Gdzie błąd?
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
- ISE.pl/szkolenia
- Ekspert
Re: Gdzie błąd?
0
Taki przypadek, przyjrzyjcie się uważnie co tu jest nieprawidłowo wykonane. Instalacja TN-C, zasilanie wyzwalaczy od dołu. Dodam że nie chodzi o kolor ż/z w górnych zaciskach, choć to też oczywiście błąd.
- Załączniki
-
- R2.JPG (92.3 KiB) Przejrzano 3371 razy
-
- R1.JPG (78.05 KiB) Przejrzano 3371 razy
Człowiek uczy się całe życie i ...
Re: Gdzie błąd?
0
Niestety nie dotarłem do dokumentacji projektowej i nie wiem kto to zawalił. Widać, że ktoś potem chciał to naprawić wkładając mostki ale co one dają skoro i tak PENy przechodzą przez rozłączalne styki zabezpieczeń innych obwodów bez pewnej ciągłości z szyną PEN.
To oczywiście kardynalny błąd.paul0 pisze: ↑pn mar 11, 2024 23:21 Układ sieci TN-C a tu przewody PEN przepuszczone przez wyłączniki. PEN tak samo jak i PE powinien omijać wyłączniki.
... i teraz pomyślcie do czego to prowadzi.paul0 pisze: ↑pn mar 11, 2024 23:21 Na odpływach z wyłączników pomostkowane przewody PEN pomiędzy obwodami
Niestety nie dotarłem do dokumentacji projektowej i nie wiem kto to zawalił. Widać, że ktoś potem chciał to naprawić wkładając mostki ale co one dają skoro i tak PENy przechodzą przez rozłączalne styki zabezpieczeń innych obwodów bez pewnej ciągłości z szyną PEN.
A ponadto te ż/z mostki mają inny przekrój niż przewód odpływowy PEN, wpięte pod jeden zacisk - trudno tu mówić o pewnym styku a mowa o przewodzie z funkcją ochrony pp.paul0 pisze: ↑pn mar 11, 2024 23:21 Ostatni wyłącznik z lewej strony, od dołu pod ten sam zacisk wpięty drut i linka.
Człowiek uczy się całe życie i ...