Rozdzielnica elektryczna pod licznikiem gazu

Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego.
Regulamin forum
Jeżeli nie jesteś elektrykiem zadaj pytanie tutaj. Dyskusja na innych forach wymaga odpowiedniego przygotowania zawodowego. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!
Hurakano
Czytelnik
Czytelnik

Rozdzielnica elektryczna pod licznikiem gazu

0
Post autor: Hurakano »

Witam,

Obecnie robię remont w mieszkaniu w starym bloku z około lat 70. Jedną z ważniejszych rzeczy, które chciałbym zrobić to zmodernizować starą instalację elektryczną oraz wymienić wlz do mieszkania. Obecnie wszędzie są przewody aluminiowe dwużyłowe.
Problemem jest usytuowanie licznika prądu i gazu w jednej wnęce przy wejściu. Obecnie licznik prądu znajduje się jakieś 0.5m poniżej licznika gazowego.
20230818_201814.jpg
Poza tym korytarz przy wejściu jest dosyć wąski, a naprzeciwko zaczyna się już kuchnia, przez co nie ma zbytnio możliwości na przeniesienie licznika w inne miejsce. Wyniesienie licznika na klatkę schodową też raczej odpada, jako że nie ma tam miejsca na montaż liczników, w dodatku była przeprowadzana modernizacja pionów wlz kilka lat temu i nikt wtedy nie pokusił się o wyniesie liczników z mieszkań, przez co teraz pewnie tym bardziej się to nie stanie.

Czy w podczas wykonywania remontu było by to akceptowalne aby zostawić obecne umiejscowienie liczników? Z tego co mi wiadomo rozdzielnica elektryczna powinna znajdować się co najmniej 0.3m poniżej licznika gazu, co postaram się zachować. Chciałbym zamontować w tym miejscu większą rozdzielnicę na większą liczbę aparatów, aby zachować wymagany odstęp licznik elektryczny będzie musiał być zamontowany dość nisko, około 1m nad posadzką. Obecnie też nie jest zbyt wysoko.
Dodatkowo myślałem nad zamontowaniem półki pomiędzy licznikami aby rozdzielić tą wnękę na dwie części. Czy takie rozwiązanie było by do przyjęcia czy muszę szukać innego wyjścia?

Co do instalacji nowej rozdzielnicy elektrycznej zastanawiam się nad kilkoma rozwiązaniami:
  • Wymiana tablicy podlicznikowej na mniejszą (sama podstawka) i montaż większej rozdzielnicy powyżej i doprowadzenie zasilania z licznika do tej rozdzielnicy (zabezpieczenie przedlicznikowe znajduje się na korytarzu)
  • Rozwiązanie jak powyżej ale zamontować licznik w dodatkowej rozdzielnicy tylko na licznik. Były by to wtedy 2 rozdzielnice jedna pod drugą ale licznik nie był by nieosłonięty.
  • Poszukać jednej dużej rozdzielnicy na licznik i aparaturę jednocześnie. Musiałbym znaleźć taką, która wejdzie do tej wąskiej wnęki, a jednocześnie pomieści wymagane rzeczy.
Czy któreś rozwiązanie jest lepsze/gorsze, jakie najlepiej było by zastosować?

Wiem że trochę dużo pytań. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Post Reklama Szkolenia PROTON+ » dostępny teraz

Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
ISE.pl/szkolenia
Ekspert
Ekspert
Hurakano
Czytelnik
Czytelnik

Re: Rozdzielnica elektryczna pod licznikiem gazu

0
Post autor: Hurakano »

Co do warunków instalowania gazomierzy, z rozporządzenia w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie § 168, widzę, że tutaj jest wyszczególniona odległość 0.3m ponad licznikiem energii elektrycznej i innymi iskrzącymi urządzeniami, czyli między innymi rozdzielnicą. Nie wiem jak wygląda przypadek gdy pomiędzy urządzeniami znalazła by się przegroda, np. w formie półki z gk. Czy wtedy wymagana odległość by się zmniejszyła? Póki co zakładam, że nie, jako że nie jest to wyszczególnione.

Co do licznika prądu czy rozdzielnicy nie znalazłem podobnych wymagań (do tej pory). Jedyne stwierdzenie jakie znalazłem to, że rozdzielnicę należy montować w "miejscu łatwo dostępnym". Oraz, że rozdzielnicę zaleca się instalować między 1.1m a 1.85m (N SEP-E-002). Aczkolwiek jest to bardziej w formie zalecenia, niż wymogu.

W regulaminie mojego dostawcy prądu (PGE) znalazłem stwierdzenie, że licznik powinien być montowany w przedziale od 0.8 do 1.8m wysokości od powierzchni posadzki. Aczkolwiek są tam też zapisy odnośnie wymogu ciągłego dostępu do liczników przez pracowników. Czego raczej nie da się spełnić w moim przypadku.

Na razie myślałem, żeby pod licznikiem gazu, poniżej tych 0.3m, zamontować licznik energii elektrycznej, żeby spełnić warunek wysokości stawiany przez dostawcę, a poniżej zamontować rozdzielnicę mieszkaniową. Była by ona wtedy usytuowana około 0.7m nad ziemią (dolna jej część). Trochę nisko niestety ale ciężko mi znaleźć lepsze rozwiązanie. Czy było by to poprawne rozwiązanie?
Mógłbym zamontować licznik i rozdzielnicę koło siebie na jednej wysokości, w tą wnękę powinny idealnie wejść koło siebie. Ale boję się, że wtedy będzie zbyt ciasno, żeby wygodnie manipulować przy liczniku i dostawca energii nie wyrazi zgody na takie rozwiązanie.
ODPOWIEDZ