała nawet w pochmurny dzień.
Romasz
Rozmówca
Rozmówca

0

Dokładnie tak jest ale przy tym rozwiązaniu nie ma zastosowania różnicówka :/
Awatar użytkownika
w3501yyyy
Elektryk zadeklarowany
Elektryk zadeklarowany

0

Romasz pisze: ndz cze 16, 2024 12:15 Dokładnie tak jest ale przy tym rozwiązaniu nie ma zastosowania różnicówka :/
Czemu? Przecież masz cały temat o tym jakie różnicówki możesz-powinieneś stosować, a jakie nie.
ODPOWIEDZ