Uproszczony wzór na impedancję pętli zwarcia
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Uproszczony wzór na impedancję pętli zwarcia
0
Cześć,
poszukuję jakiegoś źródła uproszczonego wzoru na obliczanie impedancji pętli zwarcia Zs przy doborze przewodów i zabezpieczeń w instalacjach nN.
Spotkałem się z takim wzorem:
Zs = k * ((2 * l)/(y * S))
gdzie:
k - współczynnik (widziałem, że jest przyjmowane 1,25)
l - długość przewodu
y - konduktywność
S - przekrój
Przez kolegów z branży jestem zapewniany, że wzór jest prawidłowy, przygotowali excela do obliczeń kilka lat temu i nikt nie pamięta źródła skąd to jest wzięte, a ja potrzebuje mieć źródło skąd ten wzór jest wzięty.
Czy ktoś z was kojarzy taki wzór na impedancję pętli zwarcia i zna źródło tego wzoru?
poszukuję jakiegoś źródła uproszczonego wzoru na obliczanie impedancji pętli zwarcia Zs przy doborze przewodów i zabezpieczeń w instalacjach nN.
Spotkałem się z takim wzorem:
Zs = k * ((2 * l)/(y * S))
gdzie:
k - współczynnik (widziałem, że jest przyjmowane 1,25)
l - długość przewodu
y - konduktywność
S - przekrój
Przez kolegów z branży jestem zapewniany, że wzór jest prawidłowy, przygotowali excela do obliczeń kilka lat temu i nikt nie pamięta źródła skąd to jest wzięte, a ja potrzebuje mieć źródło skąd ten wzór jest wzięty.
Czy ktoś z was kojarzy taki wzór na impedancję pętli zwarcia i zna źródło tego wzoru?
Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
- ISE.pl/szkolenia
- Ekspert
-
- Rozmówca
Re: Uproszczony wzór na impedancję pętli zwarcia
0
To jest uproszczony wzór na impedancję obwodu złożonego z dwóch przewodów o identycznej długości "l" i przekroju "S". Dotyczy zwarć dwufazowych (między fazami np. L1 i L2) lub zwarć jednofazowych (przewód fazowy - przewód neutralny lub ochronny pod warunkiem że mają ten sam przekrój). Nie dotyczy zwarć trójfazowych. To w zasadzie jest wzór na rezystancję tego obwodu wzbogacony współczynnikiem "k". Jeśli ten wzór ma dać tylko miarę impedancji obwodu (a nie uwzględnia w sobie jednocześnie współczynnika czułości czy współczynnika napięciowego zależnego od tego czy liczymy minimalną czy maksymalną wartość początkowego prądy zwarciowego), to "k" ma uwzględnić udział reaktancji indukcyjnej przewodu. Zgrubnie można szacować że jego wartość zawierać się będzie od (1+ kilka setnych) dla małych przekrojów przewodów do wartości pierwiastek(2) i większych dla przekrojów rzędu 240mm2 i większych. Ogólnie reaktancja indukcyjna przewodów i kabli zależy od ich budowy (jedno lub wielożyłowe), przekroju żyły a dla przewodów jednożyłowych także sposobem prowadzenia żył.
Re: Uproszczony wzór na impedancję pętli zwarcia
0
Dla przewodu YKY 5x
- 2,5mm2 mamy R=7,3 mΩ/m X=0.11 mΩ/m
- 50mm2 mamy R=0,37 mΩ/m X=0.08 mΩ/m
- 240mm2 mamy R=0,077 mΩ/m X=0.079 mΩ/m
Jak widać reaktancja z przekrojem nie wiele się zmienia. Natomiast rezystancja mocno i przy przekroju 240mm2 pominięcie reaktancji daje błąd 41%
- 2,5mm2 mamy R=7,3 mΩ/m X=0.11 mΩ/m
- 50mm2 mamy R=0,37 mΩ/m X=0.08 mΩ/m
- 240mm2 mamy R=0,077 mΩ/m X=0.079 mΩ/m
Jak widać reaktancja z przekrojem nie wiele się zmienia. Natomiast rezystancja mocno i przy przekroju 240mm2 pominięcie reaktancji daje błąd 41%