Pomiary odbiorcze stacji SN/nn

Badania i pomiary urządzeń elektroenergetycznych
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
janbrz
Elektryk Aktywny
Elektryk Aktywny

Re: Pomiary odbiorcze stacji SN/nn

0
Post autor: janbrz »

Odnośnie mierników.
Kiedyś miałem MICA-2, ostatnio Sonel zrobił miłą rzecz i wreszcie wypuścił MICA-5.
Mieści sie w kieszeni, taki do serwisu, kupiłem żeby miec coś pod ręką zamiast dwubiegunowego piszczadła. Przynajmniej jest prawdziwa ciagłość i izolacja na 500V, zawsze pod ręką.

Mamy Mica15k1, mieliśmy MIC-5050, i sporo innych.
METREL 3288 sprawuje się na kablach bardzo dobrze, przynajmniej oprócz ekranu dotykowego ma guziki i w mokrym otoczniu nie robi fochów. Miernik ma dać stabilne 2,5kV i wydajną przetwornicę.
MIC15k1 najbardziej się przydaje na podłogach półprzewodzacych, tam gdzie typowe 1mA z przetwornicy nie może wydusić wyższego napięcia. A spotykamy w protokołach wyniki, których np MPI nie może zrobić.

Jesli chodzi o transformatory to lepiej sobie radzi na stacji niż MMRy. Mam MMR6700, MMR610, MMr620. Praktycznie na trafach powyżej 1MW, natężenie prądu pomiarowego nie przekracza 1A w trybie indukcyjnym na uzwojeniu górnym. Przy 10 A to na większej indukcyjności nie można się doczekac na stabilny wynik, a jeśli obok pracują inne trafa to by..by.. I MMR-6700 za 20 tys nic nie wymyśli.
Tak jak napisałem, pomiar rezystancji uzwojeń transformatora zrobiliśmy MI3288 tak z ciekawości, bo po aktualizacji Metrel podniósł pomiar czteroprzewodowy z 0,2 do 2A.
Na co dzień wygodnie sprawdza sie nim uziemienie, CC, RISO i napięcia dotykowe.
Metrel zastosował czestotliwośc 55Hz i woltomierz selektywny. To juz trzeci miernik Metrela pracujący wg. tej zasady. Wyparł z użycia krowiaste wymuszalniki.

Jeśli mówimy o napięciach dotykowych i rażeniowych, to jak napisałem dla małych obiektów to rewelacja. Ma kontrolę prądu w obwodzie pomiarowym i widać czy pracuje w wymaganym zakresie. Polecam przeczytać instrukcję.

Odnośnie uwagi o kenetronie, to jego przydatność mocno zmalała ze względu na zakaz stosowania DC do izolacji polietylenowych. Do puszek próżniowych to tak, ale nie za blisko bo z puszki robi w pomiarze rentgena.
No i ta frajda kręcenia gałeczką koło dzidy z 50kV na wyjściu.
Powinni to już pozłomować.

Post Reklama Szkolenia PROTON+ » dostępny teraz

Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
ISE.pl/szkolenia
Ekspert
Ekspert
ODPOWIEDZ