Przekompensowanie prądnicy.
Regulamin forum
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Na tym forum głos mogą zabierać tylko profesjonaliści! Zadeklaruj, że jesteś Elektrykiem dołączając do Grupy: Elektrycy lub przejdź na forum Nie jestem elektrykiem.
"Grupa Elektrycy" Forum "Nie jestem elektrykiem"
Zobacz szkolenie PROTON+ Profesjonalne protokołowanie. Szkolenie jest w formie materiału wideo pokazującego praktyczną pracę z programem. Cały materiał to około 3 godziny praktycznych ćwiczeń. zobacz i zapisz się teraz...
- ISE.pl/szkolenia
- Ekspert
Re: Przekompensowanie prądnicy.
0
Co do wykresu kołowego, określa on stany pracy i nie wydaje mi się, żeby mogły być odstępstwa od niego.
Natomiast w kwestii:
Natomiast w kwestii:
...też nie bardzo rozumiem co masz na myśli (nie ma takiego pojęcia, jak "przekompensowanie prądnicy"), bo kompensacja wiąże się mocą bierną; do kompensacji rzeczywiście używa się maszyn synchronicznych, ale to bardziej dotyczy pracy silnikowej. Jako generator będzie ona pracowała jako przeciwzbudzona przy obciążeniu indukcyjnym lub niedowzbudzona przy obciążeniu pojemnościowym.Polo10 pisze: ↑ndz sie 11, 2024 19:06 przekompensowanie prądnicy synchronicznej
Człowiek uczy się całe życie i ...
Re: Przekompensowanie prądnicy.
0
Kondensatory pozostawione w pracującej instalacji, jeżeli nie kompensują odbiorów indukcyjnych, same będą źródłem mocy biernej pojemnościowej a więc będą w takim stanie podbijać napięcie i nikt nie wie jaki to będzie miało wpływ na automatykę zespołu. Kolejny problem, to moc zainstalowanych kondensatorów, ponieważ jeżeli będzie ona znaczna w stosunku do mocy generatora, to może dochodzić do wypadania prądnicy z pracy synchronicznej (Krzywe Mordey’a). Ogólnie ...zły pomysł.
Człowiek uczy się całe życie i ...